субота, 14. јун 2014.

Hrskavo i pikantno - 1.deo


Ako ste rešili da narednih meseca dana, koliko traje navijačka- fudbalska euforija, provedete ispred malih ekrana i bodrite omiljenu reprezentaciju, onda će ovi slani zalogajčići i te kako dobro doći. Čak i ako niste ljubitelji fudbala, verujem da će ovi pikantni i hrskavi slaniši prijati u dugim letnjim večerima uz dobro rashlađeno pivo i odabranu ekipu. Želim vam svima prijatan vikend!:)

Bombice sa slaninom


Ideja za ove bombice je potekla sa neta, možda ste ih već zapazilu u nekoj od brojnih varijanti, a nama su se baš ovakve najviše dopale (kao osnovni recept odlično je poslužilo testo za pizzu:).

Sastojci: 300 g brašna, 15 g kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 kašika ulja, oko 2 dl vode + 150 g kačkavalja, 150 g tanko sečene slanine

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa malo šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i ulje, dodajte pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesite testo kao za pizzu. Pokrijte i ostavite 15-tak minuta da odmara.


Isecite sir na kockice. Testo oblikujte u manje kugle i u sredinu svake stavite po kockicu kačkavalja. Paketić zamotajte u slaninicu i pričvrstite čačkalicom. Pržite kratko u dubokom ulju da lepo zarumene sa svih strana. Testo će prilikom prženja dosta narasti, pa neka trakice slanine budu dovoljno dugačke da se ne bi odmotale.  Poslužite ih odmah tople i uživajte.:)


Recepti za bombice i pužiće su objavljeni u prethodnim brojevima magazina MEZZE.

Pužići sa kulenom


Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica mlevene paprike, 100 g maslaca, 100 g krem sira, 1 žumance, malo mleka + 1 belance za premazivanje, oko 100 g seckanog kulena


Priprema:

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i mlevenu papriku. Dodajte maslac isečen na kockice, žumance, krem sir i malo mleka koliko je potrebno da se zamesi srednje meko testo. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.


Testo zatim tanko razvijte u pravougaonu koru, premažite umućenim belancetom i pospite sitno seckanim kulenom. Isecite na šnitice debljine 1 cm i poređajte u podmazan pleh za pečenje. Pecite u prthodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene. 

Ako želite da napravite sitne grickalice (slika iznad), testo oblikujte u dugačke valjčiće i isecite ukoso nožem ili makazama. Možete dodati i malo kima, susama ili maka u testo da bude interesantnije.:)

Prijatno grickanje!:)



Pica pogačice
(originalni recept)


Sastojci: oko 600 g brašna, 1 kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, 2 dl jogurta, 2 dl mleka, 1,5 dl ulja, 1 jaje 

Nadev: 1 crni luk,1 par tankih roštiljskih kobasica, 100 g pancete, malo seckanog peršuna 

Priprema:


Razmutite kvasac u 1 dl toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Za to vreme izmešajte brašno i so, dodajte jogurt, preostalo mleko, ulje, jedno jaje i sa pripremljenim kvascem zamesite srednje meko testo. Dodajte još malo brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke. Ostavite da odmara oko 30 minuta dok se ne udvostruči.


Testo oblikujte u valjak i podelite na 20 delova, rastanjite malo dlanom i poređajte u podmazan pleh.

U međuvremenu pripremite nadev - na malo ulja propžite sitno seckani luk da postane staklast. Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckanu roštiljsku kobasicu i pancetu. Sve malo izmešajte i pospite seckanim peršunom.

Na sredinu svake pogačice stavite po kašiku nadeva i malo pritisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta da fino zarumeni. Poslužite tople.:)


Recept je sa odličnog turskog bloga Cahide Sultan, a original možete pogledati ovde.:)


Napomena: za  ove pogačice možete napraviti i nadev od mlevenog mesa kao što je u originalnom receptu. Meso prethodno malo propržite na luku i začinite po ukusu. Na kraju pospite sitno seckanim peršunom. Po želi dodajte i malo kima.:)

15 коментара:

  1. mislila si i na muški dio populacije ;) ove grickalice baš odlično idu uz navijačke rekvizite....

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se sa Dankom, Picu pogacice ispobavam jos danas :))

    ОдговориИзбриши
  3. Ajme, ajme, šta mi radiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiš, divne grickalice. Mada priznajem da mi uz tekmu nema do čipsa od paprike :D

    ОдговориИзбриши
  4. fantastične ideje! ove bombice mi se posebno sviđaju

    ОдговориИзбриши
  5. Sve je super. I meni se ove bombice mnigo dopadaju. Moram ih isprobati. Pozzzzzzdrav od nas...

    ОдговориИзбриши
  6. Čitam mome društvu na glas tvoje prijedloge i odluka je pala,pizza pogačice odmah isprobavamo..hvala ti Lanice,uvijek nešto divno od tebe..pozdrav i pusu ti šaljemo!

    ОдговориИзбриши
  7. Možeš pretpostaviti šta je moj izbor s obzirom da se već toliko znamo :-) Što ubitačnije za mene, meni je draže, naravno bombice pa za njima sve ostalo :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Ti ces imati problem da rasteras navijace is dnevne sobe ako nastavis ovako:)) Pica pogacice su savrsene :))))

    ОдговориИзбриши
  9. I meni se bombice sviđaju, ja bih bez kaputića, ali uz veeeelku kriglu piva! Pa nek ide život!
    Još ću da postanem fuZbalski fan! ;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Odlična ideja. Mislim da bi i moji navijači mogli biti zadovoljni.

    ОдговориИзбриши
  11. One bombulice su zakon, svašta se čovjek sjeti!

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo je pravi izbor za prave navijače, ali i za nas koji malo pasivnije navijamo ali smo uvijek za dobar zalogačić :) Sve su mi odlične, ali bih prvo pružila ruku za pizza pogačicama, tako dobro mi izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  13. Drugari, drago mi je da vam se svidja izbor, znam da su sada vrucine da bi se nesto peklo u rerni, ali mozda ce receptici posluziti i za kasnije... sve vas puno, puno ljubim i pozdravljam!:))

    ОдговориИзбриши