четвртак, 19. јун 2014.

Panzanella na grčki način



Kratki predah od grickalica (sa njima ćemo nastaviti naredni put:) ali zato u ovom postu pregršt lepih ideja za ukusne i brze letnje salate.:) Predlog za današnji ručak je jedna lagana salata nastala kao spoj italijanske salate Panzanella (najčešće u kombinaciji paradajz, luk i prepečeni komadići hleba) i grčke salate (krastavci, paradajz, masline, luk itd.). Možete slobodno nešto dodati ili izmeniti i napraviti salatu baš po vašem ukusu.:)

Sastojci: 1 zelena salata, 1 krastavac, 1 manji ljubičasti luk, grančica cherry paradajza, masline, prepečene kockice hleba, limunov sok, maslinovo ulje, so, biber, sveže začinsko bilje

Priprema:

Hleb isecite na kockice, prelijte sa malo ulja i ispecite u rerni da zarumeni. Pecite 20-tak minuta na 150 C i povremeno promešajte.

Zelenu salatu operite i iseckajte na manje listiće. Krastavac ukrasno oljuštite, presecite na pola i kašičicom izvadite sredinu, pa naseckajte na šnitice. Paradajz operite i prepolovite, a luk isecite na kolutiće i razdvojite ih. Sve pažljivo izmešajte, prelijte sa maslinovim uljem i limunovim sokom, posolite i pobiberite po ukusu.

 Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i masline. Pospite sitno seckanim začinskim biljem po želji (bosiljak, oregano, peršun i sl.) i odmah poslužite.

Prijatno!:))


Za letnju inspiraciju prelistajte i mini izdanje magazina MEZZE  jer ćete u ovom broju pronaći puno lepih recepata za ukusne salate koje se mogu poslužiti kao kompletan obrok.:)


Možda vam zatreba još koji receptić, virnite na linkove ispod slike (iščeprkani iz arhive:):


1. Salata sa bundevom i spanaćem
2. Cezar salata
3. Egzotična salata sa piletinom

28 коментара:

  1. Leti salate najviše volim da jedem, em se brzo spreme, em ne moram da provedem puno vremena u kuhinji . Odlične letnje salate i super ideje za lagani ručak. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama su isto omiljene leti, jos neka lagana supica i sasvim dovoljno za rucak.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  2. Obozavam salate, u letnjem periodu je zaista ogroman izbor namirnica, a ti si nam dala odlican izbor :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista su zahvalne za pripremu a mogu se napraviti u bezbroj finih kombinacija.:)

      Избриши
  3. Joj, što je divna! jako volim ovakve stvari, fali još samo čaša vina i pogled na more. Baš mami!

    ОдговориИзбриши
  4. Lana , pusti salate i ajmo laganine prema Grčkoj :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Dogovoreno, samo me pokupite kada krenete, hihihi...:D

      Избриши
  5. Verovatno najomiljenija, hladna iz frizidera pa jos kad se hleb napije sokova iz salate, bolje nema:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepsa je dobro rashladjena, samo ko ce toliko dugo cekati, hihihi...:)))

      Избриши
  6. Po meni trenutno bolje nema :-) Salata obrok kad pripeče, ima li nekog ko to neće? Kad vidim ovo 'na grčki način' srčka mi poskoči :-)
    Ovaj broj Mezzenceta sam baš prostudirala, ne bih za sada mogla da se odlučim koja mi je salatica najbolja, videćemo idem redom :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, kao osnova za ovu salatu posluzilo mi je povrce iz omiljene grcke salate, samo jos fale kockice fete, ali ne smeta da se i one sledeci put ubace.:) kiss

      Избриши
  7. Izvinite, Grkinja sam a nisam nikad cula rec panzanella, sta je to ? a kako moze biti panzanella na grcki nacin ?

    ОдговориИзбриши
  8. Pozdrav... panzanella je zapravo italijanska salata koja se pravi sa komadicima prepecenog hleba. Medjutim, kao osnova za ovu salatu posluzila mi je klasicna grcka salata od paradajza, krastavaca i maslina koju sam obogatila kockicama hleba.. tako je nastao ovaj grcko-italijanski miks, nadam se da mi ne zamerate zbog naziva.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ok onda....
      da , ima sastojke od grcke salata ali videla da nije grcka salata niti mi koristimo limun sa krastavcem, to je drugo ako je italijanski, sad razumem, hvala i pozdrav

      Избриши
    2. :)) Mozda sam malo nespretno spojila nazive, zao mi sto je nastala zabuna.:) Zaista cenim obe kuhinje, pokusala sam da izvucem malo iz jedne i iz druge... mislim da su obe lepa inspiracija. Saljem puno lepih pozdrava!:)

      Избриши
  9. ok je ovako , samo ne volim kad neki pisu na primer Grcka torta ili grcka salata a to nije nimalo grcko ... kako ste pisali je ok i hvala na objasnjenje, to en znaci da mi to ovde pravimo, bar ja nisam to cula , ali da , kad koriste se takve naqmirnice zdrave kao povrce iz mediteranske kuhinje puno ljudi misel da je grcka kuhinja . Srecno nastavite blog, gledacu i ja ;) i lepe slike imate

    ОдговориИзбриши
  10. i hval puno na lepim recima i pohvale za moj trud na srpski jezik :) ponosna sam kako je lepo to da kaze neko iz Srbije

    ОдговориИзбриши
  11. a jel smem da pitam , da li vi zivete u Grckoj?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Uvek ste dobrodosli i drago mi je da smo razjasnile sve nedoumice.:) Samo nastavite sa ucenjem, vidim da to vrlo lepo ide... provirila sam malo i na Vas blog, a doci cu ponovo u posetu da pogledam sta sve fino spremate i da razmenimo ideje.:) Puno pozdrava iz Leskovca.:)

      Избриши
  12. Nisam nikada jela salatu sa dodatkom pečenog hleba, al ovako na slici mi izgleda odlično...
    Probaću! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, znas kako je fino kad kockice krckaju a pokupe i sav onaj sokic od salate... isprobaj prvom prilikom.:))

      Избриши
  13. Koja slučajnost... baš sam prije neki dan listala moje receptiće...i kažem moram uskoro da pravim Panzanell-u...ali ja je imam na italijanski način....
    I ova na grčki je mnogo dobra...

    ОдговориИзбриши