петак, 27. јун 2014.

U gostima kod Suzyce


Ostalo je još par dana do kraja blogerske igrice FBI rukavicekoju je osmislila naša  Maja, u okviru koje istražujemo izabrani blog, verujem da su pravila već svima dobro poznata.:). Predmet naše blogerske "istrage", prethodna dva meseca, bio je blog naše drage koleginice Suzane - Taste od life.

A blog baš onako pravi domaćinski, sa divnim receptima i fotografijama, pa vam se nekako baš i ne žuri kada ga otvorite, nego listate natenane stranicu po stranicu i uživate. Sve je lepo i precizno objašenjeno, uslikan je svaki korak pripreme i ne možete nikako pogrešiti bilo šta da izaberete za probu. A najradije bih sve isprobala, i to redom.:)

Za recepte kliknite na naslov iznad slike.:)

Hleb sa sušenim čeri paradajzom


Ovaj hlepčić mi se veoma dopao, pa ću napraviti izuzetak i otkuckati recept za njega ovde na blogu kako bi mi bio uvek pri ruci.:) Hlepčić je vrlo ukusan i može se praviti sa raznim dodacima, evo kako je kod nas izgledao:

Sastojci: oko 500 g brašna, 1 kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, 6 kašika ulja, oko 2,5 dl vode + 1 jaje za premazivanje

Fil: seckana panceta i kobasica, vezica mladog luka, sveže začinsko bilje i još po želji sušeni paradajz, masline, itd.

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti pola sata da naraste.


Testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti i premazati sa malo ulja, pa naslagati jednu preko druge (poslednju ne treba premazivati). Testo ostaviti da odmora 10-tak minuta a zatim razviti u pravougaonu koru.


Preko kore posuti sitno seckanu pancetu, kobasicu i mladi luk. Možete dodati i sušeni paradajz iz ulja ili seckane masline. Na kraju pospite svežim začinskim bilje i zamotajte kao rolat. Prebacite na pleh, pa zatim oštrim nožem duboko zasecite po sredini i krajeve malo savijte da dobijete izgled osmice.

Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Veoma je ukusno i hrskavo... prijatno grickanje.:)


Ćuftice u paradajz sosu


Verujem da ovu kombinaciju svo volimo, to je jedno od onih divnih domaćih jela koje nas vraćaju u detinjstvo. Ćuftice u ukusnom sosu od paradajza sa kremastim pire krompirom, svakako se vredi podsetiti (više puta:).

Tikvice sa sirom i susamom


Tikvice baš volimo i često ih spremamo, zapravo celog leta sve dok traje sezona. Međutim, ova kombinacija sa sirom  i susamom je bila nešto novo što nisam ranije probala. Vrlo je lagano za pripremu i ukusno, a naročito prija kad je napolju toplo jer nekako baš fino rashladi. Kombinacija možda neobična, ali svakako vrlo fina i preporučujem za probu.:)

Posni lisnati štapići


 Odlični!:))) Toliko su bili fini da mi je žao što sam ih pravila samo od pola mere, ali sledeći put obavezno cela mera.:) Nekoliko trakica testa sam iskoristila da obmotam parčiće hrenovki, pa su ispali simpatični party zalogajčići. Grickali smo ih sa uživanjem i sigurno ću ih ponovo praviti, tati su se naročito  dopali.:)


Ledene kocke


Jedan od onih finih kolača koje svi volimo, nisam ih dugo pravila i sada je bila zgodna prilika da se malo podsetimo. Dopalo mi se što krema ima diskretnu aromu limuna, dodala sam sasvim malo naribane korice limuna umesto ekstrakta, a kreme zaista puuuuno izađe (to je uvek najlepši deo kolača:). Jedan deo sam isekla na kocke i stavila u zamrzivač, bile su isto tako odlične i kad su se odmrzle.

Draga Suzy, hvala ti puno na svim divnim receptima, neki su me vratili u detinjstvo, drugi naučili nešto novo, obogatila sam svoju kuhinju novim ukusima i mirisima, hvala ti na svemi tome, na lepoj inspiraciji.:)


Još par receptića iz Suzycine kuhinje koje sam isprobala ranije i svaki od njih vam najtoplije preporučujem, linkovi su ispod slika.


1. Mladenčići
2. Posni lisnati štapići
3. Posne kiflice sa bundevom
4. Posna salata od praziluka i krompira

17 коментара:

  1. Tvoja dva zadnja posta su mi potpuno raspametila stomak!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam gladna!!! Ovde vise ne smem da dolazim dok se prethodno dobro ne najedem... Draga, sta reci osim da si sve jako lepo odradila i uslikala, samo covek da sedne i jede:)))) Divota!

    ОдговориИзбриши
  3. Joj, koliko predivne hrane na ovoj stranici. Ne znam za šta bih se prvo opredelila, sve izgleda fenomenalmo... ipak da počnem od slanih grickalica, preko glavnog jela pa do slatkiša. Njam, njam...Pozdrav iz Požarevca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, hvala ti puno i drago mi je da si ponovo ovde sa nama. Saljem ti lepe pozdrave!:))

      Избриши
  4. Odlično si odabrala, a ja bilježim, naročito ovaj savršeni kruh, ali i ledene kocke (umjesto margarina, staviti ću putar jer mi kreme s margarinom nisu dobre).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hlepcic najtoplije preporucujem, tako je lagan za pripremu a veoma ukusan i dekorativan.:)

      Избриши
  5. Ne mogu prestati gledati u onaj kruh sa sušenim pumidorima - divan je, ma predivan!

    ОдговориИзбриши
  6. Lanice sve je divno,ali kruh sutra odmah probam za ručak,hvala ti, uvijek si velika inspiracija..pusa!

    ОдговориИзбриши
  7. Super recepte si izabrala za ovu igricu....njen blog je zaista dobar i svako može da pronađe bar neki recept koji mu se dopada. Pozdrav za tebe.

    ОдговориИзбриши
  8. Lano, ti si takva vrednica da čovjek samo može da zavidi tvojim ukućanima! Sve je divno ispalo, ali ovim hljebom sa sušenim paradajzom si me skroz na skroz osvojila! I ranije mi je zapao za oko, a sad tek ide na obaveznu listu! :)

    ОдговориИзбриши
  9. E pa Lana, ne znam sta bih rekla na sve ovo i mislim da je najbolje da i ja, kao i Nale, zasednem odmah i da pocnem sa ruckom ;).
    Naravno, sve si lepo pripremila kao i obicno, sve je prelepo i preukusno, vidi se na slikama i meni preostaje jos samo da ti se puno zahvalim na svemu i pozdravim te:)

    ОдговориИзбриши
  10. Jako lijepi izbor Suzaninih recepata si napravila i sve odlično pripremila i krasno prezentirala ! Sve mi se sviđa, ali ovaj kruh sa sušenim rajčicama mi je defiitivno favorit, primjetila sam ga i kod Suzane, a sada kada vidim ovu tvoju predobru izvedbu definitivno me osvojio. Bravo Lana !

    ОдговориИзбриши
  11. Kruh s pomidorima mi je promaknuo, tvoj izgleda genijalno!

    ОдговориИзбриши
  12. Divan izbor, sve izgleda divno ali hleb sa susenim paradajzom je pravo malo savrsenstvo:))))))

    ОдговориИзбриши