понедељак, 2. јун 2014.

Gost kuvar: Romana - deserti sa jagodama

( ilustracija sa neta: izvor )

Danas u kreativnoj kuhinjici imam posebnu gošću koja će za vas pripremiti dve fine poslastice sa jagodama - predstavljam vam Romanu Radovanović, dragu čitateljku koja voli da kuva, redovno prati blog i rado isprobava nove recepte.:)

Pre nekog vremena sam od Romane dobila mejl koji me je veoma razveselio, u njemu su bile fotkice isprobanog sladoleda i jedan novi recept koji je nedavno pravila. Sve je tako fino izgledalo da sam je  pitala da li bi možda želela da gostuje na blogu i podeli recepte sa svima nama. Pristala je i vrlo brzo smo se dogovorile oko svih detalja. 

Koristim sada priliku da se najlepše zahvalim mojoj dragoj gošći na trudu i vremenu koje je izdvojila da bi sve lepo pripremila i uslikala. Deserti su inspirisani receptima koje za magazin Stvar ukusa priprema i piše naša Irena (Sweet and Salty:).

Brzi desert u čaši


Sastojci: 500 g jagoda, 4 kašike šećera u prahu, 1 limun, 200 ml slatke pavlake, 200 ml jogurta, 200 ml mleka

Priprema:

Jagode oprati, skinuti im peteljke, prosušiti i polovinu naseckati. Drugu polovinu izblendirati sa dve kašike limunovog soka, malo narendane limunove kore i 4 kašike šećera u prahu.

Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Dodati jogurt, mleko, sok od pola limuna i sve kratko mutiti mikserom da se masa sjedini.


U čašu sipati seckane jagode, zatim šlag i odgore preliti sa prelivom od blendiranih jagoda. Pre služenja desert staviti u frižider da se dobro ohladi.

Napomena: dekorisati jagodicama prelivenim čokoladom i uživati u osvežavajućem desertu.:)



Čokoladni kolač sa jagodama


Sastojci: 200 g omekšalog maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 50 g istopljene čokolade za kuvanje, 3 kašike kisele pavlake, 60 ml jogurta, 1 kesica pudinga od čokolade (u prahu), 3 kašičice čokolade u prahu, prstohvat soli, 1 kesica praška za pecivo, 240 g brašna, 300 g seckanih jagoda

Priprema:

Umutiti maslac i šećer, pa postepeno dodavati jedno po jedno jaje i istopljenu čokoladu. Sve fino umutiti. Pomešati kiselu pavlaku i jogurt, posebno prosejati puding od čokolade. Čokoladu u prahu, prstohvat soli, prašak za pecivo i brašno pomešati sa prahom od pudinga.


 U masu sa jajima naizmenično dodavati  mešavinu jogurta i pavlake i mešavinu sa brašnom dok se ne upotrebe svi sastojci. Zagrejati rernu na 180 C, pleh dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. U pripremljen pleh sipati pola mase, poređati seckane jagode, preliti drugom polovinom mase i poravnati.

Peći oko 30 minuta (proveriti čačkalicom da li je gotovo). Pečeni kolač ukrasiti seckanim jagodama i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!:)


15 коментара:

  1. u svetu postoji jedno carstvo,u njemu caruje drugarstvo.....
    odličan post i prelijepo druženje !

    ОдговориИзбриши
  2. Divno druzenje uz jagode, sta ces bolje u prolece :))

    ОдговориИзбриши
  3. Ništa lepše od druženja i drugarstva a uz jagodice, još lepša.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jagodice su uvek lepa inspiracija, mislim da bi svi rado uzivali u ovim poslasticama.:)

      Избриши
  4. Krasno!.. baš me veseli ovakvo šta pročitati i vidjeti o zgodnom druženju,krasan izbor desertića sa jagodama!

    ОдговориИзбриши
  5. Bravo za Romanu! Divni recepti, a posebno mi se sviđa ovaj desert u čaši... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Slicna interesovanja-slicni ljudi. I onda nastaju divna druzenja,pa neka su i virtualna. Sve je super. Jagodice obozavam. Dedert u casi-moj favorit. Pozzzz...

    ОдговориИзбриши
  7. Čokoladni kolač s jagodama izgleda senzacionalno.

    ОдговориИзбриши
  8. Ma taman tražim biskvitni kolač s jagodama, izvrsno, vjerojatno ću ga djeci raditi za put

    ОдговориИзбриши
  9. Veliki pozdrav tebi i tvojoj gošći, a deserti su izvrsni, ne znam da li me više privukao kolač ili fina poslastica u čaši, najbolje bi bilo da mi je oboje pri ruci :)

    ОдговориИзбриши