среда, 28. мај 2014.

Slani mafini sa slaninom, sirom i maslinama


Topli, mirisni i na brzaka napravljeni da vam kuća od ranog jutra fino zamiriše.:) Ukusni slani mafini su idealni za doručak uz čašu jogurta, zgodno se pakuju i mmogu se poneti na posao ili u školu kao užina, možete ih grickati i uveče za večeru ako (pre)ostanu... a ni gosti im neće tako lako odoleti.:)

Sastojci (za 6 mafina): 150 g brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 150 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 veće jaje, 50 g hamburške slanine, 50 g kačkavalja, 50 g zelenih maslina, sveže začinsko bilje (peršun, bosiljak, timijan), mleveni biber

Priprema:

U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jogurt, ulje, jedno jaje i sve lepo izmešajte. Slaninu, kačkavalj i masline iseckajte na sitnije kockice i umešajte u prethodnu smesu (ostavie malo kačkavalja na stranu za posipanje). Na kraju dodajte seckano začinsko bilja i mleveni biber po ukusu.


Kalup za mafine premažite sa malo maslaca i pospite brašnom, možete staviti i veće papirnate korpice i u njima ispeći mafine, samo se papir posle teže skida sa ispečenih mafina. Korpice napunite pripremljenom smesom skoro do vrha i pospite sa malo naribanog kačkavalja da se fino rastopi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta dok ne zarumene.

Napomena: ako mafine pečete u keramičkom kalupu, stavite ga u hladnu rernu i tek onda uključite. Na sledećem linku možete pogledati još puno lepih modela sličnih kalupića za pečenje i serviranje: http://www.temp-tations.com/ :)


Recept šaljem našoj Mateji sa bloga M‘s Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je.

Prijatno grickanje!:))

недеља, 25. мај 2014.

Penasti sladoled od jagoda



Posle male pauze stiže jedna zaista lagana i brza poslastica za tople letnje dane. Recept je zapravo varijacija popularnog sladoleda sa jogurtom uz dodatak slatke pavlake koji mu daje posebnu mekoću i penastu teksturu. Najlepše u svemu tome je što ovaj sladoled možete praviti tokom celog leta i kombinovati sa svim vrstama voća.


Sastojci: 200 g jagoda, 2 dl gustog jogurta, 150-200 g šećera, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Jagode operite i skinite peteljke, zatim ih izmiksajte u fini pire ili izgnječite viljuškom (lepo je kad ostanu i komadići voća). Dodajte šećer po ukusu, jednu punu šolju otprilike, ali najbolje da prvo stavite manje a zatim dodate još šećera ako želite. Dodajte i čašu gustog jogurta (ili kisele pavlake ako više volite) i sve fino izmešajte.

Na kraju, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i sjednite sa pasiranim voćem. Prebacite u odgovarajuću posudu i stavite da se sve fino rashladi i stegne. Ne morate čekati da se potpuno stegne, možete poslužiti i kao rashlađenu kremu.:)


Sada je prava sezona jagoda i zato još par linkova za inspiraciju.:)


1. Slatki doručak sa jagodama i pahuljicama (recept iz majskog broja MEZZE)
2. Ružice sa jagodama
3. Tamarina šarlota sa jogurtom i jagodama
4. Korpice sa jagodama
5. Pekmez od jagoda

(jagodice su domaće, iz "bašte" na XV spratu:)


Dragi moji, želim svima nama puno lepšu narednu nedelju, možda sa nekim osmehom i bez stresa, čuvajte se i budite dobri jedni prema drugima ... do narednog posta, sve vas toplo pozdravljam!:)



понедељак, 19. мај 2014.

Duga iznad oblaka


Verujem da smo ovih dana svim srcem i mislima sa našim sugrađanima koji su ostali bez svojih domova u nedavnim poplavama koje su zadesile region. Verujem još uvek u ljudsku dobrotu i da zajedno možemo puno toga učiniti, a to se i pokazalo proteklih dana nebrojeno puta u akcijama koje su organizovane i još uvek traju. Sigurna sam da je svako od vas poslao barem jedan SMS na brojeve koji se stalno objavljuju na vestima i internetu ili je možda pomogao na neki drugi način, spasio svog bližnjeg iz poplavljene kuće, punio džakove sa peskom i branio nasip, spakovao potrebne stvari i odneo paket, ustupio svoj dom, uputio toplu reč, podelio informacije.

Neko je to učinio javno i možda na taj način motivisao druge da urade slično, drugi su pomogli u tišini, svako je uradio kako je nabolje mogao i umeo, ali verujem uvek sa istim ciljem i punog srca. Na kraju, najvažnije je da je pomoć stigla onima kojima je najpotrebnija.

Još uvek nije sve gotovo i veliki posao tek predstoji kada se ljudi vrate u svoje domove. Obnova će sigurno trajati mesecima i zato ne posustajmo, budimo podrška jedni drugima dok sve ne bude završeno.

I ne zaboravimo da posle kiše uvek dolazi duga.:)

(duga iznad Leskovca)


                              (ilustracija Dobrosav Bob Živković)                                                     (fotka preuzeta sa FB)

                   

(fotografije sa brojevima telefona su preuzete sa neta)

Korisni linkovi:

Crveni krst Srbije
Informacije o ugroženim područijima
Kako možete da pomognete - brojevi telefona i računi za dinarsku i deviznu uplatu
Šta nakon poplave - uputstvo 

уторак, 13. мај 2014.

Kiflice sa jogurtom


Jedan brzi receptić za kišno popodne, ostavljam vam tanjir ovih mekanih kiflica i puno vas sve pozdravljam! :) Inspirisano receptom sa Coolinarike uz minimalne izmene, tople preporuke -
originalni recept  (by helga44).

Kiflice sa pekmezom



 Sastojci: 1 kg brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 3 dl jogurta, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 1 jaje, 250 g margarina + 1 jaje za premazivanje, susam za posipanje

Fil sa pekmezom: pekmez od šljiva (kajsija, višanja itd.)

Fil sa sirom: 200 g sira, 1 belance

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, jogurt, mleko i jedno jaje. Zamesiti srednje meko testo, podeliti na pet jufkica i oblikovati loptice. Pokriti ih i ostaviti da odmaraju pola sata.



 Svaku jufkicu razviti u krug i podeliti na 12 delova (najpre na četvrtine, a zatim još na tri dela). Na svaki trouglić staviti po kašičicu pekmeza, krajeve malo preklopiti prema unutra da fil ne iscuri i zamotati kiflicu. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju još 15-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja kiflice premazati umućenim jajetom i na svaku staviti po kockicu margarina. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta dok kiflice fino ne porumene. Posuti ih šećerom u prahu kad su gotove.:)


Kiflice sa sirom



Napravite testo prema gornjem receptu i na svaki trouglić stavite po malo fila od sira i umućenog belanceta. Zamotajte kiflice i poređajte na pleh. Premažite umućenim jajetom (možete dodati i žumance koje je ostalo od fila). Sve pospite susamom i na svaku kiflicu stavite još po kockicu margarina. Pecite u zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.


 Napomena: od jedne mere možete napraviti 60 kiflica, dva puna velika pleha. Pola kiflica nafilujte sa sirom, a pola sa pekmezom (nama su bile lepše slatke:). Ako vam preostanu, samo ih zamotajte u foliju i biće mekane i ukusne sutradan.

Prijatno grickanje!:)


Pozdravljam vas uz jednu kišno-cvetnu fotkicu sa balkona... do kuckanja.:)


субота, 10. мај 2014.

Grčka pita sa fetom i spanaćem


Ako ste barem jednom posetili Grčku, verujem da niste mogli da odolite finom mirisnom pecivu, ukusnim pitama ili domaćem vrućem hlebu sa krckavom koricom koji tako divno zamiriše iz obližnje pekare svaki put dok vi prolazite i jednostavno ne možete da ne svratite i nešto ne probate.:)


Grčka pita sa spanaćem i sirom (Spanakopita) je vrlo slična našem bureku, korice su obično fine i lisnate sa bogatim filom od spanaća, feta sira i jogurta. Mogu se seći kocke ili čak praviti pojedinačne pitice kao pužići ili trouglovi. Ova verzija Spanakopite je napravljena sa domaćim koricama, u nastavku pogledajte i pitu sa sirom.:)

Recept saljem našoj Mateji kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  na temu - jogurt.


Kore: 350 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike ulja, oko 2 dl vode

Fil: 300 g očišćenog spanaća, 200 g feta sira, 1 dl grčkog jogurta, 2 jajeta, malo soli

Priprema:

Izmešajte brašno i so, dodajte ulje i sa mlakom vodom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite da odmara 15 minuta na sobnoj temperaturi. Testo podelite na 3 dela i oblikujte jufkice. Ostavite da još malo odmaraju a zatim svaku jufkicu razvijte u krug – jedan veći i dva manja.

Pripremite fil: spanać očistite i sitno iseckajte, pa izmešajte sa sirom i umućenim jajima. Dodajte kašičicu soli i par kašika gustog jogurta.


Kalup za pečenje premažite uljem i stavite prvu, veću koru, tako da testo prelazi ivice kalupa. Poprskajte malo uljem i rasporedite ½ fila. Preko fila stavite drugu koru, ponovo porskajte uljem i rasporedite preostali fi. Treću koru stavite odgore, preklopite ivice testa koje vire prema unutra i zavrnite ih tako da se obe kore fino zalepe.

Isecite na kockce željene veličine i premažite sa još malo ulja odgore. Ostavite da pita odmara dok se rerna zagreje. Pecite na 200 C oko 40 minuta da fino porumeni. Pitu poslužite toplu ili mlaku uz kiselo mleko.


Napomena: na isti način možete pripremiti i pitu sa sirom (Tyropita). Kore napravite kao u gornjem receptu, tanko ih razvijte i nafilujte nadevom od sira, jaja i grčkog jogurta. Zatim isecite na 8 delova (trouglova) kao na slici ispod, ispecite i uživajte u toploj piti za doručak ili večeru uz čašu jogurta ili kiselog mleka.:) Prijatno!



уторак, 6. мај 2014.

Izvrnuti kolač sa jabukama


Prvi sunčani dan posle skoro dve nedelje provale oblaka i pravo vreme za jedan ovakav receptić - topli kolač sa karamelisanim jabukama i sladoledom. Doduše, sladoled se vrlo brzo otopio dok sam pokušavala da napravim par snimaka i kolač deluje malkice čupavo, ali verujete mi na reč da je veoma ukusan i sočan.

Jednostavno se pravi i još brže nestane, servirajte ga toplog ili mlakog uz kuglicu sladoleda od vanile. Recept je iz prošlog broja magazina MEZZE.:)


Sastojci: 100 g brašna, 75 g šećera, 75 ml mleka, 75 ml ulja, 1 kašičica praška za pecivo, 1 ravna kašičica cimeta, 1 vanilin šećer, 1 jaje,  1 narendana jabuka +  3 jabuke, 30 g maslaca, 30 g šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 C. Duguljast kalup za hleb obložite papirom za pečenje i na dno stavite komadić maslaca. Kalup stavite u rernu na 5 minuta da se maslaca rastopi. Za to vreme oljuštite 3 jabuke i isecite ih na osmine.

 Izvadite kalup iz rerne, pospite 2 kašike šećera preko rastopljenog maslaca i odgore rasporedite šnitice jabuka. Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta da se šećer lepo karamelizuje.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i cimet. Dodajte mleko, ulje, narendanu jabuku i jedno jaje, pa sve fino umutite.  Izvadite kalup i preko jabuka sipajte pripremljenu smesu. Vratite u rernu da se peče još 25-30 minuta, kolač je gotov kad ivice blago zarumene.


Izvadite kolač iz rerne i sačekajte pet minuta da se kolač malo prohladi. Zatim, poklopite nekim većim tanjirom i brzo preokrenite. Pazite da se ne ispečete jer će možda nešto karamela iscuriti sa strane, slobodno ga kasnije prelijte preko kolača.

Ostavite da se kolač ohladi 20-tak minuta, a zatim preko jabuka stavite par kuglica sladoleda od vanile i odmah polsužite. Možete posuti i sa malo cimeta odgore (ovo je mera za 5-6 porcija).

 Uživajte!:)

Recepti sa preporukom


Kad smo već kod jabuka, želela bih da vam preporučim i jednu finu baklavu sa sočnim filom od jabuka ili jabukovaču. Recept je sa Coolinarike i mogu vam reći da lepšu i baklavu nisam skoro probala... sve preporuke za ovaj fini receptić.

Još nekoliko recepata za sve ljubitelje jabuka u kolačima:


1. Kuglof oda jabuka
2. Pita sa jabukama (slika na kraju)
3. Dekorativne jabuke
4. Tarte Tatin

петак, 2. мај 2014.

Ružice sa jagodama


Konačno malo sunca i toplijeg vremena posle skoro cele nedelje obilnih pljuskova i tmurnih oblaka. Još nije počela prava sezona jagoda, na pijaci se tek tu i tamo mogu stidljivo pronaći na tezgama, nisu čak ni previše slatke ali mogu fino poslužiti za jedan brzi desertić sa jagodama.

Ove ružice se vrlo brzo spremaju tako da možda već sutra možete iznenaditi ukućane ovim toplim i  mirisnim pecivom za doručak.:) Želim vam svima lep i prijatan vikend!:)))

originalni receptić :)


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1/2 kašičice soli, 50 g šećera, 50 g maslaca, 1 jaje, 150 ml mleka, 100 ml vode, malo naribane limunove korice, pekmez od jagoda za filovanje

Glazura od limuna i krem sira: 100 g krem sira, 30 g maslaca, 1 vanilin šećer, 50 g šećera u prahu, 50 ml slatke pavlake ili mleka, malo limunovog soka, naribana korica pola limuna

Priprema:

Razmutite kvasca u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, so, šećer, dodajte pripremljeni kvasac, jaje, otopljeni maslac, mleko i naribanu limunovu koricu. Zamesite glatko testo, pokrijte i stavite na toplom da odmara oko 20 minuta.


Testo razvijte u pravougaonu koru i premažite pekmezom od jagodaZatim, sve zavijte u u rolat i isecite šnitice debljine 3 cm (otprilike 9-12 delova). Poređajte ih u podmazan pleh i ostavite da rastu još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pecite na 180 C oko 30-35 minuta dok ružice ne postanu fino rumene. Napravite glazuru od limuna i krem sira i tople pečene ružice prelijte pripremljenom glazurom. Pospite šećerom u prahu ako želite i poslužite tople.

Glazura od limuna i krem sira: izmešajte krem sir i omekšani maslac. Dodajte šećer, limunov sok i malo naribane limunove korice. Na kraju sipajte i malo mleka ili slatke pavlake da dobijete finu glazuru koju ćete moći da prelijte preko toplih kolačića.


Napomena: ako nemate gotov pekmez od jagoda, možete ga vrlo brzo sami napraviti. Očistite 500 g jagoda od peteljki i isecite ih na sitnije kockice. Pospite sa 150 g šećera i kuvajte 2-3 minuta.
Razmutite 1 kašiku džem fixa (3 u 1, DrOetker) u malo hladne vode, sipajte u voće i kuvajte još 5 minuta.

Pomerite sve sa ringle i ostavite da se pekmez potpuno hladi (ako žurite, stavite šerpicu u veću posudu sa hladnom vodom i kockicama leda i pekmez će se vrlo brzo ohladiti.:)


Dok čekate da se ružice ispeku, prelistajte naš novi broj magazina MEZZE gde vas čeka puuuno novih, ukusnih i zdravih receptića.:)