понедељак, 5. октобар 2015.

Tart sa šljivama i čokoladom


Ovaj recept je trebao da bude ranije objavljen, ali tek sada stiže na red.:) Ako kojim slučajem ne uspete da pronađete sveže šljive, možete koristiti i šljive iz kompota ili čak praviti sa džemom. Biće isto tako fino i sa nekom drugom vrstom voća, pa da se malo zasladimo i ulepšamo ovu kišnu jesen.:)


Sastojci (za koru): 250 g brašna, 125 g maslaca, 75 g šećera, 1 jaje, prstohvat soli, 1-2 kašike hladne vode (po potrebi)

Fil: 500 g svežih šljiva (ili iz kompota), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike ruma, 1 kašičica cimeta

Glazura: 150 g čokolade, 40 g maslaca, 2-3 kašike slatke pavlake

Priprema:

Izmešajte brašno, šećer i so. Dodajte kockice maslaca, jedno jaje i malo hladne vode, pa zamesite prhko testo. Zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Za to vreme napravite fil.


Šljive prepolovite, izvadite koštice i isecite na četvrtine. Pospite šećerom i kuvajte 30-tak minuta dok ne ispari višak tečnosti. Zatim dodajte malo ruma i kašičicu cimeta i kuvajte još desetak minuta. Ako koriste voće iz kompota, ne morate ga prethodno kuvati već samo izvadite iz sirupa i dodajte začine.

Testo rastanjite i prebacite u kalup za pečenje (obložite i ivice kalupa). Ravnomerno rasporedite fil i pecite 25-30 minuta na 180 C dok ivice testa blago porumene. Sačekajte da se tart malo prohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom, kašikom napravite rustičan izgled.:)

Glazura od čokolade: rastopite čokoladu i maslac na tihoj temperaturi, pa sve fino izmešajte. Dodajte i malo slatke pavlake da glazura ne bi pucala prilikom sečenja.


Za inspiraciju i uživanje - prhko testo u kombinaciji sa šljivama (linkovi su ispod slika:)


1. Fina pita sa šljivama (Coolinarika)
2. Tartlete sa šljivama (više recepata)
3. Tart sa šljivama 
4. Pita od sira i pekmeza (po Mirjaninom receptu)

24 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala, draga... poslacu ti brzom postom tanjiric za probu, a jos bolje ako dodjes.:))))

      Избриши
  2. Ovog week- end-a sam naletela na sveze sljive, ali ih sve redje ima. U svakom slucaju dopada mi se tvoj tartic, a volim i kombinaciju sa cokoladom :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, vec skoro prolaze, ali moze se zameniti sa vockicama iz kompota, a mislim da bi se i pekmez tu fino uklopio.:))

      Избриши
  3. Šljive i čokolada - može li bolje? Ovo ide na vrlo skoro isprobavanje, javljam rezultate!

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, cokoladice sa sljivama fino zvuce.:))) Ova glazura mi je malo ispucala kad sam sekla, pa sam zato dodala u napomeni slatku pavlaku, onda ce biti taman kako treba i nece pucati.:)

      Избриши
  5. Tart izgleda perfektno. Šljive (sveže ili suve) i čokolada su moja omiljena kombinacija koja ne može da omane! ♥
    p.s. kaži Tamari da nema smisla da sve sama pojede, nek ostavi barem griz i meni :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Narocito kad se spakuje u teglice, recimo dzem od sljiva i cokolade... pa onda i zimi mozemo da uzivamo.:)) p.s. ne brini, pravim jos jedan kad mi dodjes.:))))

      Избриши
  6. Mogu samo da zamislim kako je ukusno! A i divno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... izvoli na ovaj fini vocni tart, a napravicemo i neki caj uz slatkis.:)

      Избриши
  7. Divna kombinacija, sto idemo dublje u jesen sve me vise privlace kolaci sa vocem. Vec danima hocu da napravim nesto sa sljivama :))

    ОдговориИзбриши
  8. Volim tarteve, ovaj mi baš super izgleda i sigurno je ukusan!

    ОдговориИзбриши
  9. uhhhhhh kako ovo dobro izgleda..imam taman šljiva u frižideru.. ići će na isprobavanje..

    ОдговориИзбриши