Ovaj recept je trebao da bude ranije objavljen, ali tek sada stiže na red.:) Ako kojim slučajem ne uspete da pronađete sveže šljive, možete koristiti i šljive iz kompota ili čak praviti sa džemom. Biće isto tako fino i sa nekom drugom vrstom voća, pa da se malo zasladimo i ulepšamo ovu kišnu jesen.:)
Sastojci (za koru): 250 g brašna, 125 g maslaca, 75 g šećera, 1 jaje, prstohvat soli, 1-2 kašike hladne vode (po potrebi)
Fil: 500 g svežih šljiva (ili iz kompota), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike ruma, 1 kašičica cimeta
Glazura: 150 g čokolade, 40 g maslaca, 2-3 kašike slatke pavlake
Priprema:
Izmešajte brašno, šećer i so. Dodajte kockice maslaca, jedno jaje i malo hladne vode, pa zamesite prhko testo. Zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Za to vreme napravite fil.
Šljive prepolovite, izvadite koštice i isecite na četvrtine. Pospite šećerom i kuvajte 30-tak minuta dok ne ispari višak tečnosti. Zatim dodajte malo ruma i kašičicu cimeta i kuvajte još desetak minuta. Ako koriste voće iz kompota, ne morate ga prethodno kuvati već samo izvadite iz sirupa i dodajte začine.
Testo rastanjite i prebacite u kalup za pečenje (obložite i ivice kalupa). Ravnomerno rasporedite fil i pecite 25-30 minuta na 180 C dok ivice testa blago porumene. Sačekajte da se tart malo prohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom, kašikom napravite rustičan izgled.:)
Glazura od čokolade: rastopite čokoladu i maslac na tihoj temperaturi, pa sve fino izmešajte. Dodajte i malo slatke pavlake da glazura ne bi pucala prilikom sečenja.
Za inspiraciju i uživanje - prhko testo u kombinaciji sa šljivama (linkovi su ispod slika:)
1. Fina pita sa šljivama (Coolinarika)
2. Tartlete sa šljivama (više recepata)
3. Tart sa šljivama
4. Pita od sira i pekmeza (po Mirjaninom receptu)
Kako je dobro!
ОдговориИзбришиHvala, draga... poslacu ti brzom postom tanjiric za probu, a jos bolje ako dodjes.:))))
ИзбришиЧудесно е!
ОдговориИзбришиThank you!:)))
ИзбришиOvog week- end-a sam naletela na sveze sljive, ali ih sve redje ima. U svakom slucaju dopada mi se tvoj tartic, a volim i kombinaciju sa cokoladom :)))
ОдговориИзбришиDa, vec skoro prolaze, ali moze se zameniti sa vockicama iz kompota, a mislim da bi se i pekmez tu fino uklopio.:))
ИзбришиŠljive i čokolada - može li bolje? Ovo ide na vrlo skoro isprobavanje, javljam rezultate!
ОдговориИзбришиDivno, drzacu fige i nadam se da ce ti se dopasti.:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиMmmm, cokoladice sa sljivama fino zvuce.:))) Ova glazura mi je malo ispucala kad sam sekla, pa sam zato dodala u napomeni slatku pavlaku, onda ce biti taman kako treba i nece pucati.:)
ИзбришиMljac, mljac, mljac, sve sam ti pojela :D
ОдговориИзбриши:D Tako i treba, znaci da je receptic uspeo!:)))))
ИзбришиSuper izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Petra.:))
ИзбришиTart izgleda perfektno. Šljive (sveže ili suve) i čokolada su moja omiljena kombinacija koja ne može da omane! ♥
ОдговориИзбришиp.s. kaži Tamari da nema smisla da sve sama pojede, nek ostavi barem griz i meni :)))
:)) Narocito kad se spakuje u teglice, recimo dzem od sljiva i cokolade... pa onda i zimi mozemo da uzivamo.:)) p.s. ne brini, pravim jos jedan kad mi dodjes.:))))
ИзбришиMogu samo da zamislim kako je ukusno! A i divno izgleda.
ОдговориИзбришиHvala, draga... izvoli na ovaj fini vocni tart, a napravicemo i neki caj uz slatkis.:)
ИзбришиDivna kombinacija, sto idemo dublje u jesen sve me vise privlace kolaci sa vocem. Vec danima hocu da napravim nesto sa sljivama :))
ОдговориИзбришиOnda je pravi trenutak za jedan takav desertic.:)
ИзбришиVolim tarteve, ovaj mi baš super izgleda i sigurno je ukusan!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Ingrid.:))
Избришиuhhhhhh kako ovo dobro izgleda..imam taman šljiva u frižideru.. ići će na isprobavanje..
ОдговориИзбришиDrzim onda fige za sto skoriju probu.:)))
Избриши