Ovo neće biti klasičan post sa receptima, zamislila sam ga više kao neki mali podsetnik šta bi sve mogli fino napraviti sledeće nedelje, a možete i vi dodati još koju ideju.:) Zapravo, sve je počelo sa par receptića koje sam u međuvremenu dopunila sa novim ili isprobanim jelima, tako da je ovaj post na kraju ispao nešto duži i zato se pripremite za čitanje.:)
Danas popodne nas je osvežila i lagana letnja kišica, padala je svega desetak minuta ali ceo grad je posle toga bio tako lepo okupan i još uvek divno i sveže mirise. Jedino što remeti spokoj subotnje večeri je kuckanje koje dopire spolja kroz otvorene prozore. Naime, u gradu se upravo postavljaju štandovi i bina za Roštiljijadu koja počinje u ponedeljak i trajaće cele naredne nedelje, pa ako možda budete u blizini ovih dana, svakako navratite na feštu... mada bi neki više voleli da "zbrišu" iz grada za to vreme i izbegnu celu tu gungulu.:)))
A sada vam kuckam predloge za brzzza letnja jela i ako vam se svidi neki receptić samo kliknite na linkove.:)
Punjeni paradajz
Recept je isproban sa Tanjinog bloga
Kuhinja zaposlene žene i mogu vam reći da je to jedno veoma ukusno i brzo letnje jelo. Paradajz je izdubljen i napunjen klasičnom smesom od mlevenog mesa sa malo pirinča, a od izdubljene sredine se napravi fini umak.
Posle se sve zajedno peče i rerni i za kratko vreme dobijete ukusan letnji obrok, možete ga malo duže peći da bi se "poklopčići" od paradajza fino zarumenili.:)
Bon appétit!:)
Malo drugačiji kiš napravljen po odličnom receptu sa bloga
Cooking by Mirjana. Volim Mirjanine recepte jer su uvek provereni, dobri i nekako bliski mojoj kuhinji. Testo je zamešeno sa dve vrste brašna, dosta je prhko tako da se ivice mogu lako preklopiti prema unutra i izgledaju poput karnera.
Za nadev sam iskoristila ono što se našlo u frižideru, malo šunkice, feta sira, po koja maslinka i crvena paprika... možete zaista staviti bilo koji nadev po želji i biće odlično, sve preporuke!:)
Chicken enchiladas
Jedno vreme sam bila skroz oduševljena domaćim tortiljama, pa sam ih malo-malo pravila u svim mogućim kombinacijama. Ovaj
recept postoji već od ranije na blogu i želela sam samo da vas podsetim na ovo ukusno jelo. Možete praviti i sa kupovnim tortiljama, a za nadev nije potrebno puno sastojaka, biće ukusne i sa povrćem, piletinom, mlevenim mesom, pečurkama... šta god volite!:)
Još malo inspiracije za brza i ukusna letnja jela, recepti su u nastavku.:)
Punjene kelerabe
Mogu biti isto tako i tikvice, paprike, paradajz, plavi patližan, pečurke... zapravo veliki je izbor porvća koje možemo iskoristiti za punjenje. Kod nas se keleraba vrlo retko pronalazi na pijaci, ne znam zbog čega je to tako, a ako imate sreće da je ugledate na nekoj tezgi to obično budu već velike i drvenaste glavice koje nisu tako ukusne kao one manje.
Ako ipak uspete da pronađete fine male kelerabe, kupite ih, izdubite i kratko prokuvajte u slanoj vodi. Napunite ih zatim filom od mesa ili povrća, pa još malo zapecite u rerni, mmmmm... možete ih odgore posuti i mrvicama pomešanim sa parmezanom ili staviti po listić topljenog sira, eto samo kao ideja... prijatnoo!:))
Gratan od tikvica sa pirinčem
Ovaj Jelenin recept nam se baš svideo, gratinirane tikvice sa pirinčem i sirom, odličan letnji ručak. Ako možda još niste isprobali na taj način, skoknite odmah do bloga
Food for thought i pročitajte receptić. Mmmmm, nama se baš jako dopalo i pravićemo sigurno još koji put!:)
Ako imate možda još tako neku finu ideju sa tikvicama, možete slobodno dati predloge ili napisati receptić u komentaru.:)
Punjene pečurke
Više ideja nego pravi recept, pa vam zato ne kuckam detaljno sastojke (verujem da ćete se snaći i sami:). Dakle, šampinjonima skinite drškice i sitno ih iseckajte. Na malo ulja propržite glavicu seckanog luka, dodajte drškice i sve zajedno kratko prodinstajte. Ako vam je možda ostalo malo mlevenog mesa ili čak možda imate svežu kobasicu u frižideru, možete je takođe iskoristiti za nadev.
Dodajte meso povrću, posolite i pobiberite po ukusu, naseckajte još malo svežeg peršuna i stavite ravnu kašičicu mlevene paprike. Kad se fil malo prohladi dodajte jedno jaje u smesu da sve fino poveže. Napunite izdubljene pečurke ovim nadevom, pospite mrvicama pomešanim sa parmazanom, prelijte malo uljem i kratko zapecite u rerni....
bon appétit!:)
Na blogu i na Coolinarici možete pronaći i ove sezonske recepte sa tikvicama i plavim patlidžanima.:)
1. Plavi patlidžan na 3 načina
2. Parmigiana di melanzane
3. Patliždan sa bešamelom
4. Koh od riže i tikvica
5. Slana torta od griza sa tikvicama