недеља, 18. август 2013.

Šaran pečen u rerni

 
Već neko vreme razmišljam da iskoristim paketić šarana koji se samo povlači po zamrzivaču. Umesto šarana možete koristiti i bilo koju drugu ribu, svežu ili smrznutu, a na ovaj način spremljena zaista ne iziskuje nešto puno posla, već bude posebno ukusna i hrskava.:)
 
 
Sastojci: 1 šaran (oko 2 kg), brašno, so, Vegeta, biber, mlevena začinska paprika, seckani peršun i drugo začinsko bilje
 
Priprema:
 
Možete zamoliti prodavca u ribarnici da vam očisti i iseče šarana, pa posle samo zamrznuti isečene komade i koristiti po potrebi. Umesto šarana ovako možete spremati i bilo koju drugu ribu.
 
Izmešajte par kašika brašna, kašičicu soli i Vegete, dodajte malo bibera i mlevene začinske paprike. Iseckajte sitno i lišće peršuna (timijana, bosiljka, ruzmarina i dr.) i izmešajte sa brašnom. U ovu smesu uvaljajte isečene komade šarana i poređajte ne pleh obložen masnim papirom.
 
Prelijte malo uljem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 30-40 minuta. Na pola pečenja možete preokrenuti šnite i vratiti dalje u rernu do ne dobije finu hrskavu koricu.
 
Napomena: na isti način možete pripremati sve vrste riba ili mesa, recimo pileća krilca pripremljena na ovaj način su posebno ukusna.:)
 
 
Šaran iz rerne (II način)


Sastojci: manji komadi šarana, limunov sok, beli luk, peršun, so, biber, ulje

Priprema:

Možete pripremiti šarana i na sledeći način: isecite ga na manje komade, prelijte limunovim sokom, posolite i pobiberite po ukusu. Možete napraviti i male zareze pa u njih staviti kolutiće limuna i tanko seckane šnitice belog luka.

Poređajte u pleh, prelijte maslinovim uljem i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem. Pecite 40-tak minuta na 200 C i povremeno prelijte sokom od pečenja. Poslužite uz omiljeni prilog, recimo kuvani krompir ili brokule, i ukrasite kolutićima limuna.

Prijatno!:))


Još nekoliko ukusnih recepata za dane posta (sa uljem), ukoliko možda neko bude želeo da priprema laganiju hranu, bez mesa, mleka i jaja... možete pogledati i ostale recepte pod oznakom posno, a rado bih čula i vaše predloge.:)


  1. Korpice sa tunjevinom
  2. Oslić sa limunom
  3. Humus - namaz od leblebija
  4. Grenadir marš
  5. Pečeni krompir po receptu J.Olivera
  6. Rosti od krompira
  7. Pita od povrća
  8. Suši rolnice od kelja
  9. Pita 3 u 1 (šampinjoni, riža, spanać)
10. Francuska supa od povrća

15 коментара:

  1. Odavno mi se jede šaran, i sve ne bih da ga pržim, da ne bude masno..kad eto tebe...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi ga isto najradije przimo, ali ovog puta smo hteli da malo promenimo i mogu ti reci da je bas fino na ovaj nacin.:))

      Избриши
  2. Prosto mi je to prženje u rerni sveha I svačega postalo stalna praksa. pravla sam škarpinu I zaista je bila izuzetna.

    baš si ponovila lepe recepte neke sam isprobala:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je isto nekako prakticnije sa spremam u rerni, cini mi se da onda potrosim manje ulja nego kad bih przila na klasican nacin.:) p.s. drago mi je da vam se dopala skarpina i da si te vidim ponovo na blogu, cmoook!:)))

      Избриши
  3. Kod nas se šaran tradicionalno najviše jede,kuha se fiš od njega,pržimo ga ili pravimo baš na ovaj način,tako da sve ove verzije stvarno obožavam:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I kod nas je isto tako, doduse cesce ga spremamo zimi nego preko leta, ali saran nam je nekako najukusniji.:))

      Избриши
  4. tako rijetko jedem šarana, ovo je odličan način za pripremiti ga. super izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taco, eto onda zgodne prilike da jednom napravis, na ovaj nacin se stvarno brzo sprema.:))

      Избриши
  5. Svidjaju mi se oba načina! Samo prikupljam recepte za ribu jer sam počela da je spremam malo češće u zadnje vreme. Isprobaću i ove tvoje načine uskoro ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Jaako, jako ga volim. Podsjeća me na baku jer ga je ona uvijek radila slično kao i ti, samo je koristila kukuruzno brašno. Tako ga i ja pripremam - sol, kukuruzno brašno i u pećnicu. Prekrasno izgledaju, već osjećam miris... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tek od nedavno sam pocela ovako da ga pripremam, do sada smo ga najcesce przili i bas je fino malo za promenu, znale su nase bake sta je dobro.:)))

      Избриши
  7. Isproban prvi recept. Odličan. I pojednostavljuje pripremu. Nema masnoće od prženja...

    ОдговориИзбриши
  8. Isproban prvi recept. Odličan. I pojednostavljuje pripremu. Nema masnoće od prženja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Biljana, hvala puno na javljanju i na lepim utiscima, drago mi je da je sve fino uspelo.:) Saljem lepe pozdrave i zelim Vam prijatno nedeljno popodne.:))

      Избриши