Već neko vreme razmišljam da iskoristim paketić šarana koji se samo povlači po zamrzivaču. Umesto šarana možete koristiti i bilo koju drugu ribu, svežu ili smrznutu, a na ovaj način spremljena zaista ne iziskuje nešto puno posla, već bude posebno ukusna i hrskava.:)
Sastojci: 1 šaran (oko 2 kg), brašno, so, Vegeta, biber, mlevena začinska paprika, seckani peršun i drugo začinsko bilje
Priprema:
Možete zamoliti prodavca u ribarnici da vam očisti i iseče šarana, pa posle samo zamrznuti isečene komade i koristiti po potrebi. Umesto šarana ovako možete spremati i bilo koju drugu ribu.
Izmešajte par kašika brašna, kašičicu soli i Vegete, dodajte malo bibera i mlevene začinske paprike. Iseckajte sitno i lišće peršuna (timijana, bosiljka, ruzmarina i dr.) i izmešajte sa brašnom. U ovu smesu uvaljajte isečene komade šarana i poređajte ne pleh obložen masnim papirom.
Prelijte malo uljem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 30-40 minuta. Na pola pečenja možete preokrenuti šnite i vratiti dalje u rernu do ne dobije finu hrskavu koricu.
Napomena: na isti način možete pripremati sve vrste riba ili mesa, recimo pileća krilca pripremljena na ovaj način su posebno ukusna.:)
Šaran iz rerne (II način)
Sastojci: manji komadi šarana, limunov sok, beli luk, peršun, so, biber, ulje
Priprema:
Možete pripremiti šarana i na sledeći način: isecite ga na manje komade, prelijte limunovim sokom, posolite i pobiberite po ukusu. Možete napraviti i male zareze pa u njih staviti kolutiće limuna i tanko seckane šnitice belog luka.
Poređajte u pleh, prelijte maslinovim uljem i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem. Pecite 40-tak minuta na 200 C i povremeno prelijte sokom od pečenja. Poslužite uz omiljeni prilog, recimo kuvani krompir ili brokule, i ukrasite kolutićima limuna.
Prijatno!:))
Još nekoliko ukusnih recepata za dane posta (sa uljem), ukoliko možda neko bude želeo da priprema laganiju hranu, bez mesa, mleka i jaja... možete pogledati i ostale recepte pod oznakom posno, a rado bih čula i vaše predloge.:)
2. Oslić sa limunom
3. Humus - namaz od leblebija
4. Grenadir marš
5. Pečeni krompir po receptu J.Olivera
6. Rosti od krompira
7. Pita od povrća
8. Suši rolnice od kelja
9. Pita 3 u 1 (šampinjoni, riža, spanać)
10. Francuska supa od povrća
Odavno mi se jede šaran, i sve ne bih da ga pržim, da ne bude masno..kad eto tebe...
ОдговориИзбришиMi ga isto najradije przimo, ali ovog puta smo hteli da malo promenimo i mogu ti reci da je bas fino na ovaj nacin.:))
ИзбришиProsto mi je to prženje u rerni sveha I svačega postalo stalna praksa. pravla sam škarpinu I zaista je bila izuzetna.
ОдговориИзбришиbaš si ponovila lepe recepte neke sam isprobala:-)
Meni je isto nekako prakticnije sa spremam u rerni, cini mi se da onda potrosim manje ulja nego kad bih przila na klasican nacin.:) p.s. drago mi je da vam se dopala skarpina i da si te vidim ponovo na blogu, cmoook!:)))
ИзбришиKod nas se šaran tradicionalno najviše jede,kuha se fiš od njega,pržimo ga ili pravimo baš na ovaj način,tako da sve ove verzije stvarno obožavam:)
ОдговориИзбришиI kod nas je isto tako, doduse cesce ga spremamo zimi nego preko leta, ali saran nam je nekako najukusniji.:))
Избришиtako rijetko jedem šarana, ovo je odličan način za pripremiti ga. super izgleda!
ОдговориИзбришиTaco, eto onda zgodne prilike da jednom napravis, na ovaj nacin se stvarno brzo sprema.:))
ИзбришиSvidjaju mi se oba načina! Samo prikupljam recepte za ribu jer sam počela da je spremam malo češće u zadnje vreme. Isprobaću i ove tvoje načine uskoro ;)
ОдговориИзбришиNadam se onda da ce receptici dobro doci.:))
ИзбришиJaako, jako ga volim. Podsjeća me na baku jer ga je ona uvijek radila slično kao i ti, samo je koristila kukuruzno brašno. Tako ga i ja pripremam - sol, kukuruzno brašno i u pećnicu. Prekrasno izgledaju, već osjećam miris... :)
ОдговориИзбришиTek od nedavno sam pocela ovako da ga pripremam, do sada smo ga najcesce przili i bas je fino malo za promenu, znale su nase bake sta je dobro.:)))
ИзбришиIsproban prvi recept. Odličan. I pojednostavljuje pripremu. Nema masnoće od prženja...
ОдговориИзбришиIsproban prvi recept. Odličan. I pojednostavljuje pripremu. Nema masnoće od prženja...
ОдговориИзбришиDraga Biljana, hvala puno na javljanju i na lepim utiscima, drago mi je da je sve fino uspelo.:) Saljem lepe pozdrave i zelim Vam prijatno nedeljno popodne.:))
Избриши