Fino i mekano testo sa ukusnim filom od maka, zavolećete ovaj kolačić na prvi zalogaj... kad vam kažem.:) Tako se jednostavno priprema, da ćete poželeti da ga sutradan odmah ponovo napravite jer teško da će ostati neka kockica..) Kako da vas ubedim da isprobate?:)))
Kocke sa makom
Sastojci: 2 jaja, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 200 g šećera, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo
Fil: 250 g mlevenog maka (ili oraha), 3-4 kašike šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 dl mleka
Priprema:
Umutiti čvrstu penu od belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale sastojke redom. Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta.
Izmešati samleveni mak (ili orahe ako više volite) sa šecerom i sve preliti vrelim mlekom (bolje da fil bude gušći). Izvaditi napola pečen kolač iz rerne, pa preko testa rasporediti fil od maka. Odgore sipati drugi deo smese i vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta.
Kad se potpuno ohladi iseći na kocke i obilno posuti šećerom u prahu... prijatno grickanje!:)
Napomena: možete napraviti pola fila sa makom, a pola sa orasima, na taj način imaćete odmah dve vrste različitih kolača.:)
obozavam mak, makovnjaca mi je omiljena, a i ove kocke mi se jako, jako svidjaju, krasne su fotkice! znas da cu ovo probati sigurno!
ОдговориИзбришиPonavljam, ali moram...Drago mi je da si počela sa ovim blogom. Najljepši kolači, savršeno razrađeni recepti, obješnjenja, privlačne slike. Jednostavno prekrasno!
ОдговориИзбришиHvala, cure...ovaj blog sam nekako zamislila kao kutak gde bismo uz virtuelnu kaficu ili soljicu caja, mogli da se pocastimo finim kolacicima, i po nekim slanisem..;)) sve su provereni recepti, nesto sto nam se dopalo pa sam htela da podelim sa vama...;)))
ОдговориИзбришиPrekrasne kocke ove s makom... a ima ih koji ga ne vole pa ćemo im lijepo polovicu napraviti s orasima. Obožavam tvoje recepte s coolinarike pa mi je još draže naći ih ovdje jer mi tamo nekako promaknu!
ОдговориИзбришиSličice su prelijepe!
Nakon što sam isprobala puno, puno tvojih recepata (sa coolinarike), red je da ti se konačno i zahvalim na divnim receptima, na tome što ih tako nesebično dijeliš s drugima, na preciznim uputama, a da i ne govorim o slikama, idejama i kreativnosti. Za prošlu N. Godinu sam pravila sitne kolače po tvojim receptima i bili su ne samo prava poslastica za moje ukućane, već i prekrasan poklon za prijatelje. A tek kroasani, pa to je stalno na repertoaru...
ОдговориИзбришиA ovo ide pod 'anonimna' jer nemam pojma kako drugačije upisati ime, a ne da mi se da to sad istražujem. :)
Baš su ti lepi ovi kolačići. Mogla bi da dobaciš koji sledeći put. :)
ОдговориИзбришиUvek se obradujem kad dobijem povratnu informaciju, verujem da cete se sloziti da je najveci kompliment kad neko napravi nesto po vasem receptu, pa jos kad to sve fino i uspe i dopadne se ukucanima...hvala Snjezo, draga moja "anonimna" i Gago!;)))
ОдговориИзбришиIsprobano, pripremano 2x u roku od 48 sati. Gosti su namenski trazili da im spremim da ponesu jos koji:)
ОдговориИзбришиI kazem da je ovo prava konkurencija mojoj omiljenoj strudli s makom. Odlicnooo:))
Hvala Nale, odgovor kasni a fotkice sam vec videla, znas koliko mi je drago sto se recept tako lepo odomacio kod vas.:) p.s. morala sam i kod sebe na blogu da dopunim sa novim fotkama.:))
ИзбришиSupeer
ОдговориИзбриши