четвртак, 3. децембар 2009.

Kocke sa makom



Fino i mekano testo sa ukusnim filom od maka, zavolećete ovaj kolačić na prvi zalogaj... kad vam kažem.:) Tako se jednostavno priprema, da ćete poželeti da ga sutradan odmah ponovo napravite jer teško da će ostati neka kockica..) Kako da vas ubedim da isprobate?:)))


Kocke sa makom

Sastojci: 2 jaja, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 200 g šećera, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo

Fil: 250 g mlevenog maka (ili oraha), 3-4 kašike šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 dl mleka

Priprema:

Umutiti čvrstu penu od belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale sastojke redom. Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta.


Izmešati samleveni mak (ili orahe ako više volite) sa šecerom i sve preliti vrelim mlekom (bolje da fil bude gušći). Izvaditi napola pečen kolač iz rerne, pa preko testa rasporediti fil od maka. Odgore sipati drugi deo smese i vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta.

Kad se potpuno ohladi iseći na kocke i obilno posuti šećerom u prahu... prijatno grickanje!:)


Napomena: možete napraviti pola fila sa makom, a pola sa orasima, na taj način imaćete odmah dve vrste različitih kolača.:)


 

10 коментара:

  1. obozavam mak, makovnjaca mi je omiljena, a i ove kocke mi se jako, jako svidjaju, krasne su fotkice! znas da cu ovo probati sigurno!

    ОдговориИзбриши
  2. Ponavljam, ali moram...Drago mi je da si počela sa ovim blogom. Najljepši kolači, savršeno razrađeni recepti, obješnjenja, privlačne slike. Jednostavno prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, cure...ovaj blog sam nekako zamislila kao kutak gde bismo uz virtuelnu kaficu ili soljicu caja, mogli da se pocastimo finim kolacicima, i po nekim slanisem..;)) sve su provereni recepti, nesto sto nam se dopalo pa sam htela da podelim sa vama...;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasne kocke ove s makom... a ima ih koji ga ne vole pa ćemo im lijepo polovicu napraviti s orasima. Obožavam tvoje recepte s coolinarike pa mi je još draže naći ih ovdje jer mi tamo nekako promaknu!
    Sličice su prelijepe!

    ОдговориИзбриши
  5. Nakon što sam isprobala puno, puno tvojih recepata (sa coolinarike), red je da ti se konačno i zahvalim na divnim receptima, na tome što ih tako nesebično dijeliš s drugima, na preciznim uputama, a da i ne govorim o slikama, idejama i kreativnosti. Za prošlu N. Godinu sam pravila sitne kolače po tvojim receptima i bili su ne samo prava poslastica za moje ukućane, već i prekrasan poklon za prijatelje. A tek kroasani, pa to je stalno na repertoaru...

    A ovo ide pod 'anonimna' jer nemam pojma kako drugačije upisati ime, a ne da mi se da to sad istražujem. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš su ti lepi ovi kolačići. Mogla bi da dobaciš koji sledeći put. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Uvek se obradujem kad dobijem povratnu informaciju, verujem da cete se sloziti da je najveci kompliment kad neko napravi nesto po vasem receptu, pa jos kad to sve fino i uspe i dopadne se ukucanima...hvala Snjezo, draga moja "anonimna" i Gago!;)))

    ОдговориИзбриши
  8. Isprobano, pripremano 2x u roku od 48 sati. Gosti su namenski trazili da im spremim da ponesu jos koji:)
    I kazem da je ovo prava konkurencija mojoj omiljenoj strudli s makom. Odlicnooo:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale, odgovor kasni a fotkice sam vec videla, znas koliko mi je drago sto se recept tako lepo odomacio kod vas.:) p.s. morala sam i kod sebe na blogu da dopunim sa novim fotkama.:))

      Избриши