недеља, 20. децембар 2009.

Lisnate pogacice sa sirom

Dok napolju padajaju snezne pahulje, napravite ove fine i tople pogacice, ususkajte se u omiljenu fotelju, i uzivajte uz dobru knjigu...prijatno nedeljno popodne!:))

Sastojci: 500 g mekog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 2,5 dl mleka, 1 jaje, 150 g margarina, 150 g sira, susam, jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.

Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umucenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato testo i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Postupak ponoviti jos dva puta, a cetvrti put razviti koru debljine 1 cm i modlicom vaditi pogacice. Premazati umucenim jajetom, posuti susamom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 20 minuta.


Preostale krajeve testa samo naslagati jedan preko drugog (da bi testo ostali lisnato, ne treba ga mesiti), razviti tanko koru, premazati jajetom i posuti susamom. Iseci na trakice sirine 1 cm, spiralno uviti, poredjati na pleh i ispeci. Grickati toplo.:))

17 коментара:

  1. Odlicno izgledaju i pogacice i stapici, bice isprobani :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mogu da zamislim koliko je ovo fino i mekano :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nasla sam te i ovdje :-)
    Pogacice izgledaju savrseno.

    ОдговориИзбриши
  4. Predivno je, a naročito ovi prekrasni uvijeni štapići.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala, cure...a stapici su ispali malo vise rumeni nego sto bi trebalo, hihi...tako je to kad se ne pazi, nego se motam po netu!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. pogačice mi izgledaju fenomenalno! i sviđa mi se jako postupak priprema, ne izgleda prekomplicirano... a štapići su barem lijepo hrskavi ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Volim, volim! :)
    I pamtim....za napraviti....odlično izgledaju, i štapići sve tako rumeni :)

    ОдговориИзбриши
  8. Fino je ovo, baš fino. Volim ovakve stvari, pogotovo su mi štapići baš zapali za oko.

    ОдговориИзбриши
  9. OBAWEZNO CEMO PROBATI...<3

    ОдговориИзбриши
  10. Moram nesto da pitam.... Imam 17 godina i zelela bih ovo da pravim, pa ako biste mogli da mi objasnite sta znaci "preklopiti kao lisnato testo" ? :)

    ОдговориИзбриши
  11. Uh, odgovor prilicno kasni jer retko kada stignem da pregledam starije postove, ali evo ipak da odgovorim ako neko mozda bude ponovo ovde provirio... lisnato testo se najcesce preklapa vise puta da bi se bolje listalo, kada se razvije cetvrtasta kora obicno se preklopi 1/3 testa do polovine, a druga 1/3 testa preko te preklopljene kore, tako da se dobije oblik pravougaonika. Zatim se ponovo 1/3 testa preklopi do pola, a preostalo testo preko toga pa na kraju sve izgleda kao mali paketic:))
    Testo se zatim malo odmara, pa sve isto ponovi... spremicu uskoro poseban post bas o pravljenju lisnatog testa, pa ce biti puno jednostavnije kada se vide slike pripreme.:)) puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши