Verujem da svi volimo ove keksice i mozete pronaci zaista hrpu receptica na netu, ali evo jedne verzije po kojoj najcesce pravim jer su gotovi za tili cas, od ove mere dobicete dva puna pleha keksica!;))
Recept je dosta davno objavila na Coolinarici korisnica Alana iz Svedske, nazalost ne mogu linkati originalni recept jer vise nije tamo, ali zato evo ovde malo izmenjene varijante za ove fine keksice... potrebni su nam sledeci sastojci:
Recept je dosta davno objavila na Coolinarici korisnica Alana iz Svedske, nazalost ne mogu linkati originalni recept jer vise nije tamo, ali zato evo ovde malo izmenjene varijante za ove fine keksice... potrebni su nam sledeci sastojci:
Sastojci: 100 g maslaca, 100 g zutog secera, 1 kesica vanilin secera, 1 jaje, 100 g brasna, 1/2 kaf.kasicice sode bikarbone, na vrh noza praska za pecivo, 50 g ovsenih (zobenih pahuljica), 100-150 g seckane cokolade
Priprema:
Umutiti penasto maslac sa secerom, dodati jaje i brasno pomesano sa sodom bikarbonom i praskom za pecivo. Sve lepo izjednaciti pa dodati ovsene pahuljice i cokoladu iseckanu na sitne komadice. Izmesati i ostaviti 15-20 minuta u frizideru da bi se smesa lakse oblikovala.
Od ove smese praviti male kuglice velicine lesnika i redjati na pleh preko masnog papira. Paziti da ima dosta razmaka jer ce se keksici rasiriti prilikom pecenja.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta. Kad ih izvadite iz rerne, sacekati da se malo prohlade u plehu pa ih tek onda prebaciti na tanjir... prijatno grickanje!;)))
Napomena: mozete dodati i malo suvih brusnica u osnovnu smesu, pa cete dobiti sasvim novi ukus keksica.
Napomena: mozete dodati i malo suvih brusnica u osnovnu smesu, pa cete dobiti sasvim novi ukus keksica.
Jako brzo i dobro. Volim ovakve drangulije.
ОдговориИзбришиDa te pitam, jel mora i soda bikarbona i pzap?
Prva fotkica je predivno nežna,ah
Baš su mi ove ptičice medene:)))
ОдговориИзбришиVrijeme je keksića pa će i ovaj recept dobro doći. Brzo i vrlo fino!
Draga Nale, mozda i ne mora sve to staviti zajedno, slobodno stavi samo jedno od toga.;))
ОдговориИзбришиDraga Snjezo, za foto montazu sa pticicama je bio zaduzen nas drugar Neno...znas da to njemu ide od ruke!;))
A verujem da bi se keksici dopali i tvojima, jako su prhki i fini...a umesto cokolade mogle bi se staviti i brusnice, grozdjice ili suve kajsije.;))
Obozavam ovakve keksice!Divni su!:)
ОдговориИзбришиmmmmmmmmmmmmmm.....che delizia!!!!
ОдговориИзбришиLana ti si pravo srce, pa ti već znaš kao i ja šta moji vole:))
ОдговориИзбришиKakva prekrasna fotografija! Verovatno cu uspeti napraviti ukusom slican keksic, ali fotografiju - ni slucajno! Sjajno!
ОдговориИзбришиUh, ja sam bas ljubitelj zobenih keksica, a narocito zobenih keksica s cokoladom i imam sigurno jedno 20 recepata pa cu svakako isprobati i ovaj tvoj, stvarno je jako jednostavan, a to je uvijek prednost! Osim toga izgledaju jako lijepo. Pozdrav
ОдговориИзбришиPredivni! baš predivni!
ОдговориИзбришиbaš su savršeni ovi keksići, taman po mom ukusu
ОдговориИзбришиImaš pravo i ja volim ove kekse. Oni u mi baš nekako posebni, a u tvojoj izvedbi i izgledaju jako lijepo. Uopće ne sumnjam da su vrlo, vrlo ukusni. :)
ОдговориИзбришиodlični, interesantni keksići ! Recept je super, a u tvojoj izvedbi su prekrasni !!
ОдговориИзбришиČao Mignonne,
ОдговориИзбришиNisam pravio ništa "ovseno" ali verujem tvom ukusu, i sigurno je to jako simpatičan keksić. Po sastavu bih rekao sličan vanilicama, a čokolada bi tu bila baš zanimljiv dodatak. Valjda i ovas. No nisam ja zbog toga krenuo u pisanje, nego me već godinama zbunjuju recepti u kojima doslovno stoji "Umutiti penasto puter". Jednom se ja zainatio i rešio da mutim margarin dok ne postane penast, pa nek traje kolko god treba. Sreća posle 17 sati pregoreo mikser, pa sam morao da odustanem, inače bi ja i dan danas mutio :))) Naravno šalim se, ali činjenica jeste. Meni puter čak ni sa žumancima nikad nije postao penast. Meni to liči na kremasto a nikad tu nisam video ni M od mehurića vazduha. Znam da nisi ti kriva, i da su taj izraz izmislili neki "baksuzi" davnih dana, a mi samo prepisujemo doslovno recepte, ali mene interesuje da slučajno ja ne grešim. Možda ja NE UMEM, a to je ipak moguće. Pa bih te molio da mi kažeš, a znam da si uvek iskrena i da ćeš mi reći, jel tebi nekad pošlo za rukom da umutiš puter ili margarin PENASTO.
Čao Mignonne
i znaš šta? Mnogo mi je prijalo da ti se malo muvam po blogu.
;))) Cao, Dade...ma naravno da nema mehurica u tako umucenom puteru, hihih... to se samo tako kaze, znas i ti da to samo treba da postane mekano i sigurno bi neki drugi izraz to bolje opisao, ali meni sada trenutno nista ne pada na pamet!D
ОдговориИзбришиDragi moji, ako kojim slucajem ugrabite malo slobodnog vremena sada za vreme praznika, isprobajte ove keksice, makar i od pola mere...i uzivajte dok budete gledali neki film ili odmarali uz knjigu!;))
Miaaaam!!!
ОдговориИзбришиOdličan recept!
ОдговориИзбришиProbao sam ovaj tvoj recept osim što sam zamijenio žuti šećer sa smeđim šećerom.
Prva tura mi je malo izgorjela s dna nakon 15 min pečenja, ali zato je druga tura odlično ispala uz 10 min pečenja.
Jedino su keksići malkoc preslatki za moj ukus tako da ću ubuduće smanjiti kod šećera. :)
Jedna sugestija ukoliko je moguća jer jako volim tvoje recepte i svaki od njih mi izaziva nakupljanje sline u mojim ustima:
- da uz svaki recept napišeš koliko od ovih sastojaka ispadnu 'proizvoda'.
- npr. uz ovaj recept sam dobio dva puna pleha, iliti 40ak keksića što bi meni bilo previše koji sam samac :)
Do čitanja!
:))Hvala puno na javljanju, uvek je lepo cuti i povratnu informaciju.:) Sto se tice secera, moze se smanjiti prema ukusu, mislim da sam isto smanjivala u odnosu na originalni recept. Prihvatam sve sugestije, eto mozda se neki put ne setim da spomenem sve te male ali bitne detalje, ali verujem da ce se vec naci neko da porucka sve te keksice.:)) Puno pozdrava!
ОдговориИзбриши