субота, 11. децембар 2010.

Prhke strudlice i jastucici sa vocnim filom


Ovo je jedan vrlo fini i lagani recept koji cete lako pripremiti, a mozete kombinovati razlicite nadeve i oblike po zelji. Naime, od ovog testa mozete napraviti male prhke strudlice, svecani kolac ili zanimljive jastucice, ali za koju god da se odlucite varijantu, bice podjednako fino i ukusno.

Do sada sam od ovog testa pravila svecani kolac , to su zapravo malene ruzice koje se nafiluju, poredjaju jedna pored druge i tako zajedno ispeku. Ceo kolac izgleda bas nekako svecano i mozete ga lepo zamotati , uvezati masnicom i obradovati nekoga za predstojece praznike.))

Predlog broj 2. su "jastucici" koji su vrlo dekorativni i brzo se naprave ako koristite modlicu za pravljenje skoljkica (videcete slike u nastavku).

A ideju da od ovog testa napravim male strudlice dobila sam od moje drage bugenvileje koja mi je jednom prilikom poslala slican receptic za prhke strudlice koje ona pravi. Ovoga puta sam se malo poigrala sa sastojicima za fil, tako da cete moci da izaberete onaj koji vam najvise prija.;))



Sastojci: 750 g mekog brasna, 300 g maslaca, 100 g secera, 1 ravna kasicica soli, 35 g svezeg kvasca, oko 2 dl mlakog mleka, 1 jaje, malo naribane limunove korice

Fil 1. : 100 g suvih brusnica, oko 0,5 dl vode, 2 kasike aromaticnog pekmeza od jagoda (ili sipurka)

Fil 2. : 150 g suvih kajsija, oko 1 dl vode, 50 g mlevenih badema, malo secera u prahu, 1-2 kasike ruma ili likera od kajsije

Fil 3. : 150 g mlevenog maka, malo toplog mleka, secer po ukusu, vanilin secer, suvo grozdje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu da ispuni solju.

Od brasna, pripremljenog kvasca, blago rastopljenog maslaca i ostalih satojaka zamesiti srednje meko testo. Maslac samo zagrejati na niskoj temperaturi da se malo rastopi ali ne sasvim.

U medjuvremenu pripremiti nadeve: brusnice preliti vodom i prokuvati par minuta da malo omeksaju. Brusnice ce potpuno upiti tecnost, pa kad se malo prohlade umesati kasiku ili dve nekog finog domaceg pekmeza po ukusu.

Suve kasjsije iseckati na manje kockice, preliti vodom i isto tako kratko zagrejati da malo omeksaju. Zatim ih samleti u multipraktiku i dodati mlevene badene, secer u prahu i malo ruma radi arome.

Mleveni mak izmesati sa secerom, dodati vanilin secer i sve preliti zagrejanim mlekom. Po zelji mozete dodati i malo suvog grozdja.


Testo podeliti na 3 dela pa svaki posebno razviti u pravougaonu koru dimenzija 20x30 cm otprilike. Premazati filom i zaviti kao rolat. Krajeve rolata prethodno namazati sa malo vode da se bolje zalepe.

Strudlice sloziti na pleh preko masnog papira i ostaviti da odmaraju jos 15 minuta dok se rerna ne zagreje. Peci na 180 C oko 35-40 minuta. Kad se malo prohlade, seci ih na snite i posuti secerom u prahu.... prijatno!;)))


Jastucici sa vocnim filom


Od istog testa se mogu praviti ovi simpaticni jastucici i puniti nadevom po zelji. Ovog puta sam zamesila testo od 1 kg brasna i proporcionalno uvecala sve ostale sastojke. Testo sam zatim podelila na 4 dela, napravila 3 strudlice, a preostalu cetvrtinu sam iskoristila za "jastucice".;))

Razviti testo u tanju koru i modlicom ili casom izvaditi krugove. Na svaki krug staviti po kasicicu fila, preklopiti uz pomoc plasticne modlice (kao na slici) da se dobije oblik skoljke. Ako nemate ovakvu modlicu, ivice testa mozete pritisnuti i viljuskom, a prethodno ih treba samo blago namazati vodom da se krajevi bolje zalepe.

Jastucice ne treba premazivati pre pecenja, samo ih poredjati na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta. Kad se ispeku posuti ih obilno secerom u prahu zamirisanim vanilom.;))

25 коментара:

  1. Lana, ovo je predivno!
    Slike prosto mame da zasucem rukave i bacim se na spremanje ovih slatkih strudlica!
    Samo, gde da nadjem 300g maslaca na ovu nestasicu :(
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Jao, suve kajsije i mak... Divota ♥
    A sve su iste, pod konac :) savršeno :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Super je ovaj recept. Baš imam neke modlice za jastučiće koji čekaju da ih se iskoristi...
    Super je ovaj blagdanski banner.

    ОдговориИзбриши
  4. Filovi su sjajni.Ne zna se sta je lepse,strudlice ili jastucici!Sve pohvale,Mignonne!Pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, ovo izgleda predivno!
    Slike prosto mame da zasucem rukave i bacim se na spremanje strudlica.
    Samo, gde da nadjem 300g maslaca na ovu nestasicu istog :(
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Draga predivno je,imam ovakve kalupcice bas cu probati.

    ОдговориИзбриши
  7. Jedna rec - fantasticno! Pozdrav, draga moja.

    ОдговориИзбриши
  8. Baš predivne! Doista odlično, prhko, voćno, ma saveršeno!

    ОдговориИзбриши
  9. Dobro je sto sam se najela vanilica, inace bih morala bar ove jastucice da pravim pod hitno :) Super su stvarno!

    ОдговориИзбриши
  10. ;)))) Dragi moji, za fil mozete dodati i drugo suvo voce po selji, slobodno kombinujte kako volite!;))
    @ Ana, mogu se praviti i sa margarinom, a za maslac se ovih dana bas treba snaci...najbolje je kad zamolis prodavca da ti sacuva par komada, psssst..;)))
    @ Federica, grazie!;))
    @ Majo, dolazim kod tebe na blog da probam te cuvene vanilice... nadam se da je ostala neka za probu!;)))

    ОдговориИзбриши
  11. baš mi se dopadaju i štrudlice i školjkice, školjkice inače obožavam, no većinom izgubim puno vremena dok ih pravim pa ih pravim jako rijetko

    ОдговориИзбриши
  12. Evo divim se već 10-ak minuta ovom tvom savršenom dijelu i onda mi upane u oko jedna neobična spravica na trećoj slici, liči na cijedaljku za limun i crvene je boje...Da li je cjedaljka ili možda spravica za "lijepljenje" ovih školjki od tijesta? Usput, školjke izgledaju fantastično..ma sva peciva ti izgledaju ekstra, prosto ne znam šta je bolje od boljeg!

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala Nina, ako imas ovu spravicu za skoljkice onda to ide zaista jako brzo... ako ne javi se, pa da dobacimo jednu do tebe!;))

    Draga Majo, to na slici je plasticna spravica za pravljenje skoljkica, moze se obicno naci na pijaci ili u prodavnicama sa plasticnom robom...zgodna je jer se ivice testa lepo zalepe, pa to dosta skracuje postupak pripreme...mozes mi poslati tvoju adresu na pp, pa ti mogu nabaviti ako je slucajno nema kod vas.;)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  14. Prekrasno Lana, sve izgleda tako lijepo da ne znam što bi prije isprobala. :)

    ОдговориИзбриши
  15. prekrasne prhke štrudlice i kolačići ! jedna bolja od druge, jedna ljepša od druge. Teško se odlučiti što i sa kojim filom isprobati, sve tako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  16. Predivno, predivno, predivno. Totalno sam odusevljena kako to sve izgleda. Imama osjecaj da se topi u ustima. Jao necu se smiriti dok ne napravim :-)

    ОдговориИзбриши
  17. Tebi je trebalo zabraniti objavljivanje recepata dok si pod istragom :))
    Taman rekoh da cu da stanem, i sada vidim ovo, a juce sam pravila tvoju lenju pitu samo jos da je okacim.

    ОдговориИзбриши