четвртак, 30. децембар 2010.

Rolat sa visnjama

Dragi moji, ovog puta cu preskociti uvod jer bih zelela da sa vama podelim jos par receptica u ovoj godini, a kako nije ostalo jos puno vremena prelazim odmah na sastojke i postupak rada... ovaj rolat sam pravila za docek Nove godine i jos se nije potpuno stegao da bih mogla lepo da isecem i fotkam, tako da cete za sada imati samo ovu jednu slicicu... ostale cu naknadno postaviti, ako nesto preostane za fotkanje!;)))

Sastojci za koru: 4 jajeta, 100 g secera, 80 g brasna, 20 g gustina (skrobnog brasna), 2, 5 kasike kakao praha, 1 kesica praska za pecivo

Fil 1.: 2 dl slatke pavlake, 1 kesica slag fixa

Fil 2. 300 g visanja, 2 kasike secera, 1 kesica pudinga od vanile, 1 dl soka od visanja ili vode

Dekoracija: 3 dl slatke pavlake, 100 g cokoladnih spiralica

Priprema:

Umutiti belanca u cvrstu penu, dodati secer i jedno po jedno zumance. Izmesati brasno, gusti i kakao sa praskom za pecivo, pa pazljivo sjediniti sa umucenim jajima. Smesu sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira, pa peci na 200 C oko 15-tak minuta. Gotovu koru prebaciti na vlaznu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Kad se kora ohladila, izmeriti koliko je potrebno da bi se oblozio ovalni kalup za srneca ledja i iskrojiti koru. Kalup prethodno obloziti folijom, pa staviti koru koju smo isekli a preostali deo cemo sacuvati za "poklopac".

Umutiti slatku pavlaku i dodati jedan slag fix, pa premazati preko kore u kalupu. Sve staviti u zamrzivac i ostaviti da se dobro rashladi, bar 1 sat.

U medjuvremenu pripremiti fil sa visnjama: razmutiti puding u malo hladne vode, pa izmesati sa visnjama i secerom. Sve kratko prokuvati i ohladiti. Kad je fil skoro mlak, rasporediti preko prohladjenog slaga u kalupu.

Od preostale kore iseci "poklopac" po meri i staviti preko fila od visanja, pa sve vratiti u zamrzivac da se jos malo rahladi. Na kraju, rolat pazljivo preokrenuti na tanjir za serviranje, premazati umucenom slatkom pavlakom i posuti cokoladnim spiralicama.

Za cokoladne "spiralice" potebno je rastopiti cokoladu na tihoj vatri i premazati u tankom sloju preko neke ravne povrsine. Kod mene je to bila mermerna ploca koju sam prethodno namazala sa malo ulja a zatim rasporedila cokoladu.

Kad se cokolada ohladila, spatulom ili sirokim nozem jednostavno sastrugati cokoladu i dobicete ove zanimljive oblike.;))

7 коментара:

  1. Hvala za objašnjenje za izradu ukrasa :)) ♥
    Rolat ne smem ni da gledam, slaba sam na kakao i višnje :P :))
    A divan je rolat :)

    ОдговориИзбриши
  2. Neodoljiva, okus mogu zamisliti!!..
    Sve najbolje Lana u Novoj tebi i tvojoj obitelji i još puno ovakvih recepteka ;)..i slikica!

    ОдговориИзбриши
  3. ovo me podseća na varijantu Švarcvald torte i jako mi se dopada, naročito dekoracija!

    ОдговориИзбриши
  4. Predivan je, a kombinaciji višanja i čokolade je teško odoljeti. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Čao Lano. Ovaj rolat sa višnjama mora da je fantastičan. Zato mi nemoj zameriti što ću ti dati dve sugestije, jer verujem da takav rolat zaslužuje da bude JOŠ BOLJI ako je ikaklo moguće.

    Kad staviš tu koru u kalup nemoj istresti sav šlag unutra, nego samo pola. Onda stavi višnje, pa na višnje ponovo šlag. Višnje će tada stvarno doći do izražaja, jer će biti između 2 bela sloja. Ovako kad leže na dnu, i to na onoj tamnoj kori, jedva da se vide. Naravno da će ovo iziskivati pravljenje 2 šlag krema, jer će zbog hlađenja prve polovine, ova druga da se sruši na vazduhu, ali nije mućenje šlaga baš toliki "posao" da bi ga treba izbeći ako će rolat postati znatno atraktivniji.

    E sad ja bih i taj kakao patišpanj zamenio sa nekom varijantom belanaca oraha i čokolade. Srneća leđa se prave od takve smese, pa treba samo da napraviš koru od takve smese. Ona je mekša, i tamnija, pa je i kontrast izraženiji. Ako nemaš recept za tu vrstu kora, samo javi, rado ću da ti ga pošaljem.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala svima na poseti i na lepim zeljama u novoj godini!;)))

    Dade, ti uvek imas kreativne ideje, da znas da bi se moglo i tako napraviti kao sto kazes...ovaj rolatic sam slikala na brzaka samo sa kraja, a kad smo ga posle seckali bili su puno lepsi parcici, sa vise vocnog fila, treba da postavim nove slicice.;))

    A jel mi verujes da srneca ledja nisam jos pravila, mada imam nekoliko razlicitih receptica, ali nikako da stignu na red za probu... eto kad nadjes malo slobodnog vremena, slobodno mozes otkuckati receptek!;)))

    p.s. ove bi se korice mogle malo natopiti i sirupom od visanja iz slatka, posto smo ga sada isprobali pa mi se cini da bi mogle biti malkice socnije...ako neko bude pravio, neka slobodno to uradi!;))

    ОдговориИзбриши