недеља, 19. децембар 2010.

Svecana rolada u lisnatom testu

Ukoliko zelite da za svecanu trpezu pripremite nesto ukusno i nesvakidasnje, preporucila bih vam ovu posnu roladu koju sam spremala za bakinu slavu Sv. Nikolu. Vrlo lepo izgleda i moze biti fini uvod za svecanu trpezu, mozete je pripremiti i sa nekom drugom vrstom ribe ili mesa, dodati sampinjone ili povrce po zelji, bice isto tako zanimljiva.;))


Sastojci: 500 g lisnatog testa, 500 g oslica u komadu, 2 glavice crnog luka, 1 cesanj belog luka, 150 g rize, 1-2 sargarepe, vezica persuna, so, biber, Vegeta

Priprema:

Oslic ocistiti od kostiju i skinuti spoljasnji omotac. Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati filete ribe koje smo prethodno posolili i posuli Vegetomi i sve kratko prziti sa jedne i druge strane, pazeci da se ne raspadne. Dodati i sitno seckani beli luk.

Pripremiti rizu na klasican nacin, proprziti sitno seckani crni luk i sargarapu, dodati rizu i sipati vodu. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati 20-tak minuta, posuti sitno seckanim persunom i ostaviti da se malo prohladi.

Lisnato testo podeliti na dva dela, razviti jednu koru i obloziti pravougaoni duguljasti kalup (moze se prethodno staviti i mastan papir), neka testo malo prelazi preko ivica kalupa. Na dno staviti polovinu kuvane rize, zatom lepo rasporediti filete ribe, pa prekriti drugim slojem rize.

Razviti i drugu polovinu lisnatog testa i pokriti rizu, ivice premazati hladnom vodom pa preklopiti testom koje smo ostavili da viri preko ivica kalupa. Sve dobro utisnuti da se ne bi otvorilo i premazati mesavinom ulja i vode. Napraviti i par zareza na poklopcu od testa da bi para mogla da izlazi. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 50 minuta.


Pri kraju pecenja, roladu mozete izvaditi iz kalupa, sve zajedno sa masnim papirom, prebaciti na pleh i vratiti u rernu da se jos malo pece kako bi se i stranice lepo zarumenile.
Mozete posluziti toplo ili hladno uz neki fini sos od limuna ili mirodjije... bon appetit!;))

Napomena: umesto posne varijante sa filetima ribe, roladu mozete pripremiti i sa filetima belog pileceg mesa, a rizu skuvati sa pilecim temeljcem. Lisnato testo u tom slucaju pre pecenja premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom.;))

16 коментара:

  1. Kod tebe Lana to uvijek izgleda toliko primamljivo, ma savršeno, a s obzirom da ribu svih vrsta obožavam mogu zamisliti, urolano u lisnato tijesto je prava gurmanska delicija!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je stvarno vrlo zanimljiva kombinacija, imam u škrinji par komada oslića koje nikako da potrošim. Mislim da bi ovo mogao biti izvanredan način. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Predobro izgleda. Ovaj receptic ce mi jako dobro doci :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična ideja! Hrvati se za Božić ne znaju maknuti od sušenog bakalara, a svježi, koji je divan, potpuna im je nepoznanica. Ovo ću isprobati kada nam se bude jela riba jer je kompletan obrok bez puno muke i sasvim drukčiji od uobičajene ribe s krumpirom.

    ОдговориИзбриши
  5. E ovo je izvrsno za moje dečke koji ne znaju jesti ribu s kostima. Baš sam danas dobila ovaj recept: http://ricette.giallozafferano.it/Strudel-di-salmone-e-ricotta.html i mislim si kako ću nešto slično spremiti za Badnjak kada ugledam ovaj tvoj fenomenalni recept:) Sada znam šta ću!?

    ОдговориИзбриши
  6. Samo da ima testa na stolu :)Fotografije naravno desetka, recept predivan... Nekako sam ponosna na ovaj blog kao da je moj :)

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Lana,
    baki srecan sveti Nikola a tebi cestitke za jos jedan lep i elegantan recept :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala cure, bice mi drago ako ovaj receptic posluzi kao inspiracija.;)))
    @MilaJeDraga, i ja se na Vasim blogovima osecam kao da sam kod kuce, hihih...;)))
    @ Ljiljo, hvala ti na lepim zeljama za bakinu slavu.;)))

    ОдговориИзбриши
  9. Jako zanimljiva rolada, doci ce i ona na red :)
    Baki srecna slava!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Eto jednog novog recepta za slave, koji odudara od standarda koji svi poznajemo. Samo da pitam, da li je lisnato testo posno ili se postoje dve vrste? Samo sam jednom radila sa njim kod Nadinog Wellington rolata.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala cure...;)) draga Jelena, mislim da se kod nas moze nabaviti samo jedna vrsta lisnatog, a posto se pravi sa biljnim margarinom onda moze da se racuna u posnu kategoriju...tako su mi barem objasnili.;))

    ОдговориИзбриши