субота, 11. децембар 2010.

Ovseni keksici sa komadicima cokolade

Verujem da svi volimo ove keksice i mozete pronaci zaista hrpu receptica na netu, ali evo jedne verzije po kojoj najcesce pravim jer su gotovi za tili cas, od ove mere dobicete dva puna pleha keksica!;))

Recept je dosta davno objavila na Coolinarici korisnica Alana iz Svedske, nazalost ne mogu linkati originalni recept jer vise nije tamo, ali zato evo ovde malo izmenjene varijante za ove fine keksice... potrebni su nam sledeci sastojci:

Sastojci: 100 g maslaca, 100 g zutog secera, 1 kesica vanilin secera, 1 jaje, 100 g brasna, 1/2 kaf.kasicice sode bikarbone, na vrh noza praska za pecivo, 50 g ovsenih (zobenih pahuljica), 100-150 g seckane cokolade

Priprema:

Umutiti penasto maslac sa secerom, dodati jaje i brasno pomesano sa sodom bikarbonom i praskom za pecivo. Sve lepo izjednaciti pa dodati ovsene pahuljice i cokoladu iseckanu na sitne komadice. Izmesati i ostaviti 15-20 minuta u frizideru da bi se smesa lakse oblikovala.
 

Od ove smese praviti male kuglice velicine lesnika i redjati na pleh preko masnog papira. Paziti da ima dosta razmaka jer ce se keksici rasiriti prilikom pecenja.


Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta. Kad ih izvadite iz rerne, sacekati da se malo prohlade u plehu pa ih tek onda prebaciti na tanjir... prijatno grickanje!;)))

Napomena: mozete dodati i malo suvih brusnica u osnovnu smesu, pa cete dobiti sasvim novi ukus keksica.



17 коментара:

  1. Jako brzo i dobro. Volim ovakve drangulije.
    Da te pitam, jel mora i soda bikarbona i pzap?
    Prva fotkica je predivno nežna,ah

    ОдговориИзбриши
  2. Baš su mi ove ptičice medene:)))
    Vrijeme je keksića pa će i ovaj recept dobro doći. Brzo i vrlo fino!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Nale, mozda i ne mora sve to staviti zajedno, slobodno stavi samo jedno od toga.;))

    Draga Snjezo, za foto montazu sa pticicama je bio zaduzen nas drugar Neno...znas da to njemu ide od ruke!;))
    A verujem da bi se keksici dopali i tvojima, jako su prhki i fini...a umesto cokolade mogle bi se staviti i brusnice, grozdjice ili suve kajsije.;))

    ОдговориИзбриши
  4. Lana ti si pravo srce, pa ti već znaš kao i ja šta moji vole:))

    ОдговориИзбриши
  5. Kakva prekrasna fotografija! Verovatno cu uspeti napraviti ukusom slican keksic, ali fotografiju - ni slucajno! Sjajno!

    ОдговориИзбриши
  6. Uh, ja sam bas ljubitelj zobenih keksica, a narocito zobenih keksica s cokoladom i imam sigurno jedno 20 recepata pa cu svakako isprobati i ovaj tvoj, stvarno je jako jednostavan, a to je uvijek prednost! Osim toga izgledaju jako lijepo. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. baš su savršeni ovi keksići, taman po mom ukusu

    ОдговориИзбриши
  8. Imaš pravo i ja volim ove kekse. Oni u mi baš nekako posebni, a u tvojoj izvedbi i izgledaju jako lijepo. Uopće ne sumnjam da su vrlo, vrlo ukusni. :)

    ОдговориИзбриши
  9. odlični, interesantni keksići ! Recept je super, a u tvojoj izvedbi su prekrasni !!

    ОдговориИзбриши
  10. Čao Mignonne,

    Nisam pravio ništa "ovseno" ali verujem tvom ukusu, i sigurno je to jako simpatičan keksić. Po sastavu bih rekao sličan vanilicama, a čokolada bi tu bila baš zanimljiv dodatak. Valjda i ovas. No nisam ja zbog toga krenuo u pisanje, nego me već godinama zbunjuju recepti u kojima doslovno stoji "Umutiti penasto puter". Jednom se ja zainatio i rešio da mutim margarin dok ne postane penast, pa nek traje kolko god treba. Sreća posle 17 sati pregoreo mikser, pa sam morao da odustanem, inače bi ja i dan danas mutio :))) Naravno šalim se, ali činjenica jeste. Meni puter čak ni sa žumancima nikad nije postao penast. Meni to liči na kremasto a nikad tu nisam video ni M od mehurića vazduha. Znam da nisi ti kriva, i da su taj izraz izmislili neki "baksuzi" davnih dana, a mi samo prepisujemo doslovno recepte, ali mene interesuje da slučajno ja ne grešim. Možda ja NE UMEM, a to je ipak moguće. Pa bih te molio da mi kažeš, a znam da si uvek iskrena i da ćeš mi reći, jel tebi nekad pošlo za rukom da umutiš puter ili margarin PENASTO.

    Čao Mignonne
    i znaš šta? Mnogo mi je prijalo da ti se malo muvam po blogu.

    ОдговориИзбриши
  11. ;))) Cao, Dade...ma naravno da nema mehurica u tako umucenom puteru, hihih... to se samo tako kaze, znas i ti da to samo treba da postane mekano i sigurno bi neki drugi izraz to bolje opisao, ali meni sada trenutno nista ne pada na pamet!D

    Dragi moji, ako kojim slucajem ugrabite malo slobodnog vremena sada za vreme praznika, isprobajte ove keksice, makar i od pola mere...i uzivajte dok budete gledali neki film ili odmarali uz knjigu!;))

    ОдговориИзбриши
  12. Odličan recept!
    Probao sam ovaj tvoj recept osim što sam zamijenio žuti šećer sa smeđim šećerom.
    Prva tura mi je malo izgorjela s dna nakon 15 min pečenja, ali zato je druga tura odlično ispala uz 10 min pečenja.

    Jedino su keksići malkoc preslatki za moj ukus tako da ću ubuduće smanjiti kod šećera. :)

    Jedna sugestija ukoliko je moguća jer jako volim tvoje recepte i svaki od njih mi izaziva nakupljanje sline u mojim ustima:

    - da uz svaki recept napišeš koliko od ovih sastojaka ispadnu 'proizvoda'.
    - npr. uz ovaj recept sam dobio dva puna pleha, iliti 40ak keksića što bi meni bilo previše koji sam samac :)

    Do čitanja!

    ОдговориИзбриши
  13. :))Hvala puno na javljanju, uvek je lepo cuti i povratnu informaciju.:) Sto se tice secera, moze se smanjiti prema ukusu, mislim da sam isto smanjivala u odnosu na originalni recept. Prihvatam sve sugestije, eto mozda se neki put ne setim da spomenem sve te male ali bitne detalje, ali verujem da ce se vec naci neko da porucka sve te keksice.:)) Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши