петак, 19. април 2013.

Kolačići od kokosa - 3 recepta:)


Nadam se da volite kokos?:) Danas ćemo napraviti tri različita kolačića od jednog testa, za početak možete napraviti smesu i od pola mere, tek toliko da vidite da li će vam se dopasti. A onda možemo zasući rukave i malo se igrati u kuhinji, ali najbolje da krenemo redom.:)))
 
Kuglice od kokosa

 
 
Sastojci za osnovno testo: 225 g brašna, 80 g kokosa, 80 g šećera, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, malo naribane limunove korice, 2 jaja, 30 g otopljenog maslaca, 5-6 kašika  mleka
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, kokos, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i dodati malo naribane limunove korice. Otopiti maslac na tihoj vatri i sipati u pripremljenu smesu. Zatim, dodati jaja i malo mleka koliko je potrebno da se sve fino zamesi.
 
Oblikovati loptice veličine zrna grožđa i ređati ih na pleh preko masnog papira. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta tek toliko da dobiju finu boju.:)
 
 
Korpice od kokosa sa karamelom
 
 
Fil od karamela: 170 ml kondenzovanog mleka, 30 g maslaca, 1 kašika šećera
 
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
 
Priprema:
 
Zamesiti prvo testo od kokosa kao u prethodnom receptu. Kalup za mini mafine premazati maslacem. Od testa oblikovati male kuglice i svaku utisnuti u što tanjem sloju u kalupić tako da se obloži sa svih strana. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 8-10 minuta, tek toliko da korpice blago porumene na ivicama.
 
Kad se korpice ispeku, pažljivo ih izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade.
 
 
Dok se korpice hlade, pripremiti fil od karamela: na tihoj vatri zagrejati  kondenzovano mleko, maslac i šećer. Kad provri smanjiti temperaturu i kuvati 8-10 minuta uz neprestano mešanje. Skloniti sa ringle da se malo prohladi.
 
Ovom smesom napuniti pripremljene korpice i sačekati malo da se fil ohladi i stegne, pa ih zatim preliti glazurom od čokolade.
 
Napomena: ovde možete pogledati recept kako da sami napravite kondezovano mleko kod kuće.
 
 
Keksići od kokosa sa komadićima čokolade
 
 

Zamesiti testo od kokosa kao u prvom receptu i dodati 100 g seckane čokolade. Oblikovati veće kuglice i blago ih spljoštiti (lepše je kad su keksići tanji). Ređati na pleh obložen folijom i paziti da imaju dovoljno razmaka. Keksiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta. Dovoljno je da samo malo zarumene na ivicama, a onda uživati u ukusnim keksićima dok čitate omiljenu knjigu.:)
 

35 коментара:

  1. Odlicni recepti. Lepe fotografije. Cestitam.
    Mi volimo kokos. Ove tri variante veoma mi se sidjaju. Najvise druga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa, bas sam se pitala da li ce vam se svideti recepti sa kokosom, drago mi je da jesu.:)) p.s. ti drugi si mi isto omiljeni, psssst...:))

      Избриши
  2. Obozavamo kokos a isto tako i tvoje kolacice !!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. predivni recepti, a tvojim sličicama i pedantnosti ne pričam više...naročito su mi "sjeli" ovaj prvi i treći recept: manje posla a na kraju dobitak!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, hvala ti, ovde zapravo nema puno posla oko koalcica, a zgodno je sto se jedna smesa moze iskoristiti za nekoliko razlicitih oblika.:))

      Избриши
  4. Recepti su savršeni,posebno su mi divni ovi keksići sa komadićima čokolade,obavezno ću ih napraviti..hvala ti za divne ideje..lijep ti pozdrav šaljem:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, bice mi drago ako ih isprobas i nadam se da ce vam se dopasti, javi mi svakako kako su uspeli... puno te ljubim i pozdravljam!:)))

      Избриши
  5. Ne znam zašto, ali, ako mogu birati, rijetko ću izabrati kolačiće s kokosom. S druge strane, Rafaello jako volim. Tako da mi se ovi tvoji čine zaista posebnima, super izgledaju (baš profinjeno), a naročito me mame ovi s karamel kremom. Eh, da su svi kokos kolačići ovako divni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod mene je nekako obrnuta situacija, ne pravim tako cesto kolacice sa kokosom ali kad ih se uzelim, onda to bude obavezno nesto u kombinaciji sa cokoladom, mada je sada i karamela ozbiljno usla u uzi izbor.:))

      Избриши
  6. Ooooo,da! Obožavam kolače s kokosom i biram sve osim ovih s karamelom :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, tebi saljem onda kuglice i keksice, a one sa karamelom zadrzavam za sebe.:))))

      Избриши
  7. Za kokos sam uvijek, a ti si majstorica s kolačićima i izgledaju odlično! Ovi s čokoladom su mi prekrasni, al tek ovi kremasti s karamelom... moje najdraže kombinacije okusa ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Sve ovo tako dobro izgleda... Moram prvo da kupim kalupcice za male pravis muffine, pa onda probam ove druge, a za pocetak dobri su i prvi. Zasto ih pravis tako male, mislim, velicine zrna grozdja?
    Fotografije su fantasticne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nekako su mi sladji kolacici kad su tako mali, mogu se naravno praviti i vece kuglice a one ce jos malkice narasti prilikom pecenja.:))

      Избриши
  9. Sve izgleda prekrasno i jako ukusno i ja radim neke keksiće od kokosa i maslaca...FINO!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, mozemo da razmenimo recepte, fini su ti keksici sa kokosom.:))

      Избриши
  10. Ni ja bas cesto ne pecem sa kokosom, ali bih ovih tvojih rado smazala svega jedno 2-3.....11-12 komada. :)

    ОдговориИзбриши
  11. I am going to try this recipe but can you tell me what you mean by 1 Vanilla Sugar? .....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi, dear, you can add 1/2 tsp of vanilla extract, vanilla sugar is regular sugar infused with crushed vanilla beans... hope you‘ll enjoy the recipe!:)

      Избриши
  12. Nisam ljubitelj kokosa ali ovi tvoji izgledaju super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, dear... mozda ipak da probas jedan, mogu se napraviti i sa manje secera ili sa nekom zamenom.:)) kiss

      Избриши
  13. Ove korpice su mi zapale za oko, mada i keksići su tu negde....a i kuglice...ma sve mi se svidja! :D Čim je sa kokosom, odlično je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Drago mi je da ima jos ljubitelja kokosa.:))) p.s. pravila sam tvoju Lisnatu pogacu za vikend i divno je uspela, stvarno je vrlo ukusna, ako stignem da sredim slicice, objavicu ih sutra na blogu.;)))

      Избриши
  14. Miriši mi kokos sada... jako fini recepti :)

    ОдговориИзбриши
  15. Što sada izabrati !? :) , sva tri kolačića su mi i više nego dobra i osvajaju na prvi pogled. Odlično je Lana, krasni recepti i divne slike, nadam se da ću uskoro uživati u barem jednom od ovih kolačića.

    ОдговориИзбриши
  16. Pliz,mene također zanima gdje nabavljate kondenzirano mlijeko.Ima neka zamjena za to? Prefino
    izgledaju

    ОдговориИзбриши
  17. Dragi moji, oprostite sto odgovor kasni, kondenzovano mleko mozete napraviti i kod kuce, postavicu ovde dva linka da pogledate receptice... bojim se da u Srbiji jos uvek ne moze da se nabavi, donela sam par konzervi iz Grcke ili ako mozda imate nekoga da vam posalje iz Madjarske. Zapravo radi se o mleku koje se dugo kuva sve dok ne smanji zapreminu za polovinu, a ako se pravi sa secerom onda dobije lepu boju karamela.:)
    http://www.coolinarika.com/recept/domace-kondenzirano-mlijeko/
    http://www.coolinarika.com/recept/domace-zasladjeno-kondenzirano-mlijeko/

    ОдговориИзбриши