петак, 19. април 2013.

Zapečene palačinke sa spanaćem

 
U duhu proleća, nešto nežno i zeleno na meniju - zapečene palačinke sa spanaćem i sirom su fini predlog za jedan ukusan i lagani zeleni ručak. Možda dobijte inspiraciju da ih sutra napravite, može i sa pečurkama, povrćem, piletinom, šunkicom, itd.... sigurna sam da ćete imati još neku finu ideju!:))
 
Sastojci: 10-tak slanih palačinki, 250 g spanaća, 250 g svežeg sira, 2-3 kašike kisele pavlake, malo soli, oko 2 dl mleka, 2 jaja, 50 g naribanog kačkavalja
 
Priprema:
 
Ispecite 10-tak slanih palačinki prema vašem omiljenom receptu. Spanać operite i sitno iseckajte, sir izgnječite viljuškom, dodajte pavlaku i sve zajedno fino sjedinite. Probajte i dodajte malo soli ako je potrebno.
 
Ostavite 2 prazne palačinke na stranu a ostale premažite filom i zamotajte. Složite po 4 palačinke u jednu praznu palačinku, dve dole i dve gore, pa sve pažljivo zamotajte u rolat. Napravite još jedan takav paketić sa preostalim palačinkama.
 
Isecite na šnite debljine 2 cm oba rolata i složite u podmazan pleh. Ako vam je jednostavnije, možete i svaku palačinku iseći posebno na kolutiće i lepo ih složiti u pleh (mogu se čak delimično i preklapati).
 
 
Razmutiti jaja u 2 dl mleka i preliti preko poređanih kolutića. Odgore naribati malo kačkavalja i staviti u rernu da se fino zapeče. Peći na 200 C oko 20-tak minuta. Poslužiti kao toplo predjelo ili lagani ručak uz kiselo mleko... bon appétit!:)
 
 
Ako volite spanać, možda će vam se dopasti još neki od ovih "zelenih" predloga, pogledajte ih na linkovima ispod:


1. Jaja u gnezdu od spanaća
2. Čorbica od spanaća
3. Katmer pita sa sirom i spanaćem (MEZZE, april 2013. str. 21-34.)

13 коментара:

  1. Jaoooooj, sliviram :) Obozavm spanac u ovakvim kombinacijama! Divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Pratim vas blog ali evo prvi put i da prokomentarisem. Ja sam kuvarica koja tek uci i moram da pohvalim vas blog jer je FANTASTICAN. Ideje su odlicne, redovno dolazim da nadjem nesto novo za kuvanje sto je ukusno lako se sprema a opet nije 5 istih jela koji se standardno spremaju. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim utiscima, drago mi je da su tako pozitivni, nadam se da ce jos neki recept posluziti za inspiraciju i da ce kuvanje prerasti u zabavan i kreativan hobi, samo napred!:)) Saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
    2. Pravljeno danas i ispalo je fantasticno!

      Избриши
  3. Dok su djeca bila mala, imala sam ručkove s punjenim slanim palačinkama, a onda sam ih pomalo prestala spremati. Kad vidim ove tvoje, sjetim se kako to može biti dobro. Divno izgledaju, sigurno su prefine, a opet jednostavne za napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada jednostavno zaboravimo na te nase dobre, stare i proverene recepte, pa kad ih se onda setimo i napravimo posle duze vremena, uvek se iznova odusevimo.:))

      Избриши
  4. Odlična ideja! Mnogo volimo punjene palačinke a ove em su vrlo dekorativne em su sigurno mnogo ukusne. Uslikala si ih fenomenalno pa onda čoveku mora da pođe voda na usta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, ako volis spanac, onda ce ti se sigurno dopasti na ovaj nacin, kod nas kuci tata vise voli samo sa sirom, dok smo baka i ja ljubitelji zelenisa, pa onda napravim za svakoga po malo.:))

      Избриши
  5. Špinat jako volim i baš ga često jedem, obično je moj izbor za pitu zeljanicu, a sada će biti i za ove palačinke, odlično izgledaju i definitivno ih pravim !

    ОдговориИзбриши