уторак, 23. април 2013.

Lisnata pogača

 
 
Dobro vam jutro, dragi moji, uživajte u ovom lepom danu i ako možda malo krstarite netom uz jutarnju kaficu, evo jednog finog predloga za kasniji doručak. Pre par dana sam videla divan recept za Lisnatu pogaču kod naše pekarice Suzyce na blogu Taste of life , dopala mi se na prvi pogled i rešila sam da je napravim za prvi slobodan vikend.... et voilà! Originalni recept je objavila draga Jekago na Coolinarici, tako da možete pogledati recept i na sajtu.:)
 
Najtoplije vam preporučujem da isprobate ovu pogaču, lako se pravi a testo je divno mekano i ukusno. Podseća me dosta na slane buhtlice, skupljena tako u loptice, a za nadev možete iskoristiti nešto što se nađe u frižideru, sigurna sam da će vam se dopasti.:)) 
 
 
 
Sastojci: 550 g brašna + još oko 50 g za posipanje, 25 g svežeg kvasca, 250 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 100 ml mlake vode, 100 ml ulja, 125 g margarina,  1 žumance+1 kašika mleka za premaz, susam
 
Nadev: sir, šunka, kačkavalj, ljutenica, ajvar po želji...
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
 
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, mleko, vodu i ulje i zamesiti mekano testo. Po potrebi dodati još brašna da se testo ne lepi za ruke.  Sve fino ušuškati i pokriti, pa ostaviti na toplom da naraste oko 1 h.
 
Testo zatim razviti u pravougaonu koru i narendati 125 g margarina ili premazati u tankom sloju. Uviti u rolat i ostaviti još 15-tak minuta da malo odmara. 
 
 
Za to vreme pripremiti nadev: 200 g šunke sitno iseckati i i zmešati sa 2-3 kašike milerama. Možete staviti i neki drugi nadev po želji, sir ili u manje komadiće viršli (u originalnom receptu).

Rolat iseći najpre na 5 delova, a zatim svaki podeliti na još 5 manjih šnitica. Oblikovati loptice, svaku rastanjiti malo na dlanu i staviti po kašičicu fila. Sve lepo zatvoriti da nadev ne iscuri prilikom pečenja i ređati u podmazan pleh prečnika 28 cm.

Ostaviti da testo još malo odmara dok se rerna zagreje, a zatim premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i posuti susom ili kimom po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta. Po potrebi pokriti papirom da ne izgori previše. Sačekati da se malo prohladi, pa pažljivo izvaditi na tanjir.... prijatno grickanje!:))


Napomena: napravila sam par manjih izmena u odnosu na originalni recept, stavila sam 1 kašičicu soli u testo, umesto dve, mislim da je na ovu količinu brašna to sasvim dovoljno a i sam fil je dosta slan. Nisam stavljala prašak za pecivo kako je navedeno, nekako mi je bilo suvišno pored kvasca i lepo je sve naraslo.

Ako budete rendali margarin treba ga prethodno malo rashladiti jer će ići lakše, ali može se sasvim fino premazati u tankom sloju ako je sobne temperature. Možete narenadati i 100 g kačkavalja preko margarina kako stoji u originalnom receptu ili ga čak staviti u fil.

Kad budete oblikovali loptice, lakše ćete to učiniti ako svaku blago premesite jer će zbog margarina prilično kliziti. Možete čak ostaviti i tako isečene šnitice i samo ih malo rastanjiti pre stavljanja fila, pa onda sve zamotati kao rolatić i biće vrlo dekorativne kad se ispeku. Videla sam da to lepo izgleda na isprobanim receptima na Coolinarici, pa ću probati sledeći put.:)


Napomena za blogere: ne znam da li ste već imali problema sa spam porukama i raznim reklamama za strane sajtove (pay day, loan, battery i sl.) koje se obično ostavljaju u vidu anonimnih komentara. Juče sam sasvim slučajno otkrila gomilu takvih reklama na blogu, sve su bile ostavljene pre desetak dana ispod različitih postova, ali istog datuma i u isto vreme što znači da je urađeno automatski (obrisala sam ih već preko 30 do sada, uhhhh...).

Tako da sam zbog toga rešila da promenim opcije za ostavljanje komentara i neće više biti moguće ostavljati ih anonimno, već samo preko OpenID, tako da ukoliko već imate otvoreni profil negde na netu, to neće predstavljati ni najmanji problem kao ni do sada.:)

Ako nešto slučajno ne bude štimalo, molim vas da mi javite, pa da to onda mogu ispraviti. Ako možda imate i neki dobar savet kako izaći na kraj sa reklamama, napišite mi svakako, biću vam veoma zahvalna.:))

Želim vam lepu i kreativnu nedelju i uživajte u ovim toplim, prolećnim danima!

 

44 коментара:

  1. Lana, ma ne sumnjam da je pogača i vipe nego odlična kao i tvoje slane buhtle koje sam pravila. A i ja sam prešla na opciju unošenje kodova pri ostavljanju komentara baš zbog tih spamova. Nije ih bilo nešto mnogo ranije i imala sam kontrolu komentara za postove starije od 14 dana jer sam čitala da se te poruke lepe uglavnom na starije postove, ali pošto nemam pojma da li te poruke mogu da mi zbrljaju blog prešla sam na tipkanje šifri i od tada ih nema pošto je to sve kompjuterski. Možda je ova tvoja opcija bolja pošto i sama ne voli kad kuckam šifre koje jedva da vidim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas da sam isto razmisljala sta da radim, nisam ranije imala takvih problema a ne bih da uvodim verifikaciju prilikom ostavljanja komentara jer i meni to ne pase kad moram da kuckam. Ne znam da li ce ovo pomoci, ali videcu da li ce ih biti ponovo kasnije.:) p.s. cini mi se da za sada funkcionise, a receptic najtoplije preporucujem.:)))

      Избриши
    2. I ja ću sada da prebacim na Open ID, a neka se neko ko mođda zna više o ovome javi u komentarima jer mi se čini da svi imam isti problem.

      Избриши
    3. Vazi, nadam se da ce se jos neko javiti.:))

      Избриши
    4. Meni opcija Registered User - includes OpenID odlično radi posao. U toku januara i februara su me preplavili sa spamom pa sam morala da ukinem anonimne komentare.
      Pogača izgleda odlično. Je li ostala koja loptica za mene?

      Избриши
    5. Zoko, hvala ti, nadam se da cu se onda napokon resiti tih reklama.:)) p.s. pa naravno, za tebe uvek.:)))

      Избриши
  2. Kako bih ja ovo sada za dorucak, skoro da osjecam miris.....
    Pozzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da posaljem brzom postom par komada?:)) salim se, stvarno se brzo napravi i verujem da ce fino uspeti, sve preporuke za probu.:))) puno pozdrava!

      Избриши
  3. Одговори
    1. :)))) Vidim da cu morati da napravim paketice.:)))pozzzz

      Избриши
  4. Lana, baš mi je drago da si je napravila i da ti se toliko dopala! Stvarno je prelepa! Recept je odličan, i mene je oduševio na prvi pogled, a tek na zalogaj...uhhh....Prelepe su ti slike, naročito mi se ova karirana tepsija dopada ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pogaca je dobila sve pohvale, odusevila me je jos kad sam je videla prvi put kod tebe na blogu, morala sam cak da odstampam recept u nekoliko primeraka.:)) p.s. tepsija je bila poklon uz knjigu DrOetker recepata koji sam pre dve godine narucila preko Mladinske knjige, imaju oni povremeno te slicne akcije.:))

      Избриши
  5. pored uvek besprekornih recepata, kad god dodjem na ove stranice cekaju me neverovatno zivopisne fotografije, mislila sam da ce ova dva mala parceta sa belog tanjira pasti u krilo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga lelush, hvala puno na lepim recima, nadam se da ce biti prilike da isprobate recept.:)) Puno lepih pozdrava!

      Избриши
  6. predivna je ova lisnata pogača i baš djeluju kao male slane buhtlice. nešto, već duže vrijeme, ne koristim margarin pa bih ja tu najradije ubacila maslac ili možda, onaj premaz od masti i žumanca...opet, kod mene mast :) ali, dok drugima smrdi meni i dalje miriše...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas kako su fine te male "buhtilice", moze se praviti i sa maslacem, bice samo jos lepse tako, dok mast koristim samo za neke kolace, tipa madjarice i sl.:))

      Избриши
  7. Pravila sam i ja tu pogaču, kod mene je sa puterom i zaista je fantastična.Sviđa se i meni tepsija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, verujem da sa puterom cela kuca divno mirise, mmmmm...:))))

      Избриши
  8. Probano i mogu reci da je divno i prija nam...rado spremam ali bez margarina, ubacim mast ili pretop *mocu mesa pecenog na raznju* tada je jako i slasno, sve prsti, hahaha... Divan prikaz, fotke sjajne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, Nale, sad sam nesto ogladnila, kad ti to opises mogu vec da osetim i miris i ukus, ljuuubim te!:)))

      Избриши
  9. Ubiješ me svaki put kad objaviš neki ovakav recept, još mi se Pide vrti po glavi, mora ću da napravim pa šta bude:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj misliti na pide, nemoj misliti... ma, napravi ovu pogacu prvom prilikom.:)))kiss

      Избриши
  10. Pogača je fantastična. Em divno izgleda, em mi miriši dovde:)) Da, i ja sam u zadnje vrijeme počela dobivati spam poruke, ali odmah odu u spam i obrišem ih. To se dogodilo od kada sam uklonila onu verifikaciju s brojevima i slovima, netko se požalio i točno je, zaista je naporno. Ovako te anonimne spamove jednostavno sve odjednom pobrišem i dobro je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod mene ostanu ne sajtu kao redovni komentari i onda moram svaki posebno da obrisem, nece da mi se prebace u spam folder, a uspela sam da pregledam tek poslednjih godinu i po dana i stigla sam tek do 1/2011.:)) p.s. pogacu najtoplije preporucujem za probu.:))

      Избриши
  11. Pogača ti je divna Lanice,evo baš sam ju i ja pravila ovih dana,samo u obliku kifli,i mogu samo potvrditi tvoje riječi da je prekrasno zbilja:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, cini mi se da se recept zaista svima dopao ko god je pravio, a super je ideja da napravis kiflice, mogu zamisliti kako su tek bile fine!:))))

      Избриши
  12. Pogača je fantastična, izgleda divno meko, i mene jako podsjeća na slane buhtle, koje prosto obožavam :) Dok sam bila na bloggeru spam komentari bi automatski završavali u spam folderu, otkako sam prešla na wordpress dobijam i do 90 spam komentara dnevno :( Na sreću mi je jedna kolegca blogeric preporučila jedan spam filter, tako da sad svi spamovi odlaze u spam folder.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tanjuska, stvarno podseca na buhtlice i sigurna sam da ce ti se dopasti. Moram se raspitati za taj spam filter, a nadam se da ce pomoci i ova promena opcija.:))

      Избриши
  13. Gleda ova pogaca mene i samo sto ne iskoci sa ekrana u tanjir... Predivno! Bas sam danas napravila sjajan hleb/pecivo po Marijinom (Palachinka) receptu, ova tvoja pogaca je sledeca na redu. Tepsiju nisam ni primetila od gledanja u pogacu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bilo bi super kad bih mogla da teleportiram par buhtlica do tebe.:)) Marija ima odlicne recepte, tako da verujem da je pecivo sjajno uspelo, drzim fige za sledecu rundu.:)))pozzz

      Избриши
  14. Da samo znaš kakvu sam muku mučila s tim spamerom, sve je to na istu foru, kao "tvoji su postovi jako interesantni i za više informacija klikni na ...". U to sam vrijeme imala opciju moderiranja komentara pa sam ih brisala direktno s maila, nisu ni došli na blog. Onda mi je dosadilo svakodnevno dobivati po nekoliko tih komentara pa sam jednostavno ukinula anonimno komentiranje i sad sam na miru.
    Pogača izgleda kao san snova, slaba sam na takve stvari i iako je kasno, sad bih ti ukrala par buhtlica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, upravo tako, na kraju obavezno stoji "klikni na...", a nisam cak ni stigla sve da pregledam i verujem da cu pronaci jos reklama, nadam se samo da ce pomoci ta promena opcije.:)) p.s. saaaamo izvoli i posluzi se... pozzz

      Избриши
  15. Одговори
    1. Hvala, Jafi, verujem da bi se tebi i tvojima posebno dopala.:)) mah-mah!

      Избриши
  16. Prekrasno Lana, izvedba i fotografije top 10. Inače mi je slano punjenje i dizano slabost.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Dunja, meni su isto fina peciva slaba tacka, ko bi im odoleo kad divno zamirisu iz rerne, mmmmm....:)))

      Избриши
  17. Ajme, preslatko! Inače mi je ovo jako zgodan način slaganja kruščića, izgledaju još finije ovako zajedno :)

    ОдговориИзбриши
  18. Ovakve pogače obožavam, a onda ih zbog toga i izbjegavam često raditi jer im jednostavno ne mogu odoljeti da ne pojedem previše. Ovoj tvojoj definitivno ne bih mogla odoljeti, izgleda predobro !!
    Što se spamova tiče i mene su "napali", ali za sada nemam većih problema, jednom tjedno ih pobrišem, većina odmah završi u neželjenoj pošti pa se niti ne pojavljuje na blogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, mozes napraviti i od pola mere, meni su isto peciva slaba strana.:)) Za sada nisam primetila nove spam poruke, ali treba jos da prekontrolisem sve starije postove, kod mene odmah osvanu na blogu.:((

      Избриши
  19. joj, Lana, ja bi da dođem kod tebe jela bez prestanka :D
    ovo je savršeno!

    ОдговориИзбриши