понедељак, 15. април 2013.

Musaka i sufle od kelja

  
 
Pre par dana sam malo sređivala starije postove i povezivala neke linkove, pa sam tako primetila da mi fali jedan recept tj. propustila sam da objavim ceo jedan post prošlog meseca. Pa, ako ste se možda zapitali gde se izgubio recept za sufle od kelja u predloženom nedeljnom meniju, evo stiže zajedno u kompletu sa musakom od kelja.:))
 
Musaka od kelja
 
Sastojci: 1 srednja glavica kelja, 1 veći crni luk, 300 g mlevenog mesa, 1 kašičica soli, biber, 2-3 dl mleka, 2 jaja, nekoliko listića kačkavalja
 
Priprema:
 
Odvojiti listove kelja, ukloniti sredinu i iseckati ih na trakice. Kratko ih blanširati u kipućoj i slanoj vodi. Možete ostaviti i cele listove ako više volite, zatim ih ocediti i ostaviti na stranu.  
 
 
U međuvremenu pripremiti nadev, isecekati crni luk i kratko propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu, dinstati sve zajedno dok meso ne omekša.

U posudu za pečenje sipati malo ulja i prvo poređati sloj seckanog i blanširanoj kelja, a zatim preko toga staviti nadev. Preko mesa ponovo lepo rasporediti trakice kelja i sve preliti umućenim jajima sa mlekom. Odgore staviti još par listova kačkavalja i zapeći u rerni oko 20-tak minuta. Prijatno!:)
 
  
Sufle od kelja
 
 
Sastojci: 1/2 manje glavice kelja, oko 100 g kačkavalja, oko 100 g pancete, 3-4 jaja, 2 dl kisele pavlake, so, biber, malo seckanog peršuna ili mirođije

Priprema:

Svi navedeni sastojci su dati više orijentaciono i možete ih slobodno prilagoditi ukusu. Odvojiti listove kelja i iseći sredinu, a zatim iseckati na trakice ili kockice. Sve kratko blanširati u slanoj vodi 10-tak minuta, a zatim ih izvaditi i ocediti.

Na malo ulja propržiti kockice sitno seckane pancete tek toliko da fino zamiriše. Skloniti sa ringle i dodati seckanom  kelju. Kačkavalj takođe iseći na sitnije kockice i izmešati sa trakicama kelja i pancetom. Umutiti 3-4 jaja sa kiselom pavlakom i sve preliti preko pripremljenog povrća. Izmešati, pobiberiti i doterati još malo ukus ako je potrebno.

Kalupiće za sufle premazati maslacem i napuniti pripemljenom smesom. Odgore naribati još malo sira i posuti sitno seckanim peršunom ili mirođijom. Staviti u rernu i peći na 200 C oko 20-tak minuta, poslužiti toplo... bon appetit!:)
 

13 коментара:

  1. Ja sam jučer radila isto nabujak od kelja i tako mi je ružno ispao da ga nisam slikala. Tvoj izgleda lijepo i ukusno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, verujem da je bio ukusan, a to je najvaznije, ne mora bas svaki put da bude fotogenican.:))

      Избриши
  2. Izgleda da smo svi u poslednje vreme zaposleni proucavajuci kelj ! I ja se sve nesto trudim da ga oplemenim...velika je nepravda sto se njega tice...usmrdi celu kucu dok se kuva i zato je jako antipatican ! Ali, ovako lepo sredjen, narocito mi se dopada ova "musakica" odmah dobija neku aristokratsku notu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marina, moram ti priznati da se ni kod mene ne kotira nesto visoko na listi omiljenih namirnica, pa onda smisljam razne nacine kako da nam se sto vise dopadne.:))

      Избриши
  3. Kelj i ja nismo u nekoj ljubavi ali kad ga ti napraviš i uslikaš, pozvala bih se na ručak:-)

    ОдговориИзбриши
  4. Taman danas planiram kelj i ova musaka je više nego dobro došla,kao da si mi pročitala misli,pravit ću je danas..hvala ti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, nadam se da ce receptek fino posluziti, zapravo slican je bilo kojoj drugoj musaki, verujem da ce se i tvojima dopasti.:)) mah-mah!

      Избриши
  5. I jedno i drugo mi izgleda odlično, ali sufle posebno! Ja inače kao ne volim kelj, ali sigurna sam da ima milion divnih recepata sa njim. Ne volim ga jer ga je moja mama pravila samo u obliku nekog variva...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, ni ja ga nesto posebno ne volim, ali ovako spremljen bude zaista drugaciji i ukusan.:))

      Избриши
  6. Pravim definitivno i jedno i drugo , jako mi se sviđa i predobro izgleda ! Počela sam sve češće kuhati kelj i baš se veselim što ću se počastiti i sa ovim odličnim jelima, hvala ti za recepte !

    ОдговориИзбриши
  7. Zvuči i više nego zanimljivo!
    Kelj ne ljubim ne zbog ukusa namirnice već zbog načina na koji se sprema tako da ovo je ovo baš privlačno:)

    ОдговориИзбриши
  8. Za one kojima SMRDI kelj.
    U vodu u kojo ga barite, naspite malo mleka.

    Veliki pozdrav za Mignone koju sam upoznala davno na Kulki.
    Moj naklon za sve vaše recepte❤️

    ОдговориИзбриши