понедељак, 15. април 2013.

Štanglice sa kačkavaljem


Ove štanglice su naš omiljeni kućni recept kada treba napraviti neke fine grickalice, mada povremeno dodam još po neki isprobani recept na "favorite" listu.:) U početku sam ih pravila samo sa kačkavaljem (originalni recept iz mamine sveščice:), a onda sam jednom probala da ih napravim sa svežim sirom, pa su nam se dopale. Tako da ih sada pravim na oba načina, zavisi šta se trenutno nađe od sastojaka u frižideru, a vi isprobajte recept koji vam se više dopada.:)

Sastojci: 500 g brašna, 250 g margarina, 250 g feta sira (ili 100 g kačkavalja), 1 ravna kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 žumance, 1 kafena šoljica mleka (75 ml) + 1 belance za premazivanje, 50 ga naribanog kačkavalja

Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati margarin (ili maslac), sir, žumance i malo hladnog mleka, pa zamesiti glatko testo. Možete odmah pripremati ili zamotati testo u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.

Testo razviti u četvrtastu koru debljine 1 cm. Belance blago ulupati viljuškom i premazati celu površinu kore, a zatim "izgrebati" viljuškom da se dobiju brazde. Odgore naribati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po izboru (gauda, ementaler i sl.). Nožem ili točkićem iseći na štanglice jednake veličine (širine 1 cm i  dužine 6-7 cm).


Štanglice poređati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok fino ne porumene. Kad se malo prohlade prebaciti ih na ravan tanjir.

Napomena: ako štanglice pravite sa feta sirom (ili svežim sirom) biće mekše, a ako želite da budu prhkije onda testo zamesite sa 100 g naribanog kačkavalja. Od ove mere se mogu ispeći dva puna pleha štanglica.:)


Od istog testa se mogu napraviti i vrlo ukusne perece. Obično prvo napravim štanglice, a testo koje preostane i krajeve ponovo lepo skupim i rastanjim što tanje, pa modlicom izvadim perece. Poređam u pleh i premažem umućenim jajetom, pa pospem susamom, kimom, makom ili sitno seckanim kikirikijem. Sve se zatim kratko peče dok fino ne porumeni, i tako od jednog testa imamo dva različita oblika.

Prijatno grickanje... gric, gric!:)))


I još jedan fini recept koji vam najtoplije preporučujem za probu, a to su ovi Aromatični štapići sa bloga Mimi‘s kingdom. Nama su se najviše dopali u kombinaciji sa kimom i origanom, samo pazite,  skroz su zarazni i vrlooo su ukusni za grickanje!:))))

Hvala Mimi, recept za 5+!


p.s. da ne zaboravim, svi ste pozvani i dobrodosli na prolećni ex-yu blog party kod naše drage Sashkonele na blogu Creative way od life... ponesite samo inspiraciju i pozitivnu energiju, a za grickalice ćemo se snaći!:))))


33 коментара:

  1. Obozavam ove stanglice ! Covek bi mogao da pojede 3 pleha i da ne bude ni stestan sta je uradio !! Mada su perece kao oblik najlepse...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Da znas, upravo tako, pogotovo ako se grickaju na izletu u prirodi ili uz neki dobar film, a nije na odmet napraviti duplu meru i staviti u teglu za kasnije.:))

      Избриши
  2. Nikad dosta dobrih grickalica :) Pravim ih s rikotom i budu divno prhke :) >Svidja mi se ovo šaranje viljuškom i hvala na ideji :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jafi, odlican predlog, probacu jednom da ih napravim tako... a kad su ovako nasarane, bolje se zalepi sir.:))

      Избриши
  3. Joooooj. Stalno kupujem te stapice sa sirom, i krajnje je vreme da ih sama napravim, bez bespotrebnih aditiva. A i Mimini stapici su mi na listi cekanja vec par dana. Sad kad sve odjednom napravim, moracu i neko okupljanje da organizujem, kako ne bih sve sama morala pojesti :) Dodji na moj blog na EX YU party, dodji, dodji...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pozivu, dolazim na party i nosim grickalice sa sobom, hihih...:))))

      Избриши
  4. draga moja ti kao da štancaš ove recepte. ovaj prethodni nisam ni vidjela do sada. a štapići su prva liga. tako bih ih rado grickala :) ali, kile se lijepe na mene. zato mogu moji dečki uživati u obakvim delicijama...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, dosta tih recepata mi stoji u draftu, pa kad stignem onda ih malo pregledam, obrisem prasinu i izvucem na svetlo dana.:))

      Избриши
  5. Odlične grickalice, toga nikad dosta! Nešto slično pravim sa sirom i bude baš dobro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zgodno je sto se mogu spremiti ranije i lepo spakovati u kutiju, pa su uvek pri ruci kad nam se bas gricka nesto.:))

      Избриши
  6. Najprije me je oduševila fotka zumbula, a zatim su mi pažnju zaokupirale ove fine grickalice

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, i meni su se isto dopali, morala sam da ih "pozajmim" od autora na neko vreme.:))

      Избриши
  7. volim te kućne grickalice, uz dobro društvo i čašu hladne pive!!

    ОдговориИзбриши
  8. Prvo bravo za ove zumbule, cela mi soba miriše:-) Baš zato što svi možemo po pleh da pojedemo uzdržavam se od pravljenja:-) Prosto mi je u nosu sem zumbula sveže pečeni štapići i jedan i drugi:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas, izgledaju bas nekako prolecno i sveze, ma gotovo da mi fino mirisu preko monitora.:)) p.s. pleh sa ispecenim stapicima sam stavila pored prozora i masem u tvom pravcu, hihihi...:)))

      Избриши
  9. Zaboravih da ti kažem i da je muzika za 10+!

    ОдговориИзбриши
  10. Pereceeeee! Mnogo ih volim. I moja mama ima vrlo sličan recept , odlične su.

    ОдговориИзбриши
  11. prelepa kombinacija
    a sad bi mi par(čitaj odmah deset) tih tvojih štapića baš leglo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Posto ste mi ti i Zoka u istom pravcu, znam sta cu sledeci put da donesem na okupljanje.:))) mah-mah!

      Избриши
  12. Kako mi neko čita misli:) baš ovih dana razmišljam o štapićima. I ovog puta sve pohvale za prezentaciju. Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruje da je to onda bila telepatija, zamalo da umesto stapica objavim post o cokoladnim kockicama.:) Hvala Rado i saljem Vam puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  13. Od kada ih nisam pravila,hvala ti što si me podsjetila..imamo isti recept za njih,i stvarno budu preodlični:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, mislim da su nase mame imale istu tekicu sa receptima, stvarno su dobri ti stari, provereni receptici.:)))

      Избриши
  14. samo da znas da je ovo prvi recept sa nekog bloga koji sam isprobala u praksi =)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Juuupi, stvarno mi je drago zbog toga, a sada u nove kulinarske poduhvate!:)))) pozzzz

      Избриши
  15. Ove grickalice definitivno osvajaju i ne čudi me da su vam najomiljenije, sada u toplije vrijeme i uz hladnu pivicu u dobrom društvu mislim da bi i dva pleha bila malo :). Odlične su i super izgledaju, baš si ih krasno napravila kao i one od Miki za koje vjerujem da su isto tako ukusne i fine !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daaa, najlepse ih je grickati na terasi u letnje popodne, uz neku dobru knjigu, negde u prirodi na izletu ili sa drustvom dok se navija uz utkamicu.:))

      Избриши