Nedavno sam na Pinterestu videla jednu lepu ideju za eklere sa finom kremom od vanile posute jagodicama. Kako već imam omiljeni recept za eklere (i princes krofne:) iz mamine sveščice, odlučila sam se da testo napravim po tom receptu i iskombinujem sa laganom vanil kremom i svežim voćkicama. Nadam se da će vam poslužiti kao lepa inspiracija i da ćete ih napraviti barem jednom ovog leta.:)
Sastojci (za testo): 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g oštrog brašna, 5 jaja
Fil: 3 žumanca, 4 kašika šećera, 50 g brašna, 50 g gustina (skorbnog brašna), 500 ml mleka, 1 vanilin šećer (ili štapić vanile), 2 dl umućene slatke pavlake + sveže jagode (oko 300 g)
Priprema:
Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).U medjuvremenu pripremiti fil - umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku.
Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom ako više volite.:)
(ilustracija sa Pinteresta)
1. Beze tortica sa malinama i kremom
2. Štanglice sa malinama
3. Mini tortice sa musom od malina i limuna
4. Tart sa malinama (u magazinu MEZZE, na str.88.)
5. Smuti i sladoled od višanja
6. Savijača sa višnjama
7. Kompot od višanja
8. Torta sa bademima i višnjama
9. Fini kolač sa ribizlama
10. Tart sa ribizlama (u novom broju magazina MEZZE, na str.88.)
11. Ledene kockice sa voćem
12. Tartlete sa ribizlama i nektarinama
Kako divno izgleda ♥
ОдговориИзбришиDa posaljem par kolacica brzom postom?:))
ИзбришиLepo je naći inspiraciju u Pinterestu. Kajem se što nisam probala eklere što sam videla u Beogradu...
ОдговориИзбришиEto, moras nam ponovo doci u goste, ako nista drugo onda barem zbog eklera.:)))
ИзбришиSigurno, Srbija ima dosta ukusnih razloga za putovanje. <3
ИзбришиPrelepo i ukusnoooo <3
ОдговориИзбришиHvala Nalence.:))
ИзбришиKakve predivne fotografije! Moracu da sakrijem ovo od svoje jace polovine...
ОдговориИзбриши:)))) Ma, mozes mu i nesto napraviti, ovo su sve lagani desertici.:)))
Избришиpredivno, draga lana...a kada sve stići...već mi je dugo ova tvoja Torta sa bademima i višnjama u planu...ako bude zdravlja doći će i ona na red :)
ОдговориИзбришиHvala puno draga moja, drzacu ti fige za sto skoriju probu.:))
ИзбришиPrekrasna kolekcija slastica! Da znaš da mi se ekleri s malinama motaju po glavi već neko vrijeme, samo čekam da maline dozriju
ОдговориИзбришиDivnoo, jedva cekam da vidim tvoju verziju.:)))
ИзбришиCari proleca koje svaki put majstorski iskoristis. Ova beze torta bas mami na isprobavanje :))
ОдговориИзбришиMoracu je onda napraviti kad ti dodjes.:))
ИзбришиIzgledaju mnogo lepo a zbirkica recepata sa voćem je baš lepa.
ОдговориИзбришиTvoji su naravno ljepši od originala
ОдговориИзбриши