Recept je inspirisan Rachel Khoo, simpatičnom britanskom kuvaricom koja je poznata po emisijama Little Paris kitchen, snimljenim u minijaturnoj kuhinji jednog pariskog apartmana tokom njenog boravka u Francuskoj .
Croque Madame u korpicama
Sastojci (za 4 osobe): 4 šnite starog hleba, 4 lista praške šunke, 4 listića kačkavalja, par kašika bešamel sosa, 4 jaja, maslac za premazivanje
Bešamel sos: 2 dl mleka, 1 kašika brašna, malo soli, muskatni oraščić, parmezan po želji
Priprema:
Napravite
prvo bešamel sos: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Kad fino
zamiriše sipajte 2 dl hladnog mleka neprestano mešajući.
Posolite po ukusu i narendajte malo muskatnog
orašćića. Kuvajte još par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju po želji dodajte i malo naribanog parmezana.
Kalup za mafine namažite
maslacem i obložite šniticom hleba, malo utisnite da dobije oblik korpice. U
svaku korpicu stavite po šnitu šunke, malo kačkavalja i odgore razbijte po jedno
manje jaje (višak belanceta možete odvojiti u šoljicu pre nego što ga stavite u korpicu).
Preko svega stavite po kašiku bešamela, pospite sa malo naribanog sira i zapecite 10-15 minuta u rerni.
Poslužite toplo.:)
Možete uvek napraviti i klasični Croque Madame - na jednu krišku hleba stavite šunku, listić sira i kašiku bešamela. Poklopite drugom kriškom hleba i kratko zapecite u rerni ili u tiganju na malo putera. Zatim još stavite veliku kašiku bešamela na vrh sendviča, preko toga jedno jaje na oko i odmah poslužite dok je fino toplo.
Bon appétit!:)
Recept je objavljenu septembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)
Pogledajte i video u kome simpatična Rachel Khoo priprema Croque Madame mafine u svojoj minijaturnoj pariskoj kuhinji.:)
Sanjaću tvoje korpice... i ove slane, a i one slatke od onomad... ♥
ОдговориИзбришиGago, bice slatki snovi.... ljubim te.:))))
ИзбришиMmm, kako sendvic-korpica ;) Svidja mi seeee <3
ОдговориИзбришиHvala Nale, cekaaam te!:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши;)) Besamel se moze napraviti i ranije, mada ne oduzima puno vremena, taman dok se operu sudovi, on je vec spreman.:) Moze i bez jajeta na vrhu, u tom slucaju za tebe jedan Croque Monsieur, hihihi...:))) p.s. grcke pitice mogu uvek!:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиDraga Demi, ovih dana sam u guzvi, pa ne stignem da tako redovno pratim desavanja na blogu, ali doci cu kod tebe da vidim sta si napisala.:) I meni je isto drazi neki laganiji dorucak, ali moze i ovako nesto vikendom kada imamo vise vremena.:) Puno te pozdravljam!
ИзбришиDivno izgleda i ja volim Rachel Khoo.Prvi puta čujem da ima i croque madame.
ОдговориИзбришиDa, bas zgodno idu u paru.:)))
ИзбришиSuper deluje ova krok - gospodja u korpici :))
ОдговориИзбриши;)))) Merciiiii....:))
ИзбришиOmiljeni dorucak ili rucak po Briselskim restorancicima i bistroima. Ovaj tvoj deluje predivno.
ОдговориИзбришиHvala draga, uvek si dobrodosla!:))
Избриши