Verujem da ovaj ručak svi volimo, možda ga ne spremamo baš na isti način (u pitanju su samo nijanse:), ali je uvek ukusan i fin. Ovog puta u letnoj varijanti sa puno svežeg sezonskog povrća i hrskavom piletinom na vrhu. Sledi recept kako se kod nas najčešće pravi.:)
Kako vi najradije pripremete đuveč, šta još volite da stavite (ili izostavite) od povrća... hajde da zajedno podelimo lepe ideje i razmenimo utiske.:)
Letnji đuveč
Sastojci: 1 manje pile, 1 veći crni luk, 2-3 šargarepe, 2 paprike, 2-3 krompira, 2 šoljice pirinča (150 g), so, biber, peršunovo lišće
Priprema:
Pile isecita na manje komade i skuvajte ga u supi sa dosta povrća. Zatim, meso izvadite iz supe i ostavite na stranu dok ne pripremite povrće za djuveč.
Na ulju propržite sitno seckani crni luk, pa kad postane staklast dodajte šargarepu iseckanu na kockice. Za to vreme iseckajte i papriku na kockice (lepo je ako su različite boje), pa kratko propržite sa ostalim povrćem dok ne omekša, po potrebi dodajte malo vode ili supe u kojoj se kuvalo meso.
Na kraju dodajte i kockice krompira, dve šoljice prinča i sipajte vodu ili supu koliko da prekrije povrće. Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće i pirinač omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte još malo tečnosti ako je potrebno.
Kada se đuveč fino zgusnuo, prebacite ga u činiju za pečenje i odgore lepo rasporedite komade kuvane piletine. Stavite u rernu na 15 minuta da meso dobije lepu koricu. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo. Prijatno!
Napomena: u đuveč možete dodati i drugo povrće po želji (grašak, boraniju, tikvice, patlidžan i dr.). Lepo je kad se doda i malo seckanog paradajza u sezoni, pa dobije lepu crvenu boju i fino osvežava. Može se spremati i sa nekom drugom vrstom mesa, a ukusan je i kad se pripremi samo sa povrćem.:)
Brzzzi letnji jelovnik
Kad su velike vrućine baš nam se i ne boravi tako dugo u kuhinji, evo par ideja za lagani i brzi letnji ručak (linkove možete pronaći ispod slike:).
1. Domaći hleb, namaz od sira i paradajz pečen u rerni (klik:)
2. Salata od celera i praziluka poslužena uz tanke hlepčiće
3. Kroketi od pirinča i spanaća
4. Omlet palačinke sa mladim sirom
5. Zapečene palačinke sa spanaćem
6. Pečeni krompirići ("hasselback")
Naredni put se spremite za neke fine i hrskave zalogajčiće koje možete isprobati dok traje Svetsko prvenstvo u fudbalu.;))
Evo, malo gledam tvoje ljetne recepet u pauzi dok završavam ručak. Teško je biti pored peći po ovim vrućinama, a ja baš danas naumila kuhati pileću juhu, odreske o mljevenog mesa na tavici, špinat i zelenu salatu.
ОдговориИзбришиOvaj đuveč na slici izgleda jako privlačno, ima lijepu svijetlu boju, i ja ga radim na sličan načina, ali uvijek koristim ječam. Tako je radila moja mama i to mi je fino, jer je riža mekana, a ječam je onako, malo žilaviji.
Svidja mi se ideja da se riza zameni jecmom, hvala puno na lepom predlogu i pamtim za probu naredni put.:) p.s. nadam se da je supica fino uspela i da je danasnji rucak prijao ukucanima... puuno pozdrava!:)))
ИзбришиObozavam letnje jelovnike, sve je brze, lepse i ukusnije, ove spanac palacinke bi mi bas sad lepo prijale x :))))
ОдговориИзбришиDa posaljem brzom postom par komada?:))))
ИзбришиMi to zovemo pilav... kod nas je cesto na trpezi... postupak isti,samo ne stavljam krompir. A isto i spremam rizoto u tavi za 20-ak minuta gotov,samo on mora stalno da se mijesa i dodava voda. A kod pilava sve ubacis u rernu i gotovo. I pilav i rizoto pravimo najcesce sa piletinom i raznim pecurkama. To mi je super varijanta za povrce-a nsjmladji clan se ne buni- naprotiv jedva ceka.
ОдговориИзбришиSve izgleda predivno kao i uvijek. Pozdrav od nas.
Eto, to mi je zanimljivo da cujem jer ovde se recimo pilav pravi samo sa pirincem, dodaje se i supica u kojoj se kuvalo meso, zapravo sva ta jela su jako fina i ukusna, a najvaznije je da se i najmladjima dopada... rizoto je isto prava stvar i verujem da se tu niko ne buni, hihihi.....:))) Veliki pozdrav za vas!
ИзбришиĐuveč obožavam i davno ga nisam pravila....a sada bih se rado poslužila s tvojim. Prijatno:))
ОдговориИзбришиHvala Zorice, zelim vam prijatan vikend uz neki fini rucak.:))
ИзбришиMene je uvek bunio taj izraz đuveč, jer sam jela razna jela u brojnim kućama i sva su bila različita. Ovaj tvoj bi bio u mojoj svesci pod nazivom pilav (minus paprika), ali nekako mi ide naziv đuveč pošto se sprema u đuvečari. U svakom slučaju nekako smo se dokotrljali smo se do leta i ovako finih i laganijih jela.
ОдговориИзбришиDrago mi je sto smo razmenili iskustva, odavno me zanimaju svi ti nazivi za slicna jela i verujem da su svaki put ukusna ma kako bilo spremljena, ukucani sigurno nemaju zamerki.:)) ljub, ljub...
Избришиvolim đuveč i čim ljeto dođe on bude zvijezda na stolu...i ova kombinacija mi je odlična...baš bi mi prijala...
ОдговориИзбришиMeni je to isto jako ukusno jelo, uzivam kad vidim toliko raznog povrca na jednom mestu.:))
ИзбришиUvijek dobar izbor. Ja obično stavim više crvenog povrća, paradajza, patlidžana i sinjetinu na kockice. Kao što si napomenula, svatko ima neku svoju varijantu, a svaka je jednako fina.
ОдговориИзбришиTata isto vise voli crvenu varijantu sa dosta paradajza, ali patlidzan nismo nikada stavljali mada sam ga cesto u receptima nalazila, verujem da se odlicno slaze sa ostalim "drustvom" iz baste.:))
ИзбришиDjuvec ili pilav, meni bi rado prijao sad za veceru :)))
ОдговориИзбришиMozda bude na meniju za neki naredni rucak.... bisous.:))
ИзбришиĐuveč mi je super i ljeti ga često radim , uobičajeno dodam i rajčicu. Ovaj kod tebe tako dobro izgleda, a i svi prijedlozi koje si dala za fini ručak u ljetne dane su mi odlični !
ОдговориИзбриши