Često se desi da nam preostanu belanca kad pravimo neke kesiće ili sladoled.:) Meni se to redovno dešava a najlakši način da ih što pre potrošimo jeste da napravimo neki lagani desert od njih (leto je dušu dalo za takvu inspiraciju:).
Puslice su možda najjednostavnije a u kombinciji sa voćem mogu zaista biti vrlo lepa letnja poslastica. Nadam se da će vam se ovi nežni "oblačići" svideti, a verujem da i vi isto tako uvek imate neko zgodno rešenje za višak belanca, pa slobodno podelite lepe ideje sa nama.:)
Rolatić od belanaca
Sastojci: 2 belanca, 2 kašike šećera, 1 kašika brašna, na vrh noža praška za pecivo, malo naribane limunove korice
Fil: 1 dl slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu, 1 velika kašika kisele pavlake, 100 g jagoda ili drugog sitnog voća
Priprema:
Umutite belanca u čvrst šam. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera i na kraju pažljivo umešajte brašno sa malo praška za pecivo. Naribajte i malo neprskane limunove korice.
Smesu sipajte u poslastičarsku vrećicu i ravnomerno rasporedite, preko papira za pečenje, na dva mesta tako da dobijete dve kore dimenzija oko 10x15 cm. Možete napraviti i samo jednu koru za manji rolatić (vodite računa da kora ne bude suviše tanka, ovo su mere otprilike za četvrtinu pleha od rerne).
Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 C oko 10 minuta, tek da gornja korica blago porumeni. Pre pečenja koricu možete posuti i listićima badema.:)
Gotove korice prebaciti na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotati u rolate. Sačekati da se potpuno ohlade, pa tek onda filovati.
Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer po ukusu i na kraju polako umešati dve kašike kisele pavlake. Premazati rolatiće, posuti sitno seckanim voćem i ponovo pažljivo zamotati. Posuti šećerom u prahu i poslužiti, mada je lepše kad se prethodno malo rashladi.:)
Napomena: za veliki rolat (kao pleh od rerne) uvećajte sve sastojke 4 puta.:)
Puslice sa voćem i kremom
Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera, 1 dl kisele pavlake, sveže voće i seckani pistaći za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 C, stavite pleh i smanjite na 100 C a zatim sušite oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja sasvim isključite rernu i ostavite puslice unutra dok se rerna potpuno ne ohladi.
Dok se puslice peku, napravite fil: umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte malo šećera po ukusu i pola čaše kisele pavlake. Sve pažljivo izmešajte i napunite ohlađene korpice od belanaca. Dekorišite jednom jagodicom i pospite seckanim pistaćima. Ako su jagode krupnije, zasecite ih kao lepezu i stavite na vrh, izgledaće vrlo lepo.:)
Uživajte u ovom laganom desertu celog leta... prijatnoo!:)
Napomena: recepte šaljem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je ,na temu belanaca, koju ovog meseca vodi naša Anja sa bloga Sweetheart.:)
Ako vam možda preostanu belanca, evo još par ideja kako ih možete lepo iskoristiti:
1. Rolat sa kupinama
3. Puslice od kafe
4. Komisprot
5. Beli minjoni
Beautiful pictures!
ОдговориИзбришиThank you, dear.:)
ИзбришиSuper ulaznica za igricu i odlični recepti
ОдговориИзбришиHvala Zoki.:)
ИзбришиPuslice su divne; slatkish djetinjstva!
ОдговориИзбришиBas tako, kolacici koje svi volimo.:)
ИзбришиPredivno sve izgleda. Jedino što ću morati izmisliti neku drugu kremu, šlag ne volim.
ОдговориИзбришиMoze i vanil krema sa mlekom, bice isto fina.:)
ИзбришиNajlepsi nacin da ti pocne dan - udjes u najbolju poslasticaru u gradu :)))))
ОдговориИзбриши:))) Pa, da registrujem lepo firmu, hihihi.... a kolacic je gratis uz kaficu.:D
ИзбришиLana, sve je savršeno! Nikada ti se neću prestati diviti... :)
ОдговориИзбришиMilkce, pa ti mene iznova odusevljas tvojom bastom, fotkicama i tekstovima... ljub, ljub:)
ИзбришиSve je tako pufasto i bijelo i lijepo!
ОдговориИзбришиKao oblacici.:))))
Избришиjako lijepo, a najdraže su mi puslice!
ОдговориИзбришиPuslice se samo istope kad se zagrizu, ne znas kad pre nestanu sa tanjira.:D
Избришиneznam kojim riječima opisati sve ovo..... čista prefekcija !
ОдговориИзбришиHvala Danka.:)
ИзбришиOdlicna ulaznica, slike su nezne, bele, bas mi se dopadaju :)
ОдговориИзбришиMerci beaucoup!:) bisouus....
ИзбришиMmmmm,bas su super ove ljetne poslastice. Puslice sa vocem i kremom...mmmm obozavam. Pozdraaav.
ОдговориИзбришиRecepti su tu vise kao ideja, ovo je sve vrlo jednostavno za pripremu a svaki put moze biti drugacije... veliki pozdrav vam svima leti!:)))
ИзбришиPrekrasno izgledaju!
ОдговориИзбришиHvala Petra!:))
ИзбришиSve izgleda tako nježno,divno,sam pogled na sve ove slastice zaista oduševljava,a tek da ih sve mogu probati barem.
ОдговориИзбришиVeliki kiss Lanice!
Puno pozdrava i vama, nadam se da cemo jednom zajedno uzivati u kolacicima, bilo da su posluzeni u basti ili na terasi na XV spratu.:))
ИзбришиPrelepe su ti slikice! A tek ovi penasti, beli deserti... Baš dobri za tople dane :)))
ОдговориИзбришиHvala Gago, nisam mogla da odolim pa sam danas napravila jednu malu beze torticu sa malinama, uskoro na blogu.:))
ИзбришиOlalala ovde ima svaćega finog.!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиDeserti su odlični, a rolatić me posebno osvojio, izgleda tako nježno i pahuljasto !
ОдговориИзбришиJoš jednom osvajaš divnim receptima :))))
ОдговориИзбриши