субота, 20. август 2011.

Integralni hlepčići


Ovo su najjednostavniji hlepčići koje mozete zamisliti!:)) Pravim ih vec po drugi put u dva dana, u kombinaciji obicnog i integralnog psenicnog brasna i taaako su fini. Danas sam u osnovno testo dodala kasicicu meda i malo prepecenih susamovih i semenki, a mozete naravno staviti i neke druge omiljene semenke (suncokret, lan, mak itd.).

 Napravim ih odmah ujutru i imamo ih za grickanje celog dana, a najlepse prijaju uz namaz od plavog patlidzana... evo, sta nam je potrebno za 6 hlepčiča:

Sastojci: 250 g integralnog psenicnog brasna, 250 g obicnog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 0,5 dl ulja, 2,5 dl vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera (ili meda) i malo brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.

U posebnoj posudi izmesati obe vrste brasna, dodati, so, ulje i pripremljeni kvasac, pa sa preostalom kolicinom mlake vode zamesiti srednje meko testo. Odmah podeliti na 6 jufkica, svaku malo rastanjti elipsasto i uviti kao rolatic. Poredjati na podmazan pleh, pokriti i ostviti da odmaraju 20-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pre pecenja, hlebcice zaseci nozem na 3-4 mesta, premazati mesavinom ulja i vode, i posuti susamom i ovsenim pahuljicama. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta dok ne dobiju lepu boju (oni nece puno porumeniti, pa pazite da se ne prepeku). Kad su se hlebcici ispekli,  pokrijte ih platnenom salvetom i ostavite da jos malo stoje pre sluzenja... prijatno grickanje!;)

Petits pains de blé entier
Ingrédients: 250 g de farine de blé entier, 250 g de farine blanche, 25 de levure, 1c. à thé de sel, 0,5 dl d´huile, 2,5 dl d´eau
Préparation:

Mettez ½ cube de levure à fondre dans l´eau tiède. Dans un grand bol, combinez la farine blanche et la farine de blé, ajoutez le sel et l´huile. Puis,  versez l´eau avec la levure fondue et mélanger bien avecles mains jusqu´ à obtenir une pâte lisse. Coupez et formez 6 rouleaux, laissez-les reposez pendant 20 minutes.

Précahauffez le four à  200 C. Badigeonnez les petits pains avec un peu d´huile et d´eau, puis saupoudrez-les de flocons d´avoine et de sésame et faites cuire pendant 30 minutes.


5 коментара:

  1. Ovde ni za lek svezeg kvasca nema!I sad pre neki dan pitam Stavrosa mog grckog pekara kakv on koristi..a on mi re;e divlji kvasac.Pami je lepo objasnio da sam pravi kvasac od brasna i vode .Tu messavinu ostavi da stoji nedelju dana ,sa tim sto svakog dana dosipa po malo vode.Hleb mu ej fantsatican pa mu verujem:)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Dzoli, mozes praviti i od suvog kvasca, na kraju to sve fino naraste...meni je nekako zgodnije da koristim svezi kvasac, navikla sam tako a Grci su poznati po svom divnom i mirisnom hlebu, kad se samo setim njihovih pekara i kako divno zamirise citava ulica kada peku hleb.!;))

    ОдговориИзбриши
  3. E ja obožavam ovakve stvarčice:))prelepo ti izgledaju ovi hlepčići i miris im osećam:))Obavezno ću ih probati!

    ОдговориИзбриши
  4. Zdravo. Juče sam pravila ove divne hljebiće i super su kao i svaki vaš recept ili savjet. obožavam vašu stranicu. pozdrav i sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Vanja, hvala puno na javljanju i utiscima, raduje me da su hlebcici prijali... saljem puno lepih pozdrava!;)))

    ОдговориИзбриши