Ovo su najjednostavniji hlepčići koje mozete zamisliti!:)) Pravim ih vec po drugi put u dva dana, u kombinaciji obicnog i integralnog psenicnog brasna i taaako su fini. Danas sam u osnovno testo dodala kasicicu meda i malo prepecenih susamovih i semenki, a mozete naravno staviti i neke druge omiljene semenke (suncokret, lan, mak itd.).
Napravim ih odmah ujutru i imamo ih za grickanje celog dana, a najlepse prijaju uz namaz od plavog patlidzana... evo, sta nam je potrebno za 6 hlepčiča:
Sastojci: 250 g integralnog psenicnog brasna, 250 g obicnog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 0,5 dl ulja, 2,5 dl vode
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera (ili meda) i malo brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
U posebnoj posudi izmesati obe vrste brasna, dodati, so, ulje i pripremljeni kvasac, pa sa preostalom kolicinom mlake vode zamesiti srednje meko testo. Odmah podeliti na 6 jufkica, svaku malo rastanjti elipsasto i uviti kao rolatic. Poredjati na podmazan pleh, pokriti i ostviti da odmaraju 20-tak minuta dok se rerna zagreje.
Pre pecenja, hlebcice zaseci nozem na 3-4 mesta, premazati mesavinom ulja i vode, i posuti susamom i ovsenim pahuljicama. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta dok ne dobiju lepu boju (oni nece puno porumeniti, pa pazite da se ne prepeku). Kad su se hlebcici ispekli, pokrijte ih platnenom salvetom i ostavite da jos malo stoje pre sluzenja... prijatno grickanje!;)
Petits pains de blé entier
Ingrédients: 250 g de farine de blé entier, 250 g de farine blanche, 25 de levure, 1c. à thé de sel, 0,5 dl d´huile, 2,5 dl d´eau
Préparation:
Mettez ½ cube de levure à fondre dans l´eau tiède. Dans un grand bol, combinez la farine blanche et la farine de blé, ajoutez le sel et l´huile. Puis, versez l´eau avec la levure fondue et mélanger bien avecles mains jusqu´ à obtenir une pâte lisse. Coupez et formez 6 rouleaux, laissez-les reposez pendant 20 minutes.
Précahauffez le four à 200 C. Badigeonnez les petits pains avec un peu d´huile et d´eau, puis saupoudrez-les de flocons d´avoine et de sésame et faites cuire pendant 30 minutes.
Ovde ni za lek svezeg kvasca nema!I sad pre neki dan pitam Stavrosa mog grckog pekara kakv on koristi..a on mi re;e divlji kvasac.Pami je lepo objasnio da sam pravi kvasac od brasna i vode .Tu messavinu ostavi da stoji nedelju dana ,sa tim sto svakog dana dosipa po malo vode.Hleb mu ej fantsatican pa mu verujem:)
ОдговориИзбришиDraga Dzoli, mozes praviti i od suvog kvasca, na kraju to sve fino naraste...meni je nekako zgodnije da koristim svezi kvasac, navikla sam tako a Grci su poznati po svom divnom i mirisnom hlebu, kad se samo setim njihovih pekara i kako divno zamirise citava ulica kada peku hleb.!;))
ОдговориИзбришиE ja obožavam ovakve stvarčice:))prelepo ti izgledaju ovi hlepčići i miris im osećam:))Obavezno ću ih probati!
ОдговориИзбришиZdravo. Juče sam pravila ove divne hljebiće i super su kao i svaki vaš recept ili savjet. obožavam vašu stranicu. pozdrav i sve najbolje. Vanja
ОдговориИзбришиDraga Vanja, hvala puno na javljanju i utiscima, raduje me da su hlebcici prijali... saljem puno lepih pozdrava!;)))
ОдговориИзбриши