Sasvim jednostavni keksići koji vas, uz malo mašte, mogu osvojiti novim i zanimljivim ukusima. Ovo bi bio neki osnovni recept, a vi slobodno pustite mašti na volju i poigrajte se sastojcima (za inspiraciju pogledajte napomene na kraju recepta:).
Keksići sa limunom
Keksići sa limunom
Sastojci: 250 g brašna, 75 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, prstohvat
soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 jaje, naribana korica i sok od pola limuna
Priprema:
U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodajte kockice maslaca sobne temperature, jaje i naribanu koricu i sok limuna. Sve sastojke sjedinite u glatko testo, zamotajte u foliju i ostavite pola sata u frižideru.
Nakon odmaranja, testo rastanjite i modlicom izvadite keksiće. Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite na 180 C oko 15 minuta tek toliko da ivice blago porumene.
Sačekajte par minuta da se keksići malo prohlade u plehu, pa ih izvadite na tanjir i pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Kad se ohlade, keksiće slobodno možete premestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana (ako ostanu:)).
Sačekajte par minuta da se keksići malo prohlade u plehu, pa ih izvadite na tanjir i pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Kad se ohlade, keksiće slobodno možete premestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana (ako ostanu:)).
Prijatno grickanje!:)
Napomena: probajte da jedan deo brašna zamenite kokosom, gustinom ili kukuruznim brašnom (jedna trećina biće sasvim dovoljna), sve ostalo uradite po receptu.
Keksići će dobiti posebno zanimljivu notu ako u testo dodate kašičicu maka ili malo cimeta, a biće vrlo fini ako ih oplemenite seckanim suvim voćem, recimo suvim kajsijama.
Pečene keksiće možete premazati i glazurom od limuna, jednostavno umutite šećer u prahu sa limunovim sokom i malo vruće vode do želje gustine i premažite keksiće, možete ih posuti i šećernim perlicama po želji.:)
Mirisu sa ekrana! 😃 Divni su!!
ОдговориИзбришиHvala puno draga moja... nedostaju nam tvoji lepi receptici.:)))
ИзбришиDraga Lana, Vaš odnos prema umetnosti spremanja hrane veoma me inspiriše i izaziva divljenje. Odiše pristojnošću, posvešćenošću ,znalstvom i ljubavlju. Naročito Vam se divim zbog nežne ljubavi koja iz vas spontano izvire kao svojevrsni omaž vašoj baki i tati.
ОдговориИзбришиŽivela! Pozdrav, Milica Milićev
Draga Milice, hvala puno na pazljivim recima, bas ste me dirnuli... saljem veliki pozdrav i zelim svako dobro, uz punu cinijicu ovih neznih keksica.:)))
ИзбришиKako su divni, ovako njezni, bijeli, vjerujem jako mirisni :) Puno slatka zdjelica na tufne :)
ОдговориИзбришиNajvise prijaju uz soljicu toplog caja i neku dobru knjigu.:))
ИзбришиHvala puno Petra.:))
ОдговориИзбришиI keksići, i sličice.. ma, sve ti je cakano! 👌
ОдговориИзбриши:)) Draga Gago, tvoji komentari me uvek razvesele i izmame osmeh na lice... saljem poljupceee!:)))
ИзбришиBlog Vam je jako zanimljiv, čista uživancija, satima mogu pregledavati Vaše fotografije i recepte, neka jela i kolače sam već isprobala.
ОдговориИзбришиDraga Zeljka, hvala Vam puno, nadam se da ce jos neki receptic posluziti za inspiraciju... saljem veliki pozdrav!:))
ИзбришиKakvi predivni, nezni keksici! Presati su!
ОдговориИзбришиSvi su "nestali", morace da padne jos jedna tura.:)))
ИзбришиJuce napravljena jedna tura, evo ostalo ih je jos samo par... Probamo sledeci put sa nekim od drugih dodataka, mada je za mene limun br. 1. Savrseni su!
Избриши:)) Jeee, bas mi je drago... prijatno grickanje i samo uzivajte!:)) Hvala puno na isprobavanju i lepim utisicima, cmoook....:))
ИзбришиA kao juče da je bio Božić, kad, evo ga - kuca na vrata :) Kad ti napraviš prilog to izgleda vrhunski, makar bio tek samo keks, koji nije živopisan i koloritan kao neka druga jela, ali si mu dodala boje preko činijice s tufnicama :)
ОдговориИзбришиDa znas da jedva cekam praznike, volim sve te pripreme i praznicno raspolozenje, miris domacih kolaca,kicenje jelkice, biranje novogodisnjih filmova... ko ce docekati jos mesec i nesto dana.:)) p.s. tufnasta cinijica je dragi poklon od prijateljice.:))
Избриши