четвртак, 20. октобар 2016.

Limun keksići


Sasvim jednostavni keksići koji vas, uz malo mašte, mogu osvojiti novim i zanimljivim ukusima. Ovo bi bio neki osnovni recept, a vi slobodno pustite mašti na volju i poigrajte se sastojcima (za inspiraciju pogledajte napomene na kraju recepta:).

Keksići sa limunom


Sastojci: 250 g brašna, 75 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 jaje, naribana korica i sok od pola limuna

Priprema:

U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodajte kockice maslaca sobne temperature, jaje i naribanu koricu i sok limuna. Sve sastojke sjedinite u glatko testo, zamotajte u foliju i ostavite pola sata u frižideru.


Nakon odmaranja, testo rastanjite i modlicom izvadite keksiće. Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite na 180 C oko 15 minuta tek toliko da ivice blago porumene.

Sačekajte par minuta da se keksići malo prohlade u plehu, pa ih izvadite na tanjir i pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom.  Kad se ohlade, keksiće slobodno možete premestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana (ako ostanu:)).

Prijatno grickanje!:)


Napomena: probajte da jedan deo brašna zamenite kokosom, gustinom ili kukuruznim brašnom (jedna trećina biće sasvim dovoljna), sve ostalo uradite po receptu.

Keksići će dobiti posebno zanimljivu notu ako u testo dodate kašičicu maka ili malo cimeta, a biće vrlo fini ako ih oplemenite seckanim suvim voćem, recimo suvim kajsijama.

Pečene keksiće možete premazati i glazurom od limuna, jednostavno umutite šećer u prahu sa limunovim sokom i malo vruće vode do želje gustine i premažite keksiće, možete ih posuti i šećernim perlicama po želji.:)

17 коментара:

  1. Draga Lana, Vaš odnos prema umetnosti spremanja hrane veoma me inspiriše i izaziva divljenje. Odiše pristojnošću, posvešćenošću ,znalstvom i ljubavlju. Naročito Vam se divim zbog nežne ljubavi koja iz vas spontano izvire kao svojevrsni omaž vašoj baki i tati.
    Živela! Pozdrav, Milica Milićev

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Milice, hvala puno na pazljivim recima, bas ste me dirnuli... saljem veliki pozdrav i zelim svako dobro, uz punu cinijicu ovih neznih keksica.:)))

      Избриши
  2. Kako su divni, ovako njezni, bijeli, vjerujem jako mirisni :) Puno slatka zdjelica na tufne :)

    ОдговориИзбриши
  3. I keksići, i sličice.. ma, sve ti je cakano! 👌

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Draga Gago, tvoji komentari me uvek razvesele i izmame osmeh na lice... saljem poljupceee!:)))

      Избриши
  4. Blog Vam je jako zanimljiv, čista uživancija, satima mogu pregledavati Vaše fotografije i recepte, neka jela i kolače sam već isprobala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zeljka, hvala Vam puno, nadam se da ce jos neki receptic posluziti za inspiraciju... saljem veliki pozdrav!:))

      Избриши
  5. Kakvi predivni, nezni keksici! Presati su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi su "nestali", morace da padne jos jedna tura.:)))

      Избриши
    2. Juce napravljena jedna tura, evo ostalo ih je jos samo par... Probamo sledeci put sa nekim od drugih dodataka, mada je za mene limun br. 1. Savrseni su!

      Избриши
    3. :)) Jeee, bas mi je drago... prijatno grickanje i samo uzivajte!:)) Hvala puno na isprobavanju i lepim utisicima, cmoook....:))

      Избриши
  6. A kao juče da je bio Božić, kad, evo ga - kuca na vrata :) Kad ti napraviš prilog to izgleda vrhunski, makar bio tek samo keks, koji nije živopisan i koloritan kao neka druga jela, ali si mu dodala boje preko činijice s tufnicama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas da jedva cekam praznike, volim sve te pripreme i praznicno raspolozenje, miris domacih kolaca,kicenje jelkice, biranje novogodisnjih filmova... ko ce docekati jos mesec i nesto dana.:)) p.s. tufnasta cinijica je dragi poklon od prijateljice.:))

      Избриши