уторак, 30. јул 2013.

Karamel sladoled

 
 
Dragi moji, nadam se da ste preživeli jučerašnji toplotni talas, kažu da je juče u gradu, oko pola šest popodne, bilo izmereno čak 53 C... kako god, previše je! Doduše malo mi je lakše kad imam sladoled u kući, tako da danas stiže jedno malo ali slatko osveženje u vidu karamel sladoleda.:)
 
Da li vi imate neki omiljeni sladoled?:)  Moj prvi izbor je obično čokolada, a onda uz nju volim da izaberem i jagodu, nekako mi lepo idu jedno sa drugim.Nedavno sam na netu pronašla jedno zanimljivo istraživanje po kome omiljeni ukus sladoleda može dosta da otkrije o vašoj ličnosti, pa ako vas možda zanima da saznate kako se tu uklapate, pročitajte rezultate na kraju posta. A sada recept za fini kremasti karamel sladoled.:)
 
Kao osnovu za mlečne sladolede najčeše koristim ovaj osnovni recept od vanile, pa onda dodajem razne dodatke ako želim više različitih ukusa. Belanca koja preostanu obično iskoristim za puslice ili napravim beze koricu.
 
Sastojci: 2,5 dl mleka, 2,5 dl slatke pavlake, 1 vanilin šećer, 5 žumanaca, 125 g šećera

Priprema:

Tri kašike šećera rastopite kao karamel na tihoj vatri, a zatim vrlo pažljivo dodajte mleko, slatku pavlaku i vanilu. Sipajte malo po malo i koristite dublju posudu jer će se mleko vrlo brzo podići kada ga sipate preko zagrejanog šećera. Sve kuvajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
 
Zatim, pomerite posudu sa ringle i ostavite 10-tak minuta da se malo prohladi. Umutite penasto preostale 3 kašike šećera sa žumancima i pazljivo sipajte u vruće mleko.

Vratitiena ringlu i zagrevajte na laganoj vatri još malo dok ne počnu da se pojavljuju mehurići, otprilike još 5-10 minuta. Da biste proverili da li je gustina odgovarajuća, povucite prstom po spoljnoj strani drvene varjače koju ste provukli kroz smesu, pa ako ostana čista linija možete skloniti sa ringle.

Smesu sipajte u metalnu modlu za sladoled i ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi da se ohladi. Posle možete pokriti folijom (da se ne naprave kristalići leda) i prebacite sve u zamrzivač na dalje hlađenje. Smesu povremeno promešajte kad se setite i vratite je ponovo na hlađenje.
 
Pre služenja, sladoled možete posuti korokantom ili seckanim bademima, a možete dodati malo i u sam sladoled pre zamrzavanja.:) 
 
 
Šta omiljeni sladoled govori o Vama?

Vanila - impulsivni ste i idealista
Čokolada - šarmantni, koketni i zavodljivi
Jagoda - tolerantni i posvećeni
Menta i čokoladni listići - oprezni i štedljivi
Čokoladni listići i biskvit - vizionar, ambiciozni
Badem i karamela - puni ljubavi i velika podrška drugima
Kafa - visoko moralni i dosledni u svemu
Čokoladni listići - sposobni, velikodušni, spremni da ostvarite svoje ciljeve
Voćni miks - analitični i odlučni
Čokolada i komadi lečnika - dobar slušalac i angažovana osoba

Koja je vaša omiljena kombinacija?:)

Izvor: Blic Žena

28 коментара:

  1. Ove godine je kod vas toplije nego kod nas. Mi bas pravo vrelo ljeto nismo ni imali do sad a evo jedno 10 dana lici na ljeto ali nista strasno ni primac 53. U svakom slucaju sladoled je pravo resenje za vrucine. Ja sam bas kupila aparat za sladoled ali ga jos nisam isprobala tako da mi svaki recept dobro dodje. Sto se ukusa tice kod nas je uvijek favorit bio ljesnik.

    ОдговориИзбриши
  2. Sladoled vam je fantzija, ja volim sve, nekako vise te kremaste nego vocne tipa cokolada, vanila, karamela..

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман30. јул 2013. 11:36

    Vaš sladoled odlično izgleda, kad vi prezentirate stvarno je teško odlučiti se. Nekako meni čokolada uvjek prija. Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja prezivela! Ko bi rekao! Al nije meni vrucina ta koja me je nervirala (bas toliko) vec uporno medijsko "ubijanje" o toplotnom talasu ciji je vrhunac bio JUCE:)))
    Sladoled retko odbijam:) Ovaj tvoj ne bih odbila niposto!!! Predobar! A, o ovome šta ukusi otkrivaju - mene pogodili 100%.
    KISI-KISI

    ОдговориИзбриши
  5. Imam omiljeni sladoled, i to je karamel :-))) <3.

    ОдговориИзбриши
  6. Karamel sladoled mi je omiljeni uhh kako bi mi sada dobro došla jedna porcija,svakako si bilježim receptić pa na isprobavanje..lijep dan ti želim,pusa!

    ОдговориИзбриши
  7. Divan receptić, pogotovo što ne zahteva aparat za pravljenje sladoleda, koji ja nemam :)

    ОдговориИзбриши
  8. Jako lijepo izgleda, mada nisam ljubitelj karamela. Mog okusa nema na listi - najčešće biram pistaciju :D

    ОдговориИзбриши
  9. Tvoj sladoled izgleda odlicno...njami...njami. Moj favorit je cokolada,sladoled od jogurta i sladoled od melone ( pipun-dinja) mnogo dobar i osvjezavajuci. Pozdraaaaaav i kissssssss.

    ОдговориИзбриши
  10. Jedva sam preživjela jučer i moram priznati da se na ovih današnih 28 C puno bolje snalazim.
    Sladoled super izgleda.

    ОдговориИзбриши
  11. Dragi moji, hvala vam sto ste navratili, nadam se da je danas bilo malo prijatnije vreme, ja bas ne funkcionisem najbolje kad su tako velike vrucine. Drago mi je da vam se svideo receptic, ako ga mozda budete radili u aparatu za sladoled, javite da li ima neke razlike.:) Lepo iskoristite ovu nedelje, a do narednog posta punooo vas sve pozdravljam!:))))
    p.s. moracu da iceprkam na netu i ostale ukuse, cini mi se da lista nije bas kompletna.:)))

    ОдговориИзбриши
  12. Kako je dobaaaar, jedan do mojih omiljenih, pokraj čokoladnog. Odmah sam kliknula na tvoj blog čim sam vidjela fotku! Uh :)))

    ОдговориИзбриши
  13. Pa kod vas je prevruce...kod mene je predivnooko 15csuncano sa laganim povjetarcem ili se smrkne i pljusne kisa ali opet nije nikada temp bila - !!!!
    Sladoled je jako fin,mada sam ja ljubitelj vocnog mixa :) !!

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam, nakon istrazivanja dosla do zakljucka da sve sladolede podjednako volim... :) Posebno ako su puni nekih dodataka, komadica keksa ili cokolade ili vocnog sirupa...
    Ovaj tvoj je divan! Karamel mi je na vrhu liste svakako! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Danas je vec malkice prijatnije, mada ne zadugo, cini mi se... ma, znala sam da volite sladoled.:))) <3

    ОдговориИзбриши
  16. sta kazu za one koji ne jedu sladoled, lubenicu i dinju? xx

    ОдговориИзбриши
  17. Sladoled karamela je njam divan! Moj omiljeni je malina:-) imam sve one karakteristike raznih tipova sladoleda osim ovoga sa lesnikom :-). Takodje jako volim sladoled sa ukusom kafe:-) mene interesuje ovaj rolat kafa, da li mozes da mi objasnis molim te na sta mislis slatka pavlaka? Jel to slag ili pavlakavrhnja kao meggle na primer? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, slatka pavlaka (ili vrhnje) kad se umuti postane slag... mozes koristiti Meggle ili bilo koju drugu slatku pavlaku koju nadjes.:)

      Избриши
  18. izGleda normalno,zasto na kockice? mislim da se mozE servirati obicno kasikom ili onom aparatom za sladoled

    ОдговориИзбриши