петак, 2. март 2012.

Po vasim receptima:)



Drugari, vec odavno zelim da podelim sa vama sta se fino spremalo i mesilo poslednjih nedelja, a sve prema vasim receptima. Kako se ova zima bas nesto oduuuzila, a u stanu nije bilo puno toplije nego napolju, nekako sam vreme najradije provodila u kuhinji, pa su tako redom nastajale pogacice, hrskavi krekeri, fini ustipci, pa slatke krostule i krofne (reprizirane 2x;)), a pre neki dan smo uzivali i u starinskoj piti sa sirom. Sve nam se veoma dopalo i bio je red da slike, koje sam skupljala sve ovo vreme, konacno ugledaju svetlo dana... dragi moji,  hvala puno na svm lepim receptima!:)))

Secenica sa sirom


Krenucu od ove fine pite koju smo poslednju isprobali, recept sam pronasla na Verinom blogu  Astal-kuhinja moje ravnice. To je jedna ukusna starinska pita sa domacim koricama i filom od sira i pavlake, ovde necu pisati recept ali ceo postupak mozete procitati kod nase drag Vere, a tamo cete pronaci jos puno lepih vojvodjanskih recepata.:)

Nije bilo komplikovano napraviti ovu pitu, samo sam je morala peci nesto duze jer me rerna "ne slusa" bas najbolje u poslednje vreme.;) To je bio razlog sto se mozda malo vise isusila, ali korice su tako fine krckale i najlepse su bile upravo te ivice.;)))



Pogacice sa cvarcima


Majne pogacice sa cvarcima sam pravila pre skoro mesec dana, ali ovo je recept koji cu definitvno zadrzati i ponoviti... odlicne su!:)) Ovde mozete pogledati ceo recept i slike za Cetvrtaste pogacice sa cvarcima , pa ih slobodno napravite kao kockice ili okrugle pogacice, nece se niko puno buniti zbog oblika.:)


Testo je fino mekano i zapravo se brzo naprave, iako je potrebno malkice sacekati zbog preklapanja testa. Izadje ih zaista puno i lepo je odneti i komsijama tanjir toplih pogacica, a ostane dovoljno i da spakuju u kesicu za zamrzivac (to je rezerva, pssst...;))).

Lokumi


Ovi brzi ustipci ce vas svakako oduseviti od prve, za cas posla napravicete puuun tanjir finih grickalica za dorucak ili veceru. Ovde mozete procitati kompletan recept i verujte da cete uzivati u svakom zalogaju, mogu biti odlicna podloga za neki mali sendvic ili ih jednostavno posluzite uz malo pavlake ili milerama.

Krekeri sa susamom i kackavaljem


Tako su fino krckavi da im ne mozete odoleti, a mogu i dugo da stoje (to samo pretpostavljam, posto su kod nas brzo nestali gric, gricccc... :) Pravila sam ih od pola mere ( kao samo za probu;), ali jako su nam se dopali, pa mi je odmah postalo zao sto ih ipak nisam napravila od pune mere.
Draga Majo, odlicni su i samo da znas da recept stoji zakacen magnetom na frizideru... za svaki slucaj.:))

Krofne


Moje prve krofne po odicnom Tamarinom receptu , divno mekane i vazdusaste (sa prstenom;). Najvise su nam prijale uz domaci pekmez od kajsijavisanja (nismo nikako mogli da se odlucimo koja je kombinacija bolja;) a  recept je odstampan u jos nekoliko primeraka... mislim da to dovoljno govori koliko su nam se dopale, kao i svima koji su ih probali.:))

p.s. posle par dana usledila je i repriza!:))




Prvi put sam ih probala pre par godina i to na jednom cool druzenju na Adi, mislim da je bio negde pocetak leta. Jos i danas se secam kako su divno zamirisale kada je Agatha raspakovala paketic, strepeci da li su prezivele dug put od Splita, a pred nama su se ukazale zlatne hrskave lepotice, ususkane izmedju listova svezeg lovora.:)

Nedavno sam ih tek napravila po prvi put i mislim da cu se tom receptu vracati jos puno puta, mmmmm... :))


18 коментара:

  1. Mmmmmm,ne znam sta bih pre pojela. Divno!

    ОдговориИзбриши
  2. Vidi se da si bila vredna ove zime. Sve su grickalice sjajne, vrlo lep predlog i za prolećne dane koji, nadam se, slede. Hvala na ukazanom poverenju i isprobanom receptu.

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka čast na repertoaru isprobanih recepata. Svi su odabrani sa ukusom...

    ОдговориИзбриши
  4. Lana, stvarno si maher za testa! A slike su takve da momentalno ogladnim :)

    ОдговориИзбриши
  5. Lijeka kolekcija - stvarno za svakog po nešto (ja bih sve jela).

    ОдговориИзбриши
  6. A joj, draga Lana! Sve je ovo fantastično a pogotovo tvoja prezentacija.
    Nešto u zadnje vrijeme izbjegavam tijesta pa patim i slinim čitajući ovaj tvoj post:)

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajni recepti u tvojoj savršenoj izvedbi draga Lana :-) ! BRAVO!!

    ОдговориИзбриши
  8. Totalno sam ogladnela kad mu vreme nije:-)))

    ОдговориИзбриши
  9. WOW! Koliko predivnih deserata!! :) Pogačice sa čvarcima pokušavam već dugo napraviti, izgledaju mi odlično!! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Sjajan izbor,a u tvojoj verziji sve je vise nego odlicno.Bravo!

    ОдговориИзбриши
  11. Pa sta reći za ovu lepotu!Nego samo da sam bliže...:)

    ОдговориИзбриши
  12. Draga moja Lana, ja sam počašćena što su se moje kforne našle u ovakvom prekrasnom društvu recepata, a još mi je draže čuti da ste ih reprizirali. Ispali su ti zaista savršeno, i od svega najbitnije da ste guštali, jako sam se razveselila kad sam vidjela da si ih pravila :)
    Od ovih ostalih recepata ja ne znam kojeg bih prije izdvojila, prekrasni su svi redom!

    ОдговориИзбриши
  13. Lana što napisati smisleno kada čovjek ovo sve vidi,savršeno sve zaista,ovo je da se lagano raspametiš pred ovim svime...:)

    ОдговориИзбриши
  14. Ja ne mogu verovati da si ti prvi put sad pravila krofne! Ti si meni uzor za testa!!! :)
    Sve si sjajno spremila i uslikala, odusevljena sam!!! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Hej, drago mi je da su ti se krekeri dopali, zaraza, kao i sve grickalice uostalom... Sve ti, standardno, izgleda ekstra, ali krofneeee.... UH! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Bravo Lana , jako lijepe recepte si izabrala i super si sve napravila. Mene su posebno osvojile kroštule !

    ОдговориИзбриши
  17. Exquisito todo me encantaría probar ,los krostules son iguales a nuestro dulce tradicional llamados "calzones rotos" son una delicia,me encanta tu cocina,abrazos y abrazos

    ОдговориИзбриши