Lisnati i hrskavi, mmmm... ovim zalogajčićima je zaista teško odoleti.:)) Slana varijanta ukusnog italijanskog peciva u obliku školjkica, isto tako fina i u slatkoj varijanti (nešto je više posla oko pripreme testa, ali će vam se isplatiti... eto, da ne kažete da ništa ne pravim za blog:)))
Sfoljatele
sa spanaćem i sirom
Sastojci (testo): 500 g brašna, 1 ravna kašičica soli, oko 200
ml tople vode, 100 g putera + 100 g
masti za premazivanje
Nadev:
300 g svežeg sira, 100 g seckanog spanaća, 1 belance, 1 kašika griza (po
potrebi)
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, malo soli i tople vode. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji 2 h u frižideru.
Nakon odmaranja, testo podelitu na nekoliko delova i svaki deo rastanjiti na mašini za pravljenje testenine. Razvući još malo rukom i premazati mešavinom putera i masti. Svaki deo namotati na prethodni dok se svi ne potroše. Dobijeni valjak od testa zamotati u foliju i ostaviti 2 h u frižideru a može i preko cele noći.
Zamesiti testo od brašna, malo soli i tople vode. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji 2 h u frižideru.
Nakon odmaranja, testo podelitu na nekoliko delova i svaki deo rastanjiti na mašini za pravljenje testenine. Razvući još malo rukom i premazati mešavinom putera i masti. Svaki deo namotati na prethodni dok se svi ne potroše. Dobijeni valjak od testa zamotati u foliju i ostaviti 2 h u frižideru a može i preko cele noći.
Ohlađeno testo izvući u dužinu i iseći na šnite debljine oko 1 cm. Svaku šniticu rastanjiti na dlanu a zatim nauljenim prstima oblikovati školjkicu. Školjkice napunite pripremljenim filom i krajeve dobro spojiti da fil ne iscuri prilikom pečenja.
Školjkice poređati na pleh i peći u prehodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.
Za nadev sjediniti sveži sir, sitno seckani spanać i umućeno belance, a po potrebi se može dodati i kašika griza. Biće isto tako ukusne i ako dodate kockice šunke.:))
Prijatno grickanje!:)))
Tek sad vidim novi receptić :) Preslatko!
ОдговориИзбриши:) Iz arhive, pssst... mozda pronadjem jos neki.:)))
ИзбришиDošla sam na istu ideju gledajući neki post one grkinje koju obe pratimo. Stvarno je dobra fora.
ОдговориИзбришиPocurela mi je voda na usta kad sam ih videla al se ne bih usudila da ih napravim i ako imam vremena sad na Kosmaju, šećer bi mi odleteo na gore :-(
Veki, ove su u slanoj varijanti, verujem da par komada ne bi skodilo... visak slobodno posalji na ovu stranu.:))
ИзбришиDavno sam ih i sama pravila, ali ove tvoje Lana izgledaju prelepo :)
ОдговориИзбришиHvala puno, eto zgodne prilike da se obnovi receptic.:))
Избришиtako divno ovo izgleda - ima puno posla oko ovih smotuljaka, a verujem da je ukus božanstven. Mnogo mi se svidjaju.
ОдговориИзбришиDraga Kato, priprema je malo zahtevnija, ali izadje ih zaista puno... tako da vrede svakog truda, vrlo su fine i u slatkoj varijanti.:))
Избриши