Pravi letnji receptić koji možete praviti od svih vrsta voća, a jagodama je pripala čast da otvore sezonu.:) Recept je iz letnjeg (arhivskog) dvobroja magazina MEZZE.:)
Semifredo od jagoda
Sastojci:
6 jaja, 200 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 400 g jagoda (ili drugog voća po
želji), 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Umutite
penasto belanca uz postepeno dodavanja šećera. Dodajte zatim žumanca, jedno po
jedno, i mutite još par trenutaka dok ne pobele. Slatku pavlaku umutite u šlag,
a voće ispasirajte u fini pire. Sve pažljivo sjednite sa umućenim jajima.
Duguljasti
kalup obložite providnom folijom i sipajte pripremljenu smesu. Stavite u
zamrzivač da se steže par sati. Pre služenja, kalup na kratko zaronite u vruću
vodu i preokrenite na ravan tanjir. Ukrasite svežim voćkicama na vrhu i odmah
poslužite.
Napomena: u ovom receptu se koriste sveža jaja, ali možete ih slobodno skuvati na pari, a ostale sastojke dodajte kad se krema ohladi. Semifredo možete zamrznuti i u manjim kalupima, svakako isprobajte i neku drugu vrstu voća i obavezno javite utiske!:))
Prekrasno izgleda. Baš bi mi paso sada, kod nas u Zg je vruće ko u paklu
ОдговориИзбришиSaljem brzom postom, nadam se da se nece otopiti dok stigne.:)))
ИзбришиI kod tebe novi receptić :) Prelepe boje, kako si ti to ukomponovala, pa jagodice s peteljkama, pa listići.. :)
ОдговориИзбришиJagode i slatka pavlaka, kombinacija bez greške :)
Zamalo da promasim sezonu, nije puno falilo da ovaj receptic spremamo u zimu.:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиBez brige, krema je vrlo ukusna i fina, slicno se pravi i tiramisu, u svakom slucaju jaja se mogu skuvati na pari, mada ako se koriste sveza i od proverenih proizvodjaca, nema razloga za zabrinutost.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиKod nas nema jaja u prahu, pravimo slatkise sa rizikom.:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиSve je u redu, svakako treba voditi racuna sta se kupuje i kako se koristi.:) pozzz
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиSemifredo je moja omiljen aposlastica i let i zimi. A stvarno dodatak voće je raznovrstan. Kod vas su sad jagode aktuelne pa si ih super iskoristila.
ОдговориИзбришиNi ja nemma problema s akorišćenjem svežih žumanaca, kad bi sve slušali šta je štetno malo toga se još može jesti:) Naravno dobro je obratiti pažnju odakle proizvodi dolaze.
Kao klinci smo uzivali u umucenom zumancetu sa secerom, kad se samo setim.:)))
ИзбришиPrelepo izgleda! I ja sam jedna od onih koja nema nikakav problem sa koriscenjenm svezih, termicki neobradjenih jaja. U stvari, na ovdasnjim blogovima koje pratim niko se i ne bavi time da li termicki neobradjena jaja mogu da se koriste. Svi ih koriste :-) Vise bih se plasisla tih tzv. jaja u prahu i sve hemije u njima, nego svezih.
ОдговориИзбришиHvalaa!:)) Uvazavam ako nekome smeta, srecom uvek postoji alternativa, valjda ce i kod nas jednoms stici jaja u prahu.:))*
ИзбришиJako je lijep kolač, obožavam semifredo :-)))
ОдговориИзбришиHvala draga, izvoli na desert... cekaaam te!:))
ИзбришиJako fino, jedino me muće svježi žumanjci. Naime, nikako ne možeš biti siguran da nemaju salmonele. Mislim da ovo nije za djecu jer je za njih trovanje salmonelom daleko opasnije nego za odrasle. Na žalost, porijeklo jaja ne igra ulogu, pa ni sbježina, već neke druge stvari, zato možda oprez nije na odmet. A jaja u prahu - ma ni u ludilu!
ОдговориИзбришиSvakako treba biti oprezan, postoji uvek opcija da se jaja pripreme na pari.:)
Избриши