Varijacija omiljenog francuskog deserta sa finom kremom od jagoda i vanile. Recept je zakasnio za blogersku igricu koju smo imali prošlog meseca, ali stiže taman na vreme za omiljenu sezonu jagoda.:)
Vanil krema: 3 žumanca, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 3 kašike gustina, 350 ml mleka, komadić putera, 100 ml slatke pavlake
Krema sa jagodama: 400 ml slatke pavlake, 400 g jagoda, 2 kašike šećera u prahu, pola šolje kisele pavlake
Priprema:
U dubljoj posudi zagrejati vodu i ulje, pa kad provri sipati odjednom celu količinu brašna. Brzo promešati da se napravi velika "grudva" testa i skloniti sa ringle. Kad se malo prohladi, u smesu umešati jedno po jedno jaje i sve dobro umutiti mikserom. Staviti u špric sa širokim nastavkom.
Na papiru za pečenje nacrtati dva velika kruga i po njima istiskivati smesu, najpre veliki krug pa unutar njega još jedan manji, a na kraju preko ta dva kruga istisnuti još jedan odgore. Posuti listićima badema i staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 C oko 30 minuta (bez otvaranja rerne).
Ostaviti da se venac potpuno ohladi a zatim ga preseći horizontalno na pola. Ovo je mera za dva srednja venca ili nekoliko manjih.:)
Za kremu od jagoda umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Zasladiti po ukusu i umešati pola šolje kisele pavlake (oko 100 ml). Jagode očistiti od peteljki i jednu polovinu iseći na listiće, a drugu ispasirati u umešati u umućeni šlag.
Venac možete filovati na više načina, izaberite onaj koji vam se najviše dopada:
1. vanil krema + seckane jagode
2. umućena slatka pavlaka + seckane jagode
3. krema sa jagodama
4. kombinacija sva tri fila (vanil, beli i krema sa jagodama:)
Kada nafilujete venac, vratite poklopac i sve pospite šećerom u prahu pre služenja. Uživajte!:)
Ah, za mene obavezno ova prva kombinacija! Paris-Brest izgleda fantasticno u tvojoj izvedbi.
ОдговориИзбришиDogovoreno, lepo da podelimo... tebi prva kombinacija, a mi cemo se vec nekako snaci sa preostalim.:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиVerujem da ces nesto fino napraviti, ova krema se moze posluziti i kao sladoled.:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиPravim cesto vocni sladoled po ovom receptu, samo menjam vrstu voca... nemam aparat za sladoled, jednostavno zamrznem sve u plitkoj plasticnoj posudi, pa posle seckam na kockice.:)
ИзбришиP.S. lepo bi izgledalo i veeeliko srce!:))
Аутор је уклонио коментар.
ИзбришиNaravno, vrlo praktican za sluzenje... evo ovako: http://kuhinjica-mignone.blogspot.rs/2013/07/karamel-sladoled.html
ИзбришиPredivna nova slika u naslovu :)))
ОдговориИзбришиRecept je, šta da kažem, fenomenalan :) Na prvi pogled sam pomislila da je iz kalupa, a kasnije sam pročitala da je kora nacrtana na papiru. Imam i ja recepte s crtanjem, ali nikako da ih postavim, nikako da stignu na red :)
Vidi se da smo izašli iz zime i po receptima, jagodice se koriste punom parom :))
Hvalaaa, sef je glavni "krivac", doneo je buket bozura sa pijace i morala sam da ih ovekovecim.:) Zamalo da zakasnim i sa recepticem jer jagode tako brzo prodju... jedva cekam da razmenimo recepte sa crtanjem.:)))
ИзбришиVolim ovaj kolač i podseća me i na nemački Bienen Stich. Jako lepo si ga napravila
ОдговориИзбришиHvala draga, saljem poljupce celoj ekipi!:))*
Избриши