Dragi moji, danas vam kuckam recept za zanimljivu testeninu karakterističnog oblika koju možete upotrebiti u raznim receptima. Prošlog puta smo pravili punjenu slanu tortu sa tortelinima, a sada ćemo ih skuvati u supici a potom napraviti i ukusne grickalice uz pikantan umak.:)
Tortelini - osnovni recept
Sastojci (za testo): 300 g brašna, 3 jaja, malo vode po potrebi
Priprema:
Zamesite tvrđe testo od brašna i jaja, možete dodati i malo
hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da
odmara barem 1 h (može i duže).
Testo podelite na 3 dela i svaki deo rastanjite u
pravougaonu koru. Točkićem ili nožem isecite na kvadrate jednake veličine. Na
svaki kvadratić stavite po malo fila i preklopite po dijagonali da dobijete
trougao.
Supa sa tortelinima
Sastojci: 1 l kokošije ili goveđe supe (može i od kockice),
100 g tortelina sa mlevenim mesom
Fil (za torteline): 100 g mlevenog mesa, 1 manji crni luk,
so, biber
Priprema:
Napravite testo za torteline. Rastanjite, isecite na
kvadrate i na svaki stavite po malo fila. Oblikujte torteline. Za fil propržite
glavicu luka na malo ulja, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne ispari sva
tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se malo prohladi.
Napravite domaću kokošiju ili goveđu supu (ili od kockice),
pa zakuvajte torteline umesto rezanaca. Napravite manje torteline jer će
prilikom kuvanja još narasti. Pre služenja dodajte malo seckanog peršuna u supu. Prijatno!:)
Recept za supu objavljen je u majskom broju magazina MEZZE, u aktuelnom broju možete pročitati još puno korisnih saveta za pripremanje testenine.:)
Pržene torteline
Ukusne grickalice koje ćete vrlo lako i brzo napraviti ako u zamrzivaču imate kesicu tortelina. Pržite ih kratko u dubokom ulju i poslužite uz ljuti paradajz umak, odlična party zanimacija.:)
Sastojci: 200 g tortelina sa mesom, ulje za prženje
Umak: 400 g paradajz pelata, 1 glavica luka, 1 češanj belog
luka, ½ kašičice šećera, malo soli i bibera, malo ljute tucane paprika (po
želji)
Priprema:
Napravite torteline sa mesom kao u prethodnom receptu.
Torteline kratko pržite u dubokom ulju da fino porumene sa svih strana.
Izvadite ih na kuhinjski papir da se malo ocede. Servirajte kao ukusno predjelo
uz ljuti umak od paradajza.
Ljuti umak od paradajza – na malo ulja propržite sitno
naseckani crni luk da postane staklast. Dodajte i beli luk da fino zamiriše.
Paradajz pelat isecite na kockice i dodajte luku. Sve zajedno kuvajte desetak
minuta da se umak fino zgusne. Dodajte malo šećera i soli po ukusu, i prstohvat
tucane ljute paprika za pikantniji ukus.
Majstorski napravljeno!
ОдговориИзбришиHvala draga Dzoli.:)
ИзбришиPun pogodak! Supa izgleda predivno :) Ma, sve je odlično... <3
ОдговориИзбришиNalence, cekam te na rucku ili da saljem brzom postom.:))
ИзбришиOdlično jelo :) Moram ih probati :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi, verujem da ces ih upotrebiti na najlepsi moguci nacin.:)
ИзбришиBravo dasi sama pravila tortelinia! A sto se recept tice vise puta sam to videla al nisam jos probala...
ОдговориИзбришиDemi, isprobaj kad nadjes vremena, vrlo su jednostvani za pravljenje i ukusni.:))
ИзбришиOdlican izbor za letnju laganu vecericu:)
ОдговориИзбришиIspadne ih zaista puno, tako se moze napraviti i manja mera.:))
ИзбришиGlasam za ove pržene!
ОдговориИзбришиOdlican izbor, ti su posebno fini.:)))
ИзбришиOvakvu juhu sa tortelinaima sam nedavno jela samo što je još u noj bilo graška i boba i bila mi je super. Odlično izgleda ova tvoja!
ОдговориИзбришиUh, verujem da je bila fantasticna sa svim tim povrcem.:)))
ИзбришиTorteline jako volim, , kuvala sam ih u čorbici od paradajza, ali ovako u supi, nisam...vredelo bi probati...odlične ideje i prelepe slike.
ОдговориИзбриши