недеља, 10. мај 2015.

Slana torta sa tortelinama


Ako ste danas možda planirali da provedete dan u prirodi ili jednostavno želite da iznenadite ukućane nečim novim, napravite ovu slanu torticu sa zanimljivim nadevom. Možete koristiti i kupovne torteline (brža varijanta), ali su domaći neuporedivno ukusniji, sem toga možete se igrati sa filom i napraviti omiljenu kombinaciju.:)

Slana torta sa tortelinama



Sastojci (za prhko testo): 200 g brašna, 100 g maslaca, 1 jaje, pola kašičice soli, kašika hladne vode po potrebi

Nadev: 300 g kuvanih tortelina sa mesom, 2 dl umaka od paradajza, 100 g naribanog kačkavalja

Umak od paradajza: 200 g paradajza (može i pelat), 1 manja glavica luka, 1 češanj belog luka, ½ kašičice šećera, malo soli i bibera, malo ljute mlevene paprike po želji

Priprema:

Izmešajte brašno i maslac prstima da se naprave grudvice. Dodajte jaje i skupite smesu u glatko testo bez puno mešenja. Ako je potrebno dodajte kašiku hladne vode. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.

Torteline sa mesom skuvajte u slanoj vodi, možete koristiti kupovne ili ih sami napraviti. U tom slučaju zamesite testo kao za rezance (na 100 g brašna stavite 1 celo jaje i vrlo malo vode po potrebi). Sve sjedinite, ostavite da se testo malo odmori i zatim rastanjite. Testo isecite na kvadrate i stavite po malo fila na sredinu. Svaki kvadratić preklopite po dijagonali i uvijte oko prsta tako da se krajevi spoje, na kraju ih blago pristisnite.

Kako se prave torteline možete videti u najnovijem izdanju magazina MEZZE, na stranama 58-59.:)


Napravite umak od paradajza: na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte oljušteni i seckani paradajz, začinite po ukusu i kuvajte desetak minuta da se umak zgusne. Izmešajte sa kuvanim tortelinama i dodajte 50 g naribanog kačkavalja (drugu polovinu sira sačuvajte za posipanje).

Kalup za tortu prečnika 20 cm namažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Testo rastanjite u krug i pomoću oklagije prenesite u kalup (neka ivice testa malo vire preko kalupa). Napunite pripremljenim filom i prebacite krajeve testa prema unutra, tako da sredina ostane slobodna.

Odgore naribajte preostali kačkavalj i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta. Pre služenja pospite seckanim peršunom ili mladim lukom. Poslužite kao toplo predjelo.


Napomena: umesto tortelina možete upotrebiti bilo koju testeninu po želji (školjkice, makarone itd.). Za mesni nadev propržite manji crni luk na malo ulja i dodajte oko 150 g mlevenog mesa, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte desetak minuta, a potom izmešajte sa pripremljenom testeninom i umakom od paradajza. Ovim nadevom napunite torticu i ispecite je u rerni. Prijatno!:)

14 коментара:

  1. Baš zanimljivo. Sviđaju mi se i one supe sa tortrlinima, nikako da probam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, da... u supici su posebno fine, samo ih treba praviti manje jer dosta narastu.:))

      Избриши
  2. Ovo je super stvar za poneti na posao, il za letnji rucak uz salatu, a i izgleda - bas kao za centar stola:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se malo prohladi jos lepse se sece, taman da se spakuje u korpicu.:))

      Избриши
  3. Torteline volim na mnogo načina, ovako još nisam probala.

    ОдговориИзбриши