субота, 23. мај 2015.

Torteline u supici


Dragi moji, danas vam kuckam recept za zanimljivu testeninu karakterističnog oblika koju možete upotrebiti u raznim receptima. Prošlog puta smo pravili punjenu slanu tortu sa tortelinima, a sada ćemo ih skuvati u supici a potom napraviti i ukusne grickalice uz pikantan umak.:)


Tortelini - osnovni recept

Sastojci (za testo): 300 g brašna, 3 jaja, malo vode po potrebi

Priprema:

Zamesite tvrđe testo od brašna i jaja, možete dodati i malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmara barem 1 h (može i duže).

Testo podelite na 3 dela i svaki deo rastanjite u pravougaonu koru. Točkićem ili nožem isecite na kvadrate jednake veličine. Na svaki kvadratić stavite po malo fila i preklopite po dijagonali da dobijete trougao.

 Testo zatim uzmite u ruku i krajeve testa preklopite preko prsta. Blago ih pritisnite da se bolje zalepe. Na isti način napravite torteline od preostalog testa i ostavite ih da se malo prosuše. Za fil možete koristiti nadev od mlevenog mesa, pršute, sira i dr. Ako vam slučajno ostane višak tortelina, slobodno ih spakujte u kesicu i zamrznite za sledeći put.


Supa sa tortelinima

Sastojci: 1 l kokošije ili goveđe supe (može i od kockice), 100 g tortelina sa mlevenim mesom

Fil (za torteline): 100 g mlevenog mesa, 1 manji crni luk, so, biber

Priprema:

Napravite testo za torteline. Rastanjite, isecite na kvadrate i na svaki stavite po malo fila. Oblikujte torteline. Za fil propržite glavicu luka na malo ulja, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se malo prohladi.

Napravite domaću kokošiju ili goveđu supu (ili od kockice), pa zakuvajte torteline umesto rezanaca. Napravite manje torteline jer će prilikom kuvanja još narasti. Pre služenja dodajte malo seckanog peršuna u supu.  Prijatno!:)


Recept za supu objavljen je u majskom broju magazina MEZZE, u aktuelnom broju možete pročitati još puno korisnih saveta za pripremanje testenine.:)


Pržene torteline


Ukusne grickalice koje ćete vrlo lako i brzo napraviti ako u zamrzivaču imate kesicu tortelina. Pržite ih kratko u dubokom ulju i poslužite uz ljuti paradajz umak, odlična party zanimacija.:)

Sastojci: 200 g tortelina sa mesom, ulje za prženje

Umak: 400 g paradajz pelata, 1 glavica luka, 1 češanj belog luka, ½ kašičice šećera, malo soli i bibera, malo ljute tucane paprika (po želji)

Priprema:

Napravite torteline sa mesom kao u prethodnom receptu. Torteline kratko pržite u dubokom ulju da fino porumene sa svih strana. Izvadite ih na kuhinjski papir da se malo ocede. Servirajte kao ukusno predjelo uz ljuti umak od paradajza.

Ljuti umak od paradajza – na malo ulja propržite sitno naseckani crni luk da postane staklast. Dodajte i beli luk da fino zamiriše. Paradajz pelat isecite na kockice i dodajte luku. Sve zajedno kuvajte desetak minuta da se umak fino zgusne. Dodajte malo šećera i soli po ukusu, i prstohvat tucane ljute paprika za pikantniji ukus.

15 коментара:

  1. Анониман23. мај 2015. 08:57

    Majstorski napravljeno!

    ОдговориИзбриши
  2. Pun pogodak! Supa izgleda predivno :) Ma, sve je odlično... <3

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo dasi sama pravila tortelinia! A sto se recept tice vise puta sam to videla al nisam jos probala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, isprobaj kad nadjes vremena, vrlo su jednostvani za pravljenje i ukusni.:))

      Избриши
  4. Odlican izbor za letnju laganu vecericu:)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovakvu juhu sa tortelinaima sam nedavno jela samo što je još u noj bilo graška i boba i bila mi je super. Odlično izgleda ova tvoja!

    ОдговориИзбриши
  6. Torteline jako volim, , kuvala sam ih u čorbici od paradajza, ali ovako u supi, nisam...vredelo bi probati...odlične ideje i prelepe slike.

    ОдговориИзбриши