недеља, 31. мај 2015.

Kuvarijacije: Uvrnuta pužić peciva



Poslednji dan u mesecu je obično rezervisan za recept isproban u o kviru blogerske igrice
 KuVarijacije. Ovog puta kao zadatak trebali smo da napravimo simpatčna uvrnuta peciva u obliku pužića - Twisted snail buns.

U pitanju je klasično testo za pecivo sa malo ulja, a glavni štos je oblikovanju i motanju peciva tako da na kraju dobijete zanimljive oblike koji podsećaju na pužiće.:)


Sastojci:

500 g brašna
150 ml mleka
150 ml vode
20 g svežeg kvasca
50 ml ulja
1.5 kašičice soli
1 kašičica šećera
malo maslinovog ulja

za premaz:


1 jaje
1 kašičica soli


Postupak:


1. U jednoj posudi pomešati vodu, šećer i kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. 


2. U veću posudu prosejati brašno, dodati so, mleko, ulje i prethodno pripremljen kvasac. Zamestiti testo dok ne postane svilenkasto i elastično. Pokriti posudu krpom i ostaviti oko jedan sat, ili koliko je potrebno da se testo udvostruči. 




3. Nakon što je naraslo, testo podeliti na 8 jednakih delova, i svaki razviti na pravougaonik približno 25 cm x 15 cm. Premazati testo četkicom umočenom u ulje.

4. Testo iseći na trake širine oko 2 cm, po kraćoj strani, ali tako da ne prosečete testo do kraja, do ivica, već obod testa treba da ostane neisečen. 

5. Zatim krenuti od jednoj ćoška i dijagonalno motati testo u rolnu, koju na kraju treba zaviti u oblik puževe kućice (pogledati slike pripreme sa izvornog linka).


6. Poređati peciva na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih 30 minuta. 

7. Umutiti jaje sa solju i premazati peciva. Posuti susamom ili kimom i peći oko 15 minuta na 200°C ili dok ne dobiju zlatno braon boju.

(prevod: Maja Babić)


Moji utisci: samo pecivo je ukusno, ali i kao i sva peciva najlepše ga je grickati dok je toplo. Verujem da bi se moglo napraviti i po nekom drugom receptu, pa čak i punjeno, mada nemam nikakvih zamerki na ovaj izbor.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom pripreme, testo isecite po kraćoj strani na vertikalne trakice jer tek onda dobiju karakterističan oblik. Poređajte ih sa dosta mesta u plehu jer će prilično narasti prilikom pečenja. Kad su pužići gotovi, pozovite odmah komšije na kaficu i uživajte dok su topli!:))

10 коментара: