уторак, 2. јун 2015.

Croque Madame u korpicama



Ako možda još niste probali ovaj ukusni francuski brzi doručak, recept je upravo pred vama.:) Za razliku od Croque Monsieur, grilovanog sendviča sa šunkom, topljenim sirom i bešamelom, postoji i Croque Madame varijacija gde se na vrh dodaje i jedno jaje. Ovog puta napravićemo malu izmenu i servirati ga u korpicama.

Recept je inspirisan Rachel Khoo, simpatičnom britanskom kuvaricom koja je poznata po emisijama Little Paris kitchen, snimljenim u minijaturnoj kuhinji jednog pariskog apartmana tokom njenog boravka u Francuskoj .

Croque Madame u korpicama



Sastojci (za 4 osobe): 4 šnite starog hleba, 4 lista praške šunke, 4 listića kačkavalja, par kašika bešamel sosa, 4 jaja, maslac za premazivanje

Bešamel sos: 2 dl mleka, 1 kašika brašna, malo soli, muskatni oraščić, parmezan po želji

Priprema:

Napravite prvo bešamel sos: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Kad fino zamiriše sipajte 2 dl hladnog mleka neprestano mešajući. Posolite po ukusu i narendajte malo muskatnog  orašćića. Kuvajte još par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju po želji dodajte i malo naribanog parmezana.

Kalup za mafine namažite maslacem i obložite šniticom hleba, malo utisnite da dobije oblik korpice. U svaku korpicu stavite po šnitu šunke, malo kačkavalja i odgore razbijte po jedno manje jaje (višak belanceta možete odvojiti u šoljicu pre nego što ga stavite u korpicu). Preko svega stavite po kašiku bešamela, pospite sa malo naribanog sira i zapecite 10-15 minuta u rerni. Poslužite toplo.:)


Možete uvek napraviti i klasični Croque Madame - na jednu krišku hleba stavite šunku, listić sira i kašiku bešamela. Poklopite drugom kriškom hleba i kratko zapecite u rerni ili u tiganju na malo putera. Zatim još stavite veliku kašiku bešamela na vrh sendviča, preko toga jedno jaje na oko i odmah poslužite dok je fino toplo.

 Bon appétit!:)

Recept je objavljenu septembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)


Pogledajte i video u kome simpatična Rachel Khoo priprema Croque Madame mafine u svojoj minijaturnoj pariskoj kuhinji.:)



15 коментара:

  1. Sanjaću tvoje korpice... i ove slane, a i one slatke od onomad... ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Mmm, kako sendvic-korpica ;) Svidja mi seeee <3

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)) Besamel se moze napraviti i ranije, mada ne oduzima puno vremena, taman dok se operu sudovi, on je vec spreman.:) Moze i bez jajeta na vrhu, u tom slucaju za tebe jedan Croque Monsieur, hihihi...:))) p.s. grcke pitice mogu uvek!:)))

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    4. Draga Demi, ovih dana sam u guzvi, pa ne stignem da tako redovno pratim desavanja na blogu, ali doci cu kod tebe da vidim sta si napisala.:) I meni je isto drazi neki laganiji dorucak, ali moze i ovako nesto vikendom kada imamo vise vremena.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  4. Divno izgleda i ja volim Rachel Khoo.Prvi puta čujem da ima i croque madame.

    ОдговориИзбриши
  5. Super deluje ova krok - gospodja u korpici :))

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман2. јун 2015. 22:15

    Omiljeni dorucak ili rucak po Briselskim restorancicima i bistroima. Ovaj tvoj deluje predivno.

    ОдговориИзбриши