уторак, 02. јун 2015.

Croque Madame u korpicama



Ako možda još niste probali ovaj ukusni francuski brzi doručak, recept je upravo pred vama.:) Za razliku od Croque Monsieur, grilovanog sendviča sa šunkom, topljenim sirom i bešamelom, postoji i Croque Madame varijacija gde se na vrh dodaje i jedno jaje. Ovog puta napravićemo malu izmenu i servirati ga u korpicama.

Recept je inspirisan Rachel Khoo, simpatičnom britanskom kuvaricom koja je poznata po emisijama Little Paris kitchen, snimljenim u minijaturnoj kuhinji jednog pariskog apartmana tokom njenog boravka u Francuskoj .

Croque Madame u korpicama



Sastojci (za 4 osobe): 4 šnite starog hleba, 4 lista praške šunke, 4 listića kačkavalja, par kašika bešamel sosa, 4 jaja, maslac za premazivanje

Bešamel sos: 2 dl mleka, 1 kašika brašna, malo soli, muskatni oraščić, parmezan po želji

Priprema:

Napravite prvo bešamel sos: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Kad fino zamiriše sipajte 2 dl hladnog mleka neprestano mešajući. Posolite po ukusu i narendajte malo muskatnog  orašćića. Kuvajte još par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju po želji dodajte i malo naribanog parmezana.

Kalup za mafine namažite maslacem i obložite šniticom hleba, malo utisnite da dobije oblik korpice. U svaku korpicu stavite po šnitu šunke, malo kačkavalja i odgore razbijte po jedno manje jaje (višak belanceta možete odvojiti u šoljicu pre nego što ga stavite u korpicu). Preko svega stavite po kašiku bešamela, pospite sa malo naribanog sira i zapecite 10-15 minuta u rerni. Poslužite toplo.:)


Možete uvek napraviti i klasični Croque Madame - na jednu krišku hleba stavite šunku, listić sira i kašiku bešamela. Poklopite drugom kriškom hleba i kratko zapecite u rerni ili u tiganju na malo putera. Zatim još stavite veliku kašiku bešamela na vrh sendviča, preko toga jedno jaje na oko i odmah poslužite dok je fino toplo.

 Bon appétit!:)

Recept je objavljenu septembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)

Pogledajte i video u kome simpatična Rachel Khoo priprema Croque Madame mafine u svojoj minijaturnoj pariskoj kuhinji.:)



15 коментара:

  1. Sanjaću tvoje korpice... i ove slane, a i one slatke od onomad... ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Mmm, kako sendvic-korpica ;) Svidja mi seeee <3

    ОдговориИзбриши
  3. jednostavno, od sastojaka primetim da puno llici na on osto jedemo mi i kupimo iz restorane brzze hrane i zove se kroasan sunka sir. on osto ima hleb umesto testa mi deluje veoma jednostavno i lici na toast. ali ako treba da prqqvi mbesamel i sve to da jedem dorucak onda bice podne... to nece bit ilepo kad se ohladi. a on osto na vrh ima jaje i vidi se ovako ne svidja mi se. haha kako ste shvatili ne volim francuski dorucak. Ali ti si lepo pravila uvek to sot pravis vidi se lepo na slikama. to je dobra idejica za party mozda.. ali glasam za grcki dorucak... pite pite i opet pite, sokove... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)) Besamel se moze napraviti i ranije, mada ne oduzima puno vremena, taman dok se operu sudovi, on je vec spreman.:) Moze i bez jajeta na vrhu, u tom slucaju za tebe jedan Croque Monsieur, hihihi...:))) p.s. grcke pitice mogu uvek!:)))

      Избриши
    2. haha monsieur jer nema jaja?
      Pa da ali ja ne volim da kuvam kad ustanem i zelim da jedem nesto, mi ne przimo da doruckovamo.. samo skuvamo mleko ili kafu, malo zitarica ili sok, to je sve :) kad ustanem zeli mnesot odmah jesti, ne mogu besamel praviti. a kad doruckujem onda pocinjem da kuvam! :) p.s. odgovorila sam ti na komentar u mom blogicu, uvek odgovaram, ne znam ako vidis

      Избриши
    3. naravno grčke pitice uvek! Ali originalno grčke, jer ovo karamel ''grčka'' pita što sam negde videla ovih dana ne postoji..... niti imamo karamel pitu niti sam ikad videla/čula to. za grćku kuhinju pratite KuvaricuGR.

      Избриши
    4. Draga Demi, ovih dana sam u guzvi, pa ne stignem da tako redovno pratim desavanja na blogu, ali doci cu kod tebe da vidim sta si napisala.:) I meni je isto drazi neki laganiji dorucak, ali moze i ovako nesto vikendom kada imamo vise vremena.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  4. Divno izgleda i ja volim Rachel Khoo.Prvi puta čujem da ima i croque madame.

    ОдговориИзбриши
  5. Super deluje ova krok - gospodja u korpici :))

    ОдговориИзбриши
  6. Omiljeni dorucak ili rucak po Briselskim restorancicima i bistroima. Ovaj tvoj deluje predivno.

    ОдговориИзбриши