Nekoliko finih preporuka za lagane letnje deserte sa malinama - uživajte u letu!:)
Tart sa malinama
Lagani voćni tart sa svilenkastom kremom od pavlake i svežim voćem na vrhu - recept pročitajte u junskom broju magazina MEZZE (na str. 88-89).
Panakota sa malinama
Sastojci (za 4 porcije): 2 dl slatke pavlake, 2 dl jogurta, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica želatina u prahu (10 g)
Voćni žele: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode
Priprema:
Napraviti prvo žele od malina - maline posuti šećerom, dodati kašiku-dve kašike vode i sve kratko prokuvati. Puding od vanile razmutiti u 1 dl hladne vode, pa sjediniti sa malinama. Kuvati 2 minuta da se žele lepo zgusne, a zatim pomeriti sa ringle. Posudice za panakotu isprati hladnom vodom, pa u svaku sipati po 2 kašike voćnog želea. Ostaviti da se ohladi.
Na laganoj temperaturi zagrejati slatku pavlaku, jogurt i vanilin šećer. Razmutiti želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri, a zatim dodati u jogurt. Sve izmešati da se želatin fino rastopi, a zatim sipati preko ohlađenog želea od malina.
Posudice staviti u fižider da se krema stegne. Pre služenja panakotu ukrasiti sa nekoliko svežih malina i listićem mente.:)
Za čokoladne čašice (6-8 komada): 200 g kvalitetne čokolade sa većim procentom kakao praha + nekoliko manjih plastičnih čašica
Čokoladna parfe krema: 2 jaja, 4 kašike šećera, 100 g čokolade, 30 g maslaca, 250 ml slatke pavlake
Žele od malina: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode
Priprema:
Rastopiti čokoladu na laganoj temperaturi a onda uz pomoć ćetkice premazati unutrašnjost plastičnih čašica u dva sloja. Sačekati da se prvi sloj čokolade stegne, pa onda naneti drugi sloj.
Za parfe kremu umutiti jaja sa šećerom i skuvati kremu na pari. Pri kraju kuvanja dodati čokoladu izlomljenu na kockice i komadić maslaca. Sve izmešati da se fino rastopi. Sačekati da se krema malo ohladi, a zatim dodati slatku pavlaku umućenu kao šlag.
Napraviti žele od malina kao u prethodnom receptu za panakotu. Ohlađene čokoladne čašice pažljivo odvojiti od plastike, pa u svaku staviti po kašiku priremljenog želea. Preko toga sipati parfe kremu do vrha i preliti glazurom od čokolade ili jednostavno posuti sa malo kakao praha. Dekorisati svežim malinama i listićima mente. Poslužiti uz kašičice.:)
Napomena: ovaj recept šaljem za nagradni konkurs Menaž čokolade i portala Recepti.com, a i vi možete učestvovati do kraja sutrašnjeg dana tj. nedelje. Više o tome pročitajte ovde.
Divne letnje poslastice, maline obožavam i želim ti mnogo sreće u nagradnoj igrici.
ОдговориИзбришиMaline su i moja slabost, odlicni recepti sa preporukom:)
ОдговориИзбришиObožavam sve sa malinama!!! :)
ОдговориИзбришиPridružujem se i ja kao ljubitelj malina pohvalama za sve što si predložila!
ОдговориИзбришиProsto ne znam šta bih pre! ♥
Ajme čašice od čokolade s malinama su me oborile s nogu, genijalna ideja.
ОдговориИзбришиTi si umetica, nemam drugih reci! Ove case!!!
ОдговориИзбришиSve je lepo al ove čašice!
ОдговориИзбришиOve čašice su prekrasne i tako pedantno naparvljene, svaka čast!
ОдговориИзбришиOve čašice su baš efektne, a i ostali recepti su super! Taman sam krenula pisati post s podsjetnikom na recepte s malinama, kad eto ugledam ovaj tvoj post :)
ОдговориИзбришиGledam i divim se ovim slasticama, sve je baš po mom ukusu, bravo :) ;)
ОдговориИзбришиkakvo je ovo savrsenstvo
ОдговориИзбриши