субота, 27. јун 2015.

Letnje poslastice sa malinama


Nekoliko finih preporuka za lagane letnje deserte sa malinama - uživajte u letu!:)

Tart sa malinama



Lagani voćni tart sa svilenkastom kremom od pavlake i svežim voćem na vrhu - recept pročitajte u junskom broju magazina MEZZE (na str. 88-89).



Panakota sa malinama


Sastojci (za 4 porcije): 2 dl slatke pavlake, 2 dl jogurta, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica želatina u prahu (10 g)

Voćni žele: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode

Priprema:

Napraviti prvo žele od malina - maline posuti šećerom, dodati kašiku-dve kašike vode i sve kratko prokuvati. Puding od vanile razmutiti u 1 dl hladne vode, pa sjediniti sa malinama. Kuvati 2 minuta da se žele lepo zgusne, a zatim pomeriti sa ringle. Posudice za panakotu isprati hladnom vodom, pa u svaku sipati po 2 kašike voćnog želea. Ostaviti da se ohladi.

Na laganoj temperaturi zagrejati slatku pavlaku, jogurt i vanilin šećer. Razmutiti želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri, a zatim dodati u jogurt. Sve izmešati da se želatin fino rastopi, a zatim sipati preko ohlađenog želea od malina.

Posudice staviti u fižider da se krema stegne. Pre služenja panakotu ukrasiti sa nekoliko svežih malina i listićem mente.:)



 Čokoladne čašice sa malinama


Za čokoladne čašice (6-8 komada): 200 g kvalitetne čokolade sa većim procentom kakao praha + nekoliko manjih plastičnih čašica

Čokoladna parfe krema: 2 jaja, 4 kašike šećera, 100 g čokolade, 30 g maslaca, 250 ml slatke pavlake

Žele od malina: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode

Priprema:

Rastopiti čokoladu na laganoj temperaturi a onda uz pomoć ćetkice premazati unutrašnjost plastičnih čašica u dva sloja. Sačekati da se prvi sloj čokolade stegne, pa onda naneti drugi sloj.

Za parfe kremu umutiti jaja sa šećerom i skuvati kremu na pari. Pri kraju kuvanja dodati čokoladu izlomljenu na kockice i komadić maslaca. Sve izmešati da se fino rastopi. Sačekati da se krema malo ohladi, a zatim dodati slatku pavlaku umućenu kao šlag.

Napraviti žele od malina kao u prethodnom receptu za panakotu. Ohlađene čokoladne čašice pažljivo odvojiti od plastike, pa u svaku staviti po kašiku priremljenog želea. Preko toga sipati parfe kremu do vrha i preliti glazurom od čokolade ili jednostavno posuti sa malo kakao praha. Dekorisati svežim malinama i listićima mente. Poslužiti uz kašičice.:)

Napomena: ovaj recept šaljem za nagradni konkurs Menaž čokolade i portala Recepti.com, a i vi možete učestvovati do kraja sutrašnjeg dana tj. nedelje. Više o tome pročitajte ovde.



11 коментара:

  1. Divne letnje poslastice, maline obožavam i želim ti mnogo sreće u nagradnoj igrici.

    ОдговориИзбриши
  2. Maline su i moja slabost, odlicni recepti sa preporukom:)

    ОдговориИзбриши
  3. Pridružujem se i ja kao ljubitelj malina pohvalama za sve što si predložila!
    Prosto ne znam šta bih pre! ♥

    ОдговориИзбриши
  4. Ajme čašice od čokolade s malinama su me oborile s nogu, genijalna ideja.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман28. јун 2015. 22:20

    Ti si umetica, nemam drugih reci! Ove case!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Ove čašice su prekrasne i tako pedantno naparvljene, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  7. Ove čašice su baš efektne, a i ostali recepti su super! Taman sam krenula pisati post s podsjetnikom na recepte s malinama, kad eto ugledam ovaj tvoj post :)

    ОдговориИзбриши
  8. Gledam i divim se ovim slasticama, sve je baš po mom ukusu, bravo :) ;)

    ОдговориИзбриши