недеља, 12. јул 2015.

Tea party


Dragi moji, svi ste dobrodošli na malu čajanku!:) Sustigle su me obaveze sa svih strana, pa nikako da se organizujem, zato je i pauza na blogu bila nešto duža od planirane. U nastavku pročitajte tri receptića za omiljene keksiće uz šoljicu čaja ili kafe, nadam se da će fino poslužiti za probu.:)

Biskoti sa limunom i suvim višnjama


Sastojci:

200 g brašna
70 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 kašičice praška za pecivo
naribana korica limuna
50 ml ulja
100 g suvih višanja (brusnica, kajsija i dr.)

Priprema:

Izmešajte sve sastojke da dobijete glatku smesu. Oblikujte veknicu i prebacite na pleh od rerne. Malo spritisnite dlanovima tako da dobije oblik pravougaonika. Pecite dvadesetak minuta na 180 C. Kolač treba tek blago da zarumeni na ivicama. Zatim, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Isecite ukoso na šnitice debljine 1 cm. Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite još 10-15 minuta da se fino osuše. Keksiće možete čuvati u kutiji desetak dana i grickati uz čaj.


 Čokoladni biskoti


Sastojci:

200 g brašna
25 g kakao praha
½ kašičice praška za pecivo
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
2-3 kašike slatke pavlake ili mleka
35 ml ulja (pola male kaf.šoljice)
100 g seckane crne čokolade
100 g seckanih badema, lešnika ili oraha

Priprema:

Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer. Dodajte jaje, slatku pavlaku, ulje, sitno seckanu čokoladu i bademe.  Sve sjedinite u finu i glatku smesu. Oblikujte veknicu, prebacite na pleh od rerne i malo spljoštite dlanom. Pecite na 180 C oko dvadesetak minuta sve dok korica ne postane blago krckava.

Zatim, izvadite iz rerne i sačekajte desetak minuta da se prohladi.  Isecite reckavim nožem ukoso na šnitice debljine 1 cm i položite ih na pleh preko papira za pečenje. Pecite još 10-15 minuta da se keksići fino osuše.  Grickajte ih šoljicu omiljenog čaja ili kafe.


Ovseni (zobeni ) keksići


Sastojci: 

100 g brašna
100 g putera
100 g žutog šećera
50 g ovsenih pahuljica
1 jaje
½ kašičice praška za pecivo
100 g seckanog suvog ili kandiranog voća

Priprema:

Umutite penasto puter sa šećerom, dodajte jaje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lepo izjednačite, dodajte zatim ovsene pahuljice i seckano suvo ili kandirano voće. Izmešajte i ostavite 15-20 minuta u frižideru da bi se smesa kasnije lakše oblikovala.

Napravite manje kuglice i poređajte na pleh preko papira za pečenje. Paziti da ima dovoljno razmaka jer će se keksići raširiti prilikom pečenja. Pecite na 180 C oko 10-15 minuta tek da ivica blago zarumeni. Ostavite ih još par minuta u plehu da se malo ohlade, a zatim ih prebacite na tanjir.


Prijatno nedeljeno popodne uz omiljenu šoljicu čaja ili kafe... i neke fine keksiće!:))) p.s. ovih dana ću svima odgovoriti na komentare koje ste ostavili na blogu čim ugrabim malo vremena.:)

Sve ove recepte možete pronaći i u junskom online izdanju magazina MEZZE:)


29 коментара:

  1. To su pravile nase babe u Grckoj proslog veka ali bez brusnica visanja i kajsija. Moderna verzija.

    ОдговориИзбриши
  2. draga moja, ko ne bi volio navratiti kod tebe na čaj ili kavu?! kod tebe su sve same delicije...uživam u tvojim receptićima, sličicama, ...
    puno pozdrava iz prevrućeg knina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, uvek si dobrodosla... saljem ti veliki poljubac i zagrljaj!:)))

      Избриши
  3. Divno! Biscotti su mi jedni od omiljenih keksića :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel mi verujes da sam ihs ada prvi put pravila, zato su malo ispali nezgrapni... ali uvezbacu vec za sledeci put.:)))

      Избриши
  4. Одговори
    1. Divno, samo izvoliiiii.... odmah cu staviti caj.:)))

      Избриши
  5. Одговори
    1. čestitam! volim da vidim recepte originalne! ja ću da jedem ono prvo... klasično ali moderno, drago mi je da je recept tvoj! bravo bravo

      Избриши
  6. Srećom, (ob)javila si se, jer sam se već spremala da ti napunim inbox sa pitanjima - šta se dešava. Lepi keksići, ali u to nismo ni sumnjali :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sve je u redu, nego sam preuzela previse obaveza, pa je blogic malo stagnirao... ali tu sada ponovo.:) Poslacu ti keksice brzom postom, a ustvari jos bolje da ti dodjes na nasu malu cajanku.:)))

      Избриши
  7. Možeš da poneseš sve tri vrste ni Neli neće imati ništa protiv :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) Veki, dogovoreno... uzivacemo u onoj divnoj bastici.:)))

      Избриши
  8. I meni se sve tri vrste sviđaju, pa bih, moliću, uz šolju čaja... ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, Gago... stize odmah jedan cajic sa keksicima.:)))

      Избриши
  9. Одговори
    1. Hvala puno, samo izvoli na nas mali "tea party".:))

      Избриши
  10. Pa i ja stižem na čajanku... sve je super... nisam ih ni ja pravila... pozdrav od nas iz CG. ☺😊😀

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, naravno... cekaaam te!:))) Puno poljubaca vam svima letiiiiii....:))))

      Избриши
  11. U prvom receptu (biskoti sa visnjama i limunom) nisu navedena jaja. Ja sam danas pravila, i bez jaja sam dobila prah koji se mrvi. Naknadno sam dodala dva jaja, pa onda par kasicica brasna od badema jer se uzasno lepilo za ruke, pa jos brasna dodavala (jaja su bila velika, verovatno zato). Na kraju je ipak dobro ispalo, stavise super, ali jako komplikovano testo za rukovanje. Nije mi jasno kako je tebi ispalo ovako bez jaja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Maya, u prvom recepticu ne idu jaja, testo bude malkice sipkavo ali se ipak da oblikovati, to je kao posna varijanta keksica... medjutim, odlicno ste se snasli i drago mi je da su keksici na kraju uspeli.:) Sve najbolje i lepe pozdrave saljem!:)

      Избриши
  12. Одговори
    1. Hvala draga, uvek si dobrodosla na nasu malu cajanku.:))))

      Избриши
  13. Draga gospodjo Lano,
    jako mi nedostaju Vasi postovi na blogu, jer to je uvijek prvo sto otvorim kad sjednem za kompjuter,. Nadam se da ste dobro i da je Vas izostanak ovdje na blogu samo zbog prezaposlenosti, a ne nedaj Boze, zbog nekog tuznijeg razloga.Jedva cekam da opet uskoro procitam Vase nove i prelijepe kulinarske kreacije. Zelim Vam sve najbolje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jasna, hvala Vam puno na brizi, zaista ste me ganuli. Razlog mog odsustvovanja su obaveze koje sam prihvatila, pa nikako da sve uskladim, sem toga i tropske vrucine ovog leta nimalo nisu isle u prilog, tako da sam malo odmarala od kuvanja. Ali vracam se, nadam se uskoro, sa nekim novim recepticima..:) Jos jednom, hvala Vam puno na lepim zeljama i na javljanju... saljem veeeliki pozdrav!:))))

      Избриши