среда, 17. јун 2015.

Omiljeni recepti sa tikvicama



Par sezonskih receptića sa omiljenim letnjim povrćem, nadam se da će dobro doći u sezoni tikvica.:) Napišite mi kako ih vi najradije pripremate, a možete slobodno podeliti i link za neki ukusni recept sa tikvicama.:)

(Hlepčić sa tikvicama - recept pročitajte u magazinu MEZZE, Gratan sa tikvicama i sirom, Polpete od tikivca)


Gratan sa tikvicama i sirom



Sastojci: 500 g manjih tikvica, 250 g svežeg sira, 3 jaja, 50 g kačkavalja, 2 kašike brašna, malo maslaca, so, biber, sveže začinsko bilje

Priprema:

Tikvice oljuštite i naribajte ili iseckajte na sitne trakice. Malo posolite i ostavite desetak minuta da stoje. Za to vreme ulupajte jaja viljuškom, dodajte izmrvljeni sveži sir, brašno, so, biber i seckano začinsko bilje. Tikvice dobro iscedite i sjednite sa prethodnom smesom.

Kalupiće premažite maslacem i pospite sa malo brašna. Napunite pripremljenom smesom, ali ne sasvim do kraja. Odgore naribajte malo kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Poslužite toplo.:)



Polpete od tikvica


Sastojci: 1 veća tikvica, 2 jaja, 75 g brašna, 75 g griza, 1 kašičica soli, ½ kašičice praška za pecivo, 50 g naribanog tvrdog sira

Priprema:

Tikvicu oljuštite, naribajte, malo posolite i ostavite da stoji. Izmešajte umućena jaja sa brašnom i grizom, dodajte so i malo pračka za pecivo. Tikvice dobro iscedite i izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte naribani tvrdi sir (kačkavalj, parmesan i sl.)

Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom zahvatajte po malo smese i spuštajte na vrelo ulje. Pržite ih kratko sa jedne i druge strane dok fino ne zarumene. Polpetice izvadite na kuhinjski papir da upije višak ulja, a zatim ih poslužite tople uz svežu sezonsku salatu.



Recepti su objavljeni u letnjem dvobroju magazina MEZZE prošle godine.:)

16 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Mogla bih ih jesti non-stop, naročito kad ih ti ovako lepo spremaš :) Kiss

    ОдговориИзбриши
  3. Jao, Lanče, kad zagnjurim u ove tvoje divote.. Mnogo volim tikvice, a ovi recepti su baš korisni za fine i lagane letnje obroke. ♥
    Reče da preporučimo neki koji najradije spremamo... meni su super Jekine tikvice .Od minimalno sastojaka dobije se fantastično jelo!

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam ovakve polpete :) meni su najlepše uz neki sos od paradajza :)

    ОдговориИзбриши
  5. Uvek dobro dođu recepti sa tikvicama. :) Kod nas u bašti kad krenu, bude ih milion. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Dragi moji, ne zamerite sto tek sada odgovaram, stigle su me obaveze sa svih strana... nadam se da cete uzivati u letnjoj inspiraciji i mozda isprobati neki receptic u sezoni tikvica.:)

    @ Gago, hvala puno na linku... Jekine tikvice su pun pogodak!:)

    ОдговориИзбриши
  7. Pravila upravo 6 velikih mafina izaslo ,lijepo i za goste uz neku mezu.

    ОдговориИзбриши
  8. Divnoo, moze sada i nova tura... prijatno grickanje!:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Гратан правимо већ трећи пут - пун погодак!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Supeeer, bas mi je drago da se receptek tako lepo odomacio, uzivajte i hvala puno na javljanju!:))) mah-mah...

      Избриши
  10. За сваку похвалу, уусно брзо и еконономично.
    Још ако има неки посни рецепт добро би дошао. .
    Хвала 💋❤

    ОдговориИзбриши
  11. Pozdrav i hvala na javljanju!:) A posne receptice mozete pronaci pod tagom "posno", samo ukucajte u trazilicu i izlistace se... ima tu i slanisa i slatkisa.:)) Lep pozdrav!:)
    https://kuhinjica-mignone.blogspot.com/search/label/posno

    ОдговориИзбриши
  12. Tikvice se mogu spremiti i kao slana torta,izuzetno osvežavajuća u ovom letnjem periodu.Potrebno je oko 5-6srednjih tikvica.
    Sve se stavlja proizvoljno.Tikvice se pohuju na uobičajen način,sečene po dužini,posoliti ih,odasuti vodu koju puste.Ivaljati ih u brašno i umućena jaja,pržiti na ulju.Tikvice ređati na nekoj tacni sa papirnim ubrusom.U činiju pomešati 400 gr pavlake sa malo majoneza i 4 čena sitno iseckanog belog luka,malo seckanog peršuna.Tikvice ređati u tacnu i premazati ovom smesom pa drugi red tikvica ređati popreko i tsko dok se ne utroši materijal.Odozgo se završi pavlakom i narendanim kačkavaljem.Napraviti dan ranije i držati u frižideru da se lepo sve sjedini.Prijatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, super zvuci, verujem da je isto tako i ukusna... hvala puno na lepom recepticu i javljanju, potrudicu se da isproban prvom zgodnom prilikom.:)) Veliki pozdrav letiii!

      Избриши