субота, 16. мај 2015.

Mille-feuille sa jagodama, kafom i čokoladom



Bezbroj listića tankog testa i dva sloja fine kreme između njih - to je mille-feuille, čuvena francuska poslastica i mislim da mu ime savršeno pristaje.:) Krema se može zameniti ulupanom slatkom pavlakom ili omiljenim džemom, a na "poklopčiću" će vrlo lepo izgledati šare od šećera u prahu ili pečeni listići badema.:)


Mille-feuille sa jagodama


SASTOJCI
- jedno pakovanje lisnatog testa
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica šećera u prahu
- 2 kašike kisele pavlake
- oko 300 g jagoda

PRIPREMA
Lisnato testo tanko razvijte i isecite na pravougaonike željene veličine (npr. 4×10 cm). Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i izbockajte malo viljuškom. Preko testa stavite još jedan papir za pečenje, pa preko toga manji pleh da opteretite listiće i da ne narastu previše prilikom pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni 15-ak minuta, zatim skolonite manji pleh i papir, pa pecite još 5-10 minuta. Gotove listiće ostavite da se ohlade. Listići se filuju neposredno pre služenja.

Jagode očistite od peteljki i isecite na tanke listiće. Umutite slatku pavlaku sa malo šećera i dodajte 2 kašike kisele pavlake. Sve pažljivo izmešajte i stavite u špric sa zvezdastim nastavkom. Fil se nanosi neposredno pre služenja. 
Na listiće ispečenog testa pomoću šprica nanesite najpre umućenu pavlaku. Odgore rasporedite tanko isečene jagode, pa zatim preko toga stavite drugi listić testa s pavlakom i voćem. Preko svega stavite još jedan listić testa i samo pospite šećerom u prahu. Na jednom kraju možete napraviti i pufnicu od umućene pavlake i ukrasiti celom jagodom. 
Poslužite odmah.:)

Fil sa kafom: 250 ml slatke pavlake, 1 kašičica instant kafe, 1 kašičica šećera
Umutite slatku pavlaku sa kašičicom šećera, pa dodajte kašičicu instant kafe. Sve fino izmešajte i filujte pečene listiće. Ukrasite preostalim filom i pospite listićima čokolade.:)

Fil sa čokoladom: 250 mle slatke pavlake, 2-3 kašike čokolade u prahu, šećer po želji
Umutite slatku pavlaku kao šlag i dodajte šokoladu i šećer u prahu. Stavite u špric i nafilujte listiće lisnatog testa. Poslednji listić pospite šećerom u prahu i dekorišite rastopljenom čokoladom.
Napomena: u fil možete dodati malo ruma ili naribane korice pomorandže radi lepše arome.:)

Recepti su objavljeni u majskom izdanju magazina MEZZE prošle godine. Za print verziju kliknite na ovu stranicu ovde.:)

30 коментара:

  1. Ne znam koji bih pre odabrala, sva tri predivno izgledaju:))

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo izgledaju i stvarno su neka dobra inovacija/ideja koja meni deluje lagana zato što kodnas mil fej se ne pravi ovako.. Kod nas ima ih velike komade, stvarno nisam ynala da je to lisnato testo jer nekako je tvrdo malo a nije tako masno ali sad što sam pročitala ovaj recept mislim da je lisnato testo. Takođe, krema je krema patiseri koja se pravi od jaja, mleka, šećera itd a ne samo šlag. Mil fej čokoladni probala sam, i sa jagodama sam već videla ali nisam još probala, ono sa kafom ja bih htela probati. Na vrh nema lag i voće kod nas nego ima lisnato testo, iynad toga šlag- samo na vrh ima 1 tanak sloj šlaga- a iznad toga pravimo mrvice od lisnatog testa i iznad toga šećer u prahu. Komadi su veliki i nekad imaju više 'spratova ' . nisam nikad mislila kako se pravi domaći mel fej i onaj savet da isecemo komade testa pre nego što da ih pecimo deluje mi velika pomoć i korisna. Hvala ti Lanico! Nema veze što onaj mil fej što znam i jedem ovde je drugačiji, jer ja bih htela probati ove lagane varijacije. Krema na slici sa kafom mi deluje kao sladoled, zanima me da li jako miriše kad koristimo samo kašičicu kafe, ali s druge strane pitam se da li bi šlag bio gust kad bismo dodali više... Sviđe mi se ta ideja sa kafom, jel to tvoja ideja ili iz časopisa? Bilo bi zanimljivo i sa ukusom kapucina, zar ne? Već dugo ražmišljam da pravim nekui kremu sa ukusom kapucina ali nisam još našla vremena. :) :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, oprosti sto odgovor kasni, ovo je zapravo receptic gde se mozes igrati sa sastojcima, ako posluzi kao ideja da ih napravis, bice mi posebno drago.:) Na netu ima puno slicnih recepata, ali uvek ih mozes prilagoditi svom ukusu, verujem da bi sa capuccinom bili pun pogodak!:)

      Избриши
    2. Prelepe su te tvoje kolacice, zelela bih probati da napravim jer deluje lako i lagano je, ipak ne bih sejla tako duguljaste komade jer cini mi se da je tesko sefci viljuskom. Deluju osvezavajuce takodje. Srecna sam sto si odgovorila, brinula sam.

      Избриши
    3. :)) Zapravo, najlakse ih je grickati sprat po sprat, hihihi... prvo poklopcic pa onda redom, viljuska nece trebati.:)))

      Избриши
  3. Ovakve recepte volim! ♥ Jednostavna priprema, a rezultat fenomenalan! Pamtim...

    ОдговориИзбриши
  4. divni su sa jagodicama.... živjelo proljeće :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Mozes se igrati sa testom i raznim ukusima, verujem da bi tebi super ispale.:)

      Избриши
  6. Jagode može, čokolada može, ali kava ne.
    Super izgledaju i tijesto ti se baš divno razlistalo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nas dve bismo se sjajno dopunjavale, kaficu ostavljam sebi a tebi saljem coko-jagodice, moze?:)

      Избриши
  7. Анониман18. мај 2015. 22:00

    Kakva greska da svratim na tvoj blog pre spavanja! Pa ja cu ovo sve da sanjam!

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Lana, svaki tvoj kolač bi irado sprobala, jer izgleda kao iz izloga :)

    ОдговориИзбриши
  9. Divno... bas ih volim... ja ih pravim sa borovnicama... fotografije...čarobne.pozzzzzzzz... 😘👍💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, hvala ti puno... jedva cekam da ponovo krenes sa blogom.:) cmook

      Избриши
  10. Delicious all of three versions of 1000feuille!

    Have a lovely weekend :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОдговориИзбриши