уторак, 12. мај 2015.

Grilovani bataci


Ovo je zapravo više ideja, nego recept, kako da pripremite ukusne batačiće na malo drugačiji način. Kad se bataci otkoste, dobija se fina šnicla od pilećeg mesa koju možete lako ispeći u gril tiganju, rerni ili pica pekaču. Međutim, najukusniji su ako ih pripremate na roštilju, negde u prirodi, zajedno sa dobrim društvom.:)


Sastojci : 1 pileći batak sa karabatakom po osobi, so, biber u zrnu, lovorov list, ulje, začinsko bilje po želji (ruzmarin, majčina dušica, bosiljak i dr.)

Priprema:

Za pripremu ovog jela potrebni su nam otkošćeni bataci zajedno sa karabatacima. Kosti ćete najlakše odvojiti ako batake zasečete duž najduže kosti, pa onda pažljivo, kratkim potezima noža, seckate pored kosti sve dok se ne odvoji. Na isti način uklonite i središnju kosku na krabataku (od kosti možete kasnije pripremiti ukusnu supicu uz dodatak povrća).


Kad ste odvojili kosti, meso raširite i posolite sa svih strana, a zatim prelijte sa malo ulja. Možete dodati i malo mlevene paprike za pikantniji ukus. Batačiće stavite u pleh od rerne, dodajte zrna bibera, 1-2 lista lovora i grančicu ruzmarina. Pecite u gornjem delu rerne, bliže grejačima, oko 30-40 minuta. Desetak minuta pre kraja pečenja, batake možete preokrenuti da dobiju finu, hrskavu koricu i sa druge strane.

Napomena: ako su bataci od većeg, domaćeg pileta, onda će im trebati nešto više vremena da se lepo ispeku. Možete prvo napraviti i marinadu od limunovog soka, ulja i začinskih trava, premazati otkošćene batake i ostaviti pola sata u frižideru da preuzmu sve ukuse, a zatim ispeći. Uz ovako pripremljene batačiće fino idu pečeni mladi krompirići i sveža sezonska salata.

                                                                                                                                     Prijatnoo!:)


9 коментара:

  1. još jedan tip je da marinirate piletinu sa koricom od limuna ili sa grčkim jogurtom... ;)
    Dobro jutro Lanico!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro jutro, Demi... odlican savet, pogotovo ako se koristi domaci, neprskani limun.:))

      Избриши
  2. Krasno izgledaju, obožavam hrskavu pileću koricu. To je nešto što se sano na roštilju može postići.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hrskava korica je najbolji deo, moze i u rerni ispasti takva ako se pece sto blize gornjim grejacima.:))

      Избриши
  3. Divno izgleda. Meni nekako limun i piletina ne idu zajedno. Ali znam da ruzmarin svjezi, mnogo odgovara piletini...
    Kod tebe sve izgleda ukusno,slasno...
    Pozdrav od nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, fino je i sa limunom, meso dobije posebno osvezavajucu aromu, ne previse vec tek toliko koliko treba...probaj jednom, na moju odgovornost.:)) Veliki pozdrav leti i vama, mah-mah!:)))

      Избриши
  4. Анониман15. мај 2015. 04:21

    Trebalo je da napišeš :Ovo nikako ne gledati ako ste gladni.Kako lepo izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Obavezno mariniram piletinu sa limunom i mešavinom italijanskog začina ( ruzmarin, majčina dušica, bosiljak ) u gustom jogurtu ili mlaćenici, takvo meso mi je najsočnije. Prijatan vam ručak:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, marinada je pun pogodak i toplo je preporucujem.:)) p.s. hvala na lepim zeljama.:))

      Избриши