Nedvno mi je moja draga Ljubica poslala link za recept koji je gledala u emisiji La prova del cuoco i napisala da bi mi se možda dopao za probu. Kaže da je ona već pravila i da je veoma ukusno. I zaista je bila u pravu.:)
Radi se zapravo o klasičnom testu za pizzu kombinovanim sa filom od paradajza i bešamel umakom. Vrlo ukusno i lagano za pripremu, pa ako možda još uvek razmišljate šta ćete praviti danas za večeru, eto jedne lepe ideje.:)
Na sledećem linku možete pogledati i video recept na Rai Uno (počinje od 25:00 min.).
Rustična pita od paradajza
Sastojci: 300 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 1/2 kašičice sode-bikarbone, 100 ml mleka, 1 kašika kisele pavlake
Nadev: 500 g paradajz pelata (ili svež), 1 češanj belog luka, malo soli i bibera, bosiljak
Bešamel umak: 150 ml mleka, 100 ml pavlake za kuvanje, 25 g maslaca, 1 kašika brašna, 1/2 kašičice soli, 100 g parmezana ili kačkavalja
Priprema:
Izmešati brašno, so i malo sode bikarbone. Dodati kašiku pavlake i uz postepeno dodavanje mleka zamesiti testo. Testo zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Dok se testo odmara, napraviti nadev i bešamel umak.
Kalup za pečenje premazati maslacem (može se koristiti i kalup za tortu). Testo zatim rastanjiti u krug, tako da bude veći od prečnika kalupa. Preneti uz pomoć oklagije a višak testa prebaciti preko ivica kalupa.
Preko testa rasporediti najpre fil od paradajza, a preko toga sipati bešamel. Sasvim malo razmutiti varjačom da se sjedine oba fila (ne treba puno mešati). Ivice testa prebaciti preko fila i napraviti faltice (kao na slici). Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Sačekati da se pita malo prohladi pre nego što je isečete. Prijatno!:)
Nadev od paradajza: na ulju kratko propržiti jedan češanj belog luka da fino zamiriše, pa zatim dodati paradajz pelat ili svež paradajz iseckan na kockice. Posoliti po ukusu i dodati malo seckanog bosiljka. Dinstati desetak minuta da ispari višak tečnosti i da ostane gust paradajz sos.
Bešamel umak: na malo maslaca propržiti kašiku brašna, pa sipati mleko i pavlaku za kuvanje. Neprestano mešati da se ne naprave grudvice. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati oko 5 minuta da se umak zgusne. Na kraju dodati naribani sir i sve izmešati da se fino rastopi.
Napomena: ako možete da odolite, sačekajte da se pita malo prohladi pre nego što je isečete, jer je fil još uvek vruć i razliće se po tanjiru (a možete se i ispeći ako pokušate da ga probate još tako toplog). Mislim da ću sledeći put koru napraviti sa nešto manje brašna (možda 250 g), čini mi se da je za kalup prečnika 24 cm to sasvim dovoljno i da će korica biti tanja i krckavija.:)
Mediteranska! Ali puno pelata ima.... Ja bih napunila pecurkama i slaninom... Pelatom..ali tad bi licila na pizza:-D ta kora izgleda tvrda ali besamel lici kao sir i opet mi podseca pizza.... Mislim da mirise kao pizza....
ОдговориИзбришиMogu se dodati pecurke i malo slaninice, bice jos ukusnije... korica je ispala malo deblja nego sto sam mislila, sledeci put cu je napraviti tanju ili cu peci u vecem kalupu.:)) p.s. korica je krckava (mi je tako bas volimo), ali moze se poprskati sa malo vode kad se ispece i ostaviti pokrivenu krpom, pa ce omeksati za par minuta.:)
ИзбришиTako nekako izgleda kad moja mama pravi spanakopitu ali to je ybog maslinovog ulja žto ispadne tvdr testo... ja ne volim hrčkavo da bude. Ipak sutradan je nešto mekše i jedem i ja neki komad....
Избришиzanimljiva ti je ova pita...baš dobar prijedlog za večeru s dečkima :)
ОдговориИзбришиTaman za tvoju ekipu, nadam se da ce vam se dopasti.:))
ИзбришиKako ukusno deluje tako reš pečeno. I ja bih dodala malo slaninice i malo više bosiljka. Obožavam ga. Kako ste uspeli da ga sačuvate za zimu?
ОдговориИзбришиDuška
Sa slaninicom bi bilo odlicno, sigurno nece "pokvariti", hihihi...:))) p.s. mala saksija bosiljka mi uvek stoji na kuhinj.prozoru, samo ga malo zalijem po potrebi.:))
ИзбришиJako fino izgledaju.
ОдговориИзбришиHvala puno Petra.:)
Избришишта укусно рецепт !!! и хвала за сјајне слике до !!! лове поздраве из ангие из Немачке
ОдговориИзбришиThank you Angie... wish you a lovely day!:)
ИзбришиSuper ideja, punjenje je odlično a što se kore tiše on može biti i malo deblja, ne smeta
ОдговориИзбришиMeni je rub korice uvek najukusniji, ali mozda sam ovog puta malkice preterala.:))
ИзбришиLepo i reš pečeno, kao za mene pravljeno :-)
ОдговориИзбришиVeki, taman da iznenadis tvoje jednom lepom vecericom.:)
ИзбришиDopada mi se ... i nema cekanja da naraste ;-)
ОдговориИзбришиTo je najbolji deo, moze pravac u rernu kad se zamesi.:)
ИзбришиMeni od ovog nista vise ne reba, mada je odlicna podloga za dodavanje ukusa. Prelepo :))
ОдговориИзбриши:)) Da znas, dalo bi se tu iskombinovati jos puno toga ukusnog.:))
ИзбришиVolim pizze, tako da me ovo dosta podsjeća i rado bih isprobala :) Svaka čast :)
ОдговориИзбришиHvala Natasa, verujem da bi ti se svidelo, ovo je jedan bas lagan i ukusan receptic.:)
ИзбришиPravila sam pitu, ali sa svežim paradajzom sa lisnatim testom i oduševili smo se, verujem da bi i ova pita bila dobar za naš ukus.
ОдговориИзбришиZoko, testo mozes menjati po zelji, ovo je neka varijatna omiljenog testa za "pizzu".:))
ИзбришиOvo je super recept kad nema svježih pumidora, a i super izgleda. Sviđa mi se i tračak sunca na fotkama, osjeća se proljeće :)
ОдговориИзбришиUspela sam da uhvatim poslednji zracak svetla pre nego sto su sunce i pitica nestali.:D
ИзбришиLana, ovo prelepo izgleda! I ne, nista ne dodavati, sto god se doda moze samo da potisne paradajz. Ovako je savrsena!
ОдговориИзбриши:)) Ovo je bila "light" verzija, mada po neki konkretni komadic ne bi puno smetao, hihihi...:D
ИзбришиOdlicno izgleda. Verujem da bih uzivala u svakom zalogaju:)
ОдговориИзбришиNale, obavezno isprobaj ako ti se ukaze zgodna prilika, sigurna sam da ce vam se dopasti.:))
ИзбришиOsećam da je ovo totalno ludilo!
ОдговориИзбришиSigurno ću isprobati :)
Verujem da ces sve napraviti fantasticno!:))
ИзбришиPita divno izgleda, tako svježe i veselo, a paradajz je uvijek dobro došao, svježi ili pelati, pita je sigurno jako ukusna !
ОдговориИзбришиDraga Branka, to je jedan od onih brzih i laganih receptica, zgodnih za svaku priliku, nadam se da ce mozda doci na red za probu.:))
Избриши