Znate da rado pravim po Ljubicinim receptima i sa velikim uživanjem sam isprobala većinu recepata koje mi je poslala (neki od njih još uvek čekaju na red za probu:). I ovo je jedan od njih - džem od limuna je divan spoj slatkog i osvežavajućeg ukusa, odličan je dodatak voćnim kolačima i štrudlama, ali može biti i zanimljiv deo raznih koktel grickalica.
U nastavku pročitajte originalni Ljubicin recept za ovaj fini džem i pogledajte predlog za ukusne zalogajčiće sa sirom i džemom od limuna.:)
Džem od limuna (po Ljubicinom receptu)
Sastojci: 1 kg limuna, 500 g šećera, 2 dcl jabučnog soka, mahuna vanilije
Priprema:
Oguliti koru limuna, isjeći na četvrtine a potom na kockice. Odstraniti koštice.
U soku otopiti šećer, dodati seckani limun i sjemenke vanilije (ili vanilin šećer). Kuhati 45 minuta uz češće mješanje da ne zagori .
Polagano
stavljati dzem u staklenke, zatvorit i okrenut tegle na poklopac dok se ne ohlade. Kasnije sestaklenke okrenu i uživamo. Džem se može stavljati u nadjeve od jabuka, kod štrudela, u poneka biskvitna tijesta sa voćem.
Zalogajčići sa sirom i džemom od limuna
Sastojci: 150 g Brie sira (može i neki drugi mekani, punomasni sir), 1 manji baget, malo maslaca, džem od limuna
Priprema:
Baget isecite na tanje kriškice i premažite sa malo maslaca. Na svaku kriškicu stavite po šniticu mekog sira i zapecite desetak minuta u zagrejanoj rerni. Za to vreme sir će se fino rastopiti a hlepčići će postati hrskavi.
Odgore stavite po kašičicu džma od limuna i odmah poslužite. Prijatno grickanje!:)
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиDraga Demi, sok od jabuke se dodaje zbog lepseg ukusa (koristila sam kupovni sok iz tetrapaka), ali mozes staviti i obicnu vodu ako zelis. Dzem je tokom kuvanja postepeno dobijao tamniju boju, pretpostavljam da je to zbog secera koji je poceo lagano da se karamelizuje na kraju kuvanja.:) p.s. vrlo brzo se napravi, pa ako zelis mozes isprobati od pola mere.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
Избриши:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
Избриши:)) Draga Demi, nemam nesto puno iskustva sa ovom vrstom marmelade, pravila sam je 2x po ovom receptu i oba puta je uspela. Prvi put sam izmerila kolicinu ociscenog voca, cisto da vidim koliko se dobije, ali nisam nista menjala u receptu, stavila sam 2 dl tecnosti na ovu kolicinu.:)
Избришиp.s. sad cu doci da pogledam tvoje receptic.:)
Jako volim citrusne džemove, moraću ovaj da dodam na listu za isprobavanje :) slike savršene, kao i uvek ♥
ОдговориИзбриши:)) Hvalaa... i obavezno javi utiske ako budes pravila, verujem da ce ti se svideti.:))
ОдговориИзбришиObožavam citrusne džemove (marmelade?)! Ovaj je divan, a kombinacija sa sirom je fantastična- obožavam i takve kombinacije. Kako još nisam počela raditi svoje slatke prerađevine, u ovome uživam kroz ove divne slike.
ОдговориИзбришиMozda se nadje mesta za teglicu, verujem da bi svaki limun pozeleo da postane ovaj dzem.:)))
ИзбришиFini džemić, a i nema nešto posla... A ovi zalogaji mame... bri volEm, a džem je sigurno super u toj kombinaciji ♥
ОдговориИзбришиZaista se sve brzo napravi i nema puno posla oko njega, mi smo nasu teglicu vec potrosili a chef je narucio duplu turu sledeci put.:D
ИзбришиKakva predivna kombinacija, Lana! Samo me interesuje da li bi se deo korice mogao da iskoriste u satkom, koje je ovakvo kako si ga ti napravila fenomenalno!
ОдговориИзбришиDraga Sladjana, ako mozda uspes da nabavis neprskani limun, verujem da bi bilo fantasticno napraviti i sa kandiranom koricom.:))
ИзбришиOvo pravim koliko sutra :)
ОдговориИзбришиNadam se da je dzem fino uspeo.:))
ИзбришиNeću odoleti da stavim i po neli ceo limun sa korom, imam organski iz Grčke :-)
ОдговориИзбришиU tom slucaju napravi odmah duplu meru, steta bi bilo ne iskorisitit neprskanu koricu.:)
Избришиskoro nikada ne radim džem od limuna, super je!
ОдговориИзбришиEto zgodne prilike da isprobas receptic, drzim fige!:)
ИзбришиOdlično izgleda, baš mi se sviđa kombinacija limuna i sira.
ОдговориИзбришиHvala Petra, sir i voce uvek lepo idu zajedno.:)
ИзбришиKad je preporuka tvoja, a još kada sve ovo prate ovakve divne fotografije... prosto mirišu!
ОдговориИзбришиOvo ću uskoro isprobati :)
Drzim fige za probu i nadam se da ce ti se svideti.:))
ИзбришиSuper izgleda marmelada, kad sam ja radila nekako mi je tamna ispala i tvrda, ali je dobro došla za punjenje. Sviđa mi se ovaj recept.
ОдговориИзбришиTakve marmelade su najbolje za punjenje kiflica.:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши:)))) Dolaaaazim na vecericu! :D da, 2 dl je 200 ml (1 solja)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиOk, evo ovako... pravila sam dva puta marmeladu po tom receptu, nisam nista menjala od sastojaka, i oba puta je fino ispala. Znaci, ne moras nista meriti, slobodno radi po receptu i dodaj 200 ml soka ili vode na ovu kolicinu limuna (1 kg sa korom, odnosno oko 1/2 kg kad se ocisti.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиMislila sam da bi bilo lepo objaviti neki receptic gde je upotrebljena maremelada od limuna, mozda kao fil u kolacima ili pecivu, keksicima i sl.:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиMmmm, keksici sa lavandom su odlicna ideja, a verujem da ces ti jos nesto fino smisliti, navraticu kasnije da pogledam.:) Lepo provedi vikend!:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши