Posle duže pauze stiže ponovo jedan fini recept iz Ljubicine kuhinje, a ovog puta su to Svatovske kifle, mekane k‘o duša!:) I odmah ću vam reći da narednih dana slede još neki fini kolačići koje sam radila za nastupajuće praznike po Ljubicinim receptima, pa zato provirite povremeno da ih ne propustite.:))
U nastavku sledi originalni Ljubicin recept po kome sam pravila kiflice, a na kraju posta možete pročitati i moje utiske o njima.:)
Svatovski kifli
Ovo sam dobila od gospođe iz Daruvara. Recept ima sigurno 30 godina a možda i više.
Sastojci: 1 maslo, 4 jaja, 4 žlice šećera, 1dcl mljeka, 1,5d cl kiselog vrhnja, 1,5 dcl mladog sira ( koristim sir od Vindije, to je mek sir tek napravljen), sol, 1 kocka kvasca, 1 prašak za pecivo, 2 vanil šećera, brašno koliko popije (oko 1 kg)
Priprema:
(sir stavim da se ocijedi prije nego počnem praviti kiflice)
U 1 dc mlakog mljeka
staviti 4 žlice šećera, kvasac sa 1-2 žlice brašna i pustiti da nadođe. U drugu
zdjelu izmrviti oko 500 g brašna i maslo među dlanovima. U to dodati prašak za pecivo, vanil šećer i sol, zatim mješavinu kiselog vrhnja i sira (to dvoje prethodno sjediniti), te nadošli kvasac. Mjesiti (to radim spiralnim nastavkom) oko 10-12 minuta, ako je potrebno dodati još brašna. Pustim da ostoji 30 minuta.
Razvaljam i kidam na pravokutnik, punim ih domaćim pekmezom od šljiva. Svaki premazati žumancem a na to staviti malo masla i u vruću peć. Peći na 170 C 15-20 minuta, provjeravati da ne izgore. Vruće uvaljati u šećer u prahu .
Posle odmaranja, testo sam podelila na 5 loptica (možete ih praviti i kao u receptu), rastanjila ih malo i svaku koru isekla na 10-12 delova (možete raditi i na drugi način ako vam je možda zgodnije).
Kiflice sam premazala umućenim jajetom pre pečenja (nisam stavljala maslac odgore ali možete i to učiniti). Kiflice su punjene domaćim pekmezom od kajsija ali možete ih puniti i drugim omiljenim pekmezom po želji, Ljubica je preporučila pekmez od šljiva.:)
Sutradan su isto tako mekane su i fine, možete ih kratko zagrejati u rerni da budu fine tople za doručak. Ako vam slučajno preostanu, slobodno ih zamrznite i imaćete ukusne kiflice kad god vam zatrebaju. Najtoplije preporuke za ovaj fini Ljubicin receptić.:)
Fino, mekano pecivo za u ove hladnije dane. Kiflicama se uvek obradujem. Bas su slatkice, buckaste i okgruglaste, ma, samo da ih ćapim:) Za naslov sam pomislila da ćemo skoro u svatove:)) Kiss
ОдговориИзбришиNale, saljem ti tanjiric sa kiflicama, a ti slobodno odlomi jedno parcence one tvoje fine pogace za mene... jel moze tako?:)
ИзбришиSkoro sam pravila neko slično testo, recept još nisam objavila, uskoro ću. Kiflice uvek volim i njih bih prvo uzela od svega što je na stolu.
ОдговориИзбришиDivne slike.
Znam da ti pravis fantasticne kiflice, jedva cekam tvoj receptic.:)
Избришиsuper su!
ОдговориИзбришиHvalaa.:)
ИзбришиIzgledaju jako fino!
ОдговориИзбришиToplo ih preporucujem.:)
Избришиpredobro izgledaju...a kiflica nikada dosta :)
ОдговориИзбришиSnjezo, napravi ih po ovom recepticu, veoma su fine.:)
ИзбришиDobro je da ti nisam komšinica :-)
ОдговориИзбришиVeki, za tebe bih napravila neke fine slanise.:)) cmook...
ИзбришиSavršeno izgledaju! maslo znači 250 g maslaca?
ОдговориИзбришиHvala Petra, mozes staviti 250 g maslaca (ja sam radila sa 200 g), ali provericu jos kod Ljubice koliko tacno ona koristi.:)
ИзбришиKiflice izgledaju predivno i tako mekano i fino, dobri stari recepti, hvala tebi i gospođi iz Daruvara koja ti je poklonila recept !
ОдговориИзбришиDraga Branka, recept je zapravo od jedne divne gospodje iz Splita, ona ga je takodje dobila u nasledje i zelela da sacuva od zaborava... ja sam ih samo napravila po njenom receptu i uslikala, a uskoro ce biti jos nekih lepih praznicih receptica.:)
ИзбришиVeruj mi da ni malo ne preterujem kad kazem da sam s ove strane kompjutera osetila koliko su mekane, pa sam ovim secerom preko, onako tople:) UF
ОдговориИзбришиNajvise bih volela da ih probas uzivo, al‘ znam da ces ih ti vec lako zamesiti, puuno poljubaca!:)
ИзбришиSuper što su i drugi dan mekane
ОдговориИзбриши