Medjutim, ovaj recept kuckam pre svega zbog sebe da mi posluzi kao podsetnik za naredni put, jer pekmez ne pravim svake godine vec mozda tek svake druge-trece, pa se onda i zaboravi koliko secera treba staviti... i zato hvala mojim dragim prijateljima na pomoci.:))
Pekmez nije uopste tesko napraviti, treba samo odabrati lepo i meko voce, odstraniti kostice i kuvati neko vreme zajedno sa secerom, povremeno promesati... voila, na kraju cete dobiti najlepsi domaci pekmez koji je savrsen za filovanje omiljenih palacinki i kroasana, nezamenljiv u Limun stanglicama kojima daje finu aromu, a najlepse prija ujutru za dorucak namazan na topli dvopek sa malo maslaca i uz soljicu bele kafe !:)
Priprema:
Odabrati lepe i zrele kajsije, dobro oprati i izvaditi kostice (mozemo ih osusiti i sacuvati). Ako kajsije mozda imaju tamne tackice na povrsini, samo ih lepo uklonite nozem, ali nije potrebno ljustiti voce. Izmeriti 2 kg kajsija i staviti u vecu serpu, dodati secer i kuvati oko 2 h dok se pekmez fino ne zgusne.
Kuvati najpre par minuta na jakoj temperaturi, a zatim smanjiti i nastaviti na srednjoj temperaturi oko 1 h. Pekmez ce jos biti tecan i videce se komadici voca, dovoljno je samo povremeno promesati. Kad pekmez pocne da se zgusnjava i da jace vri, smanjiti jos malo temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok ne postigne zeljenu gustinu, to ce potrajati jos oko 1 h.
Predlog 1. - Pomeriti serpu sa ringle i vruc pekmez sipati u zagrejane staklene tegle, zatim ih ostaviti u rerni da se ohlade do kraja i da se na povrsini stvori tanka korica. Sutradan se tegle mogu zatvoriti poklopcem ili celofanom koji je na kratko potopljen u rakiju.:)
Predlog 2. - Pekmez se mozes odlicno cuvati i u zamrzivacu, to obicno praktikujem jer nemam uslova za cuvanje zimnice u stanu. Kad se pekmez skuvao, samo ga ostaviti u serpi da se potpuno ohladi, a za to vreme spremiti plasticne posudice i case (od 2,5 dl ili 5 dl) kao ambalazu.
Ohladjeni pekmez sipati u pripremljene posudice, zavezati celofanom i gumicom, pa lepo poredjati u zamrzivac. Odlicno se cuva i dovoljno je samo izvaditi ga pola sata pre upotrebe, taman ce se opustiti dok ispecete palacinke... prijatno!:)))
super izgledaju recepti, a posebno slasno slika s palačinkama! mmmmm...
ОдговориИзбришиmmmm, divna đemiica. A tek sto me mame palačinke....
ОдговориИзбришиObožavam marelice i ovo izgleda jako jako fino!
ОдговориИзбришиOdličan pekmez Lana, a u tvojoj izvedbi kao i uvijek predivan. Prva slika i kako si ga lijepo poslužila mi se posebno sviđa.
ОдговориИзбришиHvala i za prijedlog za čuvanje u zamrzivaču, koliko god marmelada da sam skuhala nikada se nisam odlučila neku zamrznuti, a zapravo se i tako mogu dobro čuvati.
vrlo, vrlo lepe sličice...
ОдговориИзбришиKako bi sad s guštom gricnula palačinku s ovim krasnim pekmezom... Od kajsije mi je najdraži :) Nisam znala da se može držati u zamrzivaču, moram obavezno isprobati! Hvala na ideji i savjetu!
ОдговориИзбришиPekmez ima savrsenu boju, a posebno ti hvala na savetu za cuvanje u zamrzivacu. To nisam nikad probala, a mislim da bi mi to odgovaralo. Puno hvala!
ОдговориИзбришиi tvoj izgleda prekrasno, oduševljavate me ovim pekmezima :)
ОдговориИзбриши