Sastojci: 250 g brasna, 125 g maslaca, 75 g secera, 1 jaje, 2-3 kasike hladne vode (po potrebi), malo naribane limunove korice, 1 jaje za premazivanje
Fil: oko 500 g svezih sljiva, 2-3 kasike ruma, secer, cimet
Priprema:
Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti u frizideru oko 30 minuta. Sljive prepoloviti na pola, izvaditi koscice i iseci na kriske. Preliti ih sa malo ruma, posuti cimetom i ostaviti tako da odstoje neko vreme, povremeno promesati.
Rastanjiti testo i obloziti kalup za tart (precnika 23 cm), na par mesta izbockati viljuskom a od viska testa modlicom izvaditi sitne listice.:)
Preko testa lepo rasporediti sljive i posuti sa 2-3 kasike secera po ukusu. Ivice testa premazati umucenim jajetom i zalepiti pripremljene listice po obodu, pa i njih premazati jajetom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 180-200 C oko 30-tak minuta. Po zelji, posuti secerom u prahu pre sluzenja... prijatno!:))
Recept saljem nasoj domacici Snjezani sa bloga Vrtaljica kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je na temu sljiva.:)
Tarte aux prunes
Ingrédients: 250 g de farine, 125 de beurre, 75, g sucre, 1 oeuf, 2-3 c. à soupe d´eau froide, un peu de zeste rappé de citron ; 500 g de prunes, 2-3 c. à soupe de sucre, un peu de rhum, canelle
Préparation :
Préparez la pâte brisée, faites une boule et réservez au réfrigérateur pendant 30 minutes. Lavez, séparez et dénouyautez les prunes, puis coupéz en tranches. Arosez-les de rhum et saupodrez de canelle, laissez tremper pendant une dizaine de minutes.
Préchauffez le four à 200 C. Beurrez votre moule à tarte, étalez la pâte et piquez le fond de la tarte à l´aide d´une fourchette. Placez les fruits, saupodrez de sucre et enfournez pendant 30 minutes. Bon appétit!
krasan je!
ОдговориИзбришиPrekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиSuper su ti listici! :)
ОдговориИзбришиPredivno.
ОдговориИзбришиPredivno!
ОдговориИзбришиDragi moji, malo sam zapostavile blogovanje protekle dve nedelje, a danas nisam bila nesto u formi da kuckam uvod uz receptic, nadam se da mi necete zameriti zbog toga... ali ovaj tart je stvarno vrlo fin i jednostavan za pripremu, mogu se cak napraviti i male prhke korpice ako vise volite... a vidim da ste mi bile vredne i moracu da zasucem rukave dok sve lepo obidjem!;))
ОдговориИзбришиSvaka čast draga mignone, izgleda božanstevno!
ОдговориИзбришиPusa:)
Fanatastično izgleda..obožavam tart u svim varijantama..veliki pozdrav:)
ОдговориИзбришиPrelepo izgleda, bravo!
ОдговориИзбришиDivan je tart :) zapravo savršen!!!
ОдговориИзбришиPrelepo izgleda!
ОдговориИзбришиSljive sljive sljive..eh da mi je..
ОдговориИзбришиovo ti fantastično izgleda, kao slika!!
ОдговориИзбришиPa ovo je predivno Lanice!
ОдговориИзбришиi ja se slažem s curama gore, zbilja krasno izgleda. šljive mmmmm
ОдговориИзбришиJedna rec je dovoljna,DIVAN!!
ОдговориИзбришиJjednom riječju: Fantastično!!!
ОдговориИзбришиSvidja mi se jer nisi koristila testasti preliv, ovo je odlicna kombinacija sa rumom (koji ja obozavam) i verujem da bi svako ko voli sipkavo testo i ukus sljiva Uživao:) Lana, divna ideja a detalji su ti besprekorni. Ma, liči na tebe:)))) Kissić
ОдговориИзбришиSviđa mi se tart!
ОдговориИзбришиJednostavno, a prelepo... I fantasticno ukraseno!!! :)
ОдговориИзбришиJako lepo izgleda! Svaka cast
ОдговориИзбришиKako si ovo predivno iskombinirala, a tek ovi lističi od tijesta... Divno Lana :)
ОдговориИзбришиOvaj mi je tart baš zapeo za oko. Listići su me oduševili,nevjerovatno je koliko su dekorativni!
ОдговориИзбришиVolim sve kolače sa šljivama, a ovo mi je posebno privlačno, zgodni su ti ovi simpa listići.
ОдговориИзбришиDragi moji, ako nemate ovaj kalupic za listice, moze sasvim fino posluziti i manja casa kojom cemo vaditi prvo krugove, pa onda "polumesece", a onaj zaobljeni deo iz sredine ce nam posluziti umesto listica, mozemo napraviti nozem i sare... a ako vise volite, po obodu slobodno mozete poredjati i cvetice od testa!;))
ОдговориИзбришиPredivan tart mila,kako si ga samo slozila,svaka cast,divim ti se svaki put.
ОдговориИзбришиLjubim te
Lana draga, kao i uvijek kod tebe mirisno i fino ! Jako mi se sviđa ovaj tart i tako si lijepo posložila šljive. U okus nimalo ne sumnjam, sigurno je izvrsno !
ОдговориИзбришиDanas sam ovo pravila,samo sto ja stavljam jos i pavlaku u testo i ne stavljam ga u frizider... Odlicno je!
ОдговориИзбришиOvo sam isprobala i odlicno je!
ОдговориИзбриши