Za pravi praznični ugođaj preporučujem vam jedno od omiljenih zimskih pića - šoljicu kuvanog vina, čak i ako niste ljubitelj, vino napravljeno na ovaj način će vam se sigurno dopasti, fino vas ugrejati a preporučuje se i kod prehlade.:)
Svim dragim prijateljima i citaocima bloga koji danas slave Badnje veče i sutra Božić, zelim da lepo provedu praznik sa najdražima u miru i radosti.:)
Kuvano vino
Sastojci: 0,75l crnog vina, 1 pomorandža, 2 štapića cimeta, nekoliko karanfilića, zvezdasti anis (po želji), 2 kašike šećera (ili meda), 60 ml džina (opcionalno)
Priprema:
U dublju posudu stavite pomorandžu narezanu na kolutiće, dodajte štapiće cimeta, 2-3 zvezdasta anisa (po želji), šećer ili med i sipajte vino. Zagrejte, ali pazite da ne proključa, pa kuvajte na laganoj temperaturi oko 15-20 minuta. Ako proključa, ispariće alkohol, pa zato neka samo struji dok ne preuzme sve fine arome. Na kraju dodajte čašicu džina i sipajte u vatrostalne čaše ili šolje.:)
Preporuka: možete koristiti crno ili belo vino, topla preporuka je crno poluslatko vino "Opsesija iz podruma Vojinović, koje ima divnu aromu višnje i kupine i vrlo je prijatnog, bogatog ukusa.:)
Karanfiliće možete nabockati u koru pomoranže kako biste kasnije sve zajedno lakše izvadili, sem toga izgledaće vrlo dekorativno.:)
Ove tvoje sličice kuhanog vina su me sad natjerale da ga napravim, nismo ga još pravili ove sezone :)
ОдговориИзбриши:)) Sve najlepse tebi i tvojima, eto mozete otvoriti sezonu.:)))
ИзбришиKod prehlade, kažeš, pomaže? :) ehehe :)
ОдговориИзбришиAranžman i sličice su kao iz bajke :)
:)) Da, da... sad je prilika da isprobas iz prve ruke:))) Hvalaa!:))*
ИзбришиCarobnice,da ti ipak nemaš neki carobni štapic!!!!...Prelepo!!!! A medene ruzice su ... kao nacrtane, a sigurno su isto tako ukusne .....:)
ОдговориИзбриши:))) Pomazu mi patuljci i vilenjaci... hvala ti puno!:)))
ИзбришиBaš savršen dodatak za upotpuni atmosferu!
ОдговориИзбришиDraga Petra, hvala puno... cin-cin i sve najlepse u Novoj!:)))
Избриши