недеља, 24. децембар 2017.

Kuvano vino


Za pravi praznični ugođaj preporučujem vam jedno od omiljenih zimskih pića - šoljicu kuvanog vina, čak i ako niste ljubitelj, vino napravljeno na ovaj način će vam se sigurno dopasti, fino vas ugrejati a preporučuje se i kod prehlade.:)

Svim dragim prijateljima i citaocima bloga koji danas slave Badnje veče i sutra Božić, zelim da lepo provedu praznik sa najdražima u miru i radosti.:)

Kuvano vino


Sastojci: 0,75l crnog vina, 1 pomorandža, 2 štapića cimeta, nekoliko karanfilića, zvezdasti anis (po želji), 2 kašike šećera (ili meda), 60 ml džina (opcionalno)

Priprema: 

U dublju posudu stavite pomorandžu narezanu na kolutiće, dodajte štapiće cimeta, 2-3 zvezdasta anisa (po želji), šećer ili med i sipajte vino. Zagrejte, ali pazite da ne proključa, pa kuvajte na laganoj temperaturi oko 15-20 minuta. Ako proključa, ispariće alkohol, pa zato neka samo struji dok ne preuzme sve fine arome. Na kraju dodajte čašicu džina i sipajte u vatrostalne čaše ili šolje.:)



Preporuka: možete koristiti crno ili belo vino, topla preporuka je crno poluslatko vino "Opsesija iz podruma Vojinović, koje ima divnu aromu višnje i kupine i vrlo je prijatnog, bogatog  ukusa.:)


Karanfiliće možete nabockati u koru pomoranže kako biste kasnije sve zajedno lakše izvadili, sem toga izgledaće vrlo dekorativno.:)


8 коментара:

  1. Ove tvoje sličice kuhanog vina su me sad natjerale da ga napravim, nismo ga još pravili ove sezone :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kod prehlade, kažeš, pomaže? :) ehehe :)
    Aranžman i sličice su kao iz bajke :)

    ОдговориИзбриши
  3. Carobnice,da ti ipak nemaš neki carobni štapic!!!!...Prelepo!!!! A medene ruzice su ... kao nacrtane, a sigurno su isto tako ukusne .....:)

    ОдговориИзбриши